Με τους Ρώσους τα βρίσκει σκούρα...

Τρεις αποκλεισμοί, μία πρόκριση και ένα χαμένο τρόπαιο. Αυτός είναι ο απολογισμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα κύπελλα Ευρώπης, όταν συναντά αντιπάλους από τη Ρωσία. Το england365.gr, με αφορμή τη συνάντηση με την Ροστόφ, θυμάται τις αναμετρήσεις των «κόκκινων διαβόλων» κόντρα σε ρωσικές ομάδες.



Με τους Ρώσους τα βρίσκει σκούρα...

Παρά την πλούσια και γεμάτη ευρωπαϊκή της διαδρομή, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν αγωνίστηκε ποτέ απέναντι σε ομάδες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η πρώτη φορά λοιπόν που τέθηκε αντιμέτωπη με Ρώσους ήταν την περίοδο 1992-93, λίγους μόλις μήνες μετά την ανακήρυξη της Ρωσίας σε ανεξάρτητο κράτος.

Η Γιουνάιτεντ του Φέργκιουσον έχει τερματίσει στη 2η θέση την προηγούμενη σεζόν, παίρνοντας την πρόκριση για το κύπελλο UEFA της επόμενης περιόδου. Απέναντι της θα έβρισκε την Τορπέντο Μόσχας για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Μετά από 180 λεπτά χωρίς τέρματα σε «Όλντ Τράφορντ» και Μόσχα, οι δύο ομάδες έμελλε να λύσουν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι. Πιο ψύχραιμη αποδείχθηκε η ρωσική ομάδα και με 4-3 πέρασε στην επόμενη φάση.

Η επόμενη συνάντηση έρχεται λίγα χρόνια αργότερα, την σεζόν 1995-96 για την ίδια διοργάνωση και αντίπαλος αυτή τη φορά είναι η Ρότορ Βόλγκογκραντ. Μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα στη Ρωσία, στη ρεβάνς του «Όλντ Τράφορντ» οι «μπλε» προηγούνται με 2-0 μετά από 25 λεπτά αγώνα. Παρά την προσπάθεια των «κόκκινων διαβόλων» να ανατρέψουν την κατάσταση και το γκολ της ισοφάρισης του Πίτερ Σμάιχελ (!) στο 89’, το τελικό 2-2 σφραγίζει έναν οδυνηρό αποκλεισμό.

Στις 29 Αυγούστου του 2008 η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει την κάτοχο του UEFA Ζενίτ στο Μονακό για τον τελικό του Σούπερ Καπ. Τα γκολ του Πογκρέμπνιακ και του Ντάνι έδωσαν αέρα δύο τερμάτων στους Ρώσους, ενώ μείωσε για τους «κόκκινους διαβόλους» ο Βίντιτς. Το τελικό 2-1 χάρισε τον πρώτο τίτλο εκείνης της σεζόν στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης.

Η σεζόν 2009-10 φέρνει για πρώτη φορά απέναντι στη Γιουνάιτεντ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αυτή τη φορά στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμη, μετά από πέντε προσπάθειες, έρχεται η πρώτη νίκη απέναντι σε ρωσική ομάδα, με το 1-0 στο «Λουζνίκι» στις 21 Οκτωβρίου. Δύο εβδομάδες αργότερα, το γκολ του Βαλένσια στις καθυστερήσεις θα δώσει το βαθμό σε ένα «χορταστικό» 3-3, όπου οι Μοσχοβίτες είχαν προηγηθεί με 1-3 στο 47’!

Το σκηνικό επαναλήφθηκε την σεζόν 2015-16, με τους «κόκκινους διαβόλους» να συναντούν ξανά την «ομάδα του στρατού» στη φάση των ομίλων. Μετά την ισοπαλία με 1-1 στην «Χίμκι Αρένα» της Μόσχας, είχε έρθει η ώρα για την πρώτη εντός έδρας νίκη απέναντι σε ρωσικό σύλλογο. Το γκολ του Ρόυνεϊ στο «Ολντ Τράφορντ» έκρινε την αναμέτρηση, όμως οι παίκτες του Λουίς Φαν Χάαλ έμειναν εκτός συνέχειας, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση του ομίλου.

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο δεν πρέπει να στηριχτεί η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο στις αναμετρήσεις με τη Ροστόφ, αυτό είναι η παράδοση. Μπορεί η Γιουνάιτεντ να μετρά μόλις μία ήττα απέναντι σε ρωσικούς συλλόγους, όμως σε νοκ-άουτ φάσεις σε δύο περιπτώσεις μετρά ισάριθμους αποκλεισμούς. Σε εννέα παιχνίδια, ο συνολικός απολογισμός είναι δύο νίκες, έξι ισοπαλίες και μία ήττα. Αυτό από μόνο του, αρκεί για να δώσει έξτρα κίνητρο στους «κόκκινους διαβόλους».