Τι καριέρα έκαναν οι μεν και τι οι... δεν!
Πάνε οκτώ χρόνια από εκείνη τη μέρα στον τελικό του Μάλμε, όταν η Γερμανία νίκησε την Αγγλία με 4-0 κατακτώντας το πρωτάθλημα Ευρώπης των Ελπίδων και με την ευκαιρία της αποψινής κόντρας τους στην Πολωνία ο Χρηστος Σωτηρακοπουλος θυμάται ποιά ήταν η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ομάδες και δεν ήταν το σκορ!
Έχω πει και έχω ξαναγράψει πως σημασία στα τουρνουά των μικρότερων ηλικιών δεν έχει αξία να κατακτήσει τον τίτλο αλλά να κάνεις στη συνέχεια καριέρα. Μόλις πρόσφατα, το σημείωσα και πάλι ξανά σε αυτή την στήλη , έπειτα από την επικράτηση των νεαρών Άγγλων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 20 που έγινε στην Κορέα. Πολλές φορές κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος σε αυτές τις περιπτώσεις, υπολογίζοντας τους τίτλους στις μικρές ηλικίες χωρίς να βλέπουμε εάν πραγματικά όλα αυτά τα ταλέντα εξελίσσονται σε κανονικούς παίκτες!
Κλασική περίπτωση από αυτή του 2009 και να ήθελε να βρει κάποιος δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι Γερμανοί παίκτες που νίκησαν τους Άγγλους τότε έκαναν πραγματική καριέρα και μάλιστα πολύ σύντομα, κόβοντας δρόμο! Πιο χαρακτηριστική είναι η εικόνα του τι συνέβη στην καριέρα των δύο γκολκίπερ εκείνου του απογεύματος! Ο Σκοτ Λοόουτς έπαιζε στη Γουότφορντ και κάποια στιγμή το απόγειο της καριέρας του ήταν πως κλήθηκε σε ένα φιλικό της Αγγλίας εναντίον της Ουγγαρίας το 2010.Σημερα παίζει στη Γιορκ ενώ ο Γερμανός γκολκίπερ, ο Μάνουελ Νόιερ έπαιζε στη Σάλκε και όλοι ξέρουμε τι έχει καταφέρει σε αυτή την οκταετία! Παγκόσμιος πρωταθλητής του 2014, πέντε τίτλους με την Μπάγερν στη Μπουντεσλίγκα και το Champions League του 2013 κοσμούν το βιογραφικό του!
Ο Μίκα Ρίτσαρντς ήταν το μεγάλο ταλέντο της Μάντσεστερ Σίτι στο κέντρο της άμυνας για την Αγγλία, αλλά τα επόμενα χρόνια βρέθηκε εκτός πλάνων στο Etihad πήγε στην Φλωρεντία και απέτυχε με τη Φιορεντίνα και... αναζητείται η τύχη του στη Τσάμπιονσιπ στα 29 χρόνια του πια με την Αστον Βίλα. Αντίθετα ο Μπενεντίκτ Χέβεντες της Γερμανίας στην ίδια θέση, έγινε βασικός την Σάλκε και αγωνίστηκε κάθε λεπτό στο θρίαμβο των Γερμανών στο παγκόσμιο κύπελλο του 2014.
Άλλο τρομερό κοντράστ αυτό ανάμεσα σε δυο συμπαίκτες στη Σίτι λίγο μετά από εκείνο το τουρνουά! Ο Ονουόχα και ο Τζερόμ Μπόατενγκ ήταν κολλητοί στο Μάντσεστερ αλλά η καριέρα τους εξελίχτηκε παντελώς διαφορετικά! Ο ένας βρήκε λιμάνι στη ΚΠΡ ο άλλος κέρδισε όποιον τίτλο υπήρχε διαθέσιμος αυτά τα χρόνια με την Μπάγερν και φυσικά έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2014! Ο Μουάμπα που έπαιζε αμυντικός χαφ για την Αγγλία αφού γλύτωσε από του χάρου τα δόντια το 2012 παθαίνοντας καρδιακή προσβολή με τη φανέλα της Μπόλτον σταμάτησε τελικά σε ηλικία μόλις 24 ετών ενώ ο αντίστοιχος παίκτης της γερμανικής εθνικής ελπίδων ο Ματς Χούμελς εξελίχτηκε σε έναν από τους καλύτερους κεντρικούς μπακ στον πλανήτη κερδίζοντας τίτλους με τη Ντόρτμουντ και τη Μπάγερν και φυσικά ήταν αναντικατάστατος στο Μουντιάλ του 2014.
Ο μόνος παίκτης που έκανε καλύτερη καριέρα από τους Αγγλους από ότι ο αντίστοιχος στην ίδια θέση Γερμανός είναι ο Τζειμς Μίλνερ. Κέρδισε τίτλους με την Μάντσεστερ Σίτι, έγινε αρχηγός στην Λίβερπουλ και παίξε χρόνια στην εθνική Αγγλίας. Ο Φάμπιαν Τζόνσον προτίμησε να αλλάξει Εθνικη ομάδα και έπαιξε με τις ΗΠΑ περίπου 60 φορές, αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο σε συλλογικό επίπεδο.
Ο Λι Κάτερμολ δεν μπόρεσε να αποτινάξει από πάνω του διαφορά κλισέ σχετικά με το στυλ του και παλεύει ακόμα να κάνει κάτι στη καριέρα του όπου φέτος υποβιβάστηκε με τη Σάντερλαντ. Ο Γκονζάλο Κάστρο στα 30 του χρόνια πια μπορεί να μην έκανε στην Εθνική Γερμανίας το μεγάλο άλμα ωστόσο με τη Λεβερκούζεν και με τη Ντόρτμουντ εξαιρετική καριέρα!
Ο Μάρκ Νόμπλ στα χαφ εκείνης της μέρας είχε χάσει κατά κράτος τη μάχη από τον Σάμι Κεντίρα και η συνέχεια της καριέρας τους βγάζει νικητή ξεκάθαρα το Γερμανό. Ο ένας έφτασε να γίνει μέχρι αρχηγός της Γουέστ Χαμ ο άλλος όμως πήρε το Champions league και το Μουντιάλ ενώ αγωνίστηκε στη Ρεάλ και τη Γιουβέντους!
Και φτάνουμε στην πιο οδυνηρή σύγκριση: Από τη μία ο Αντι Τζόνσον που σήμερα εκτίει ποινή πολυετούς φυλάκισης και από την άλλη ο Μεσούτ Οζίλ που ήδη από το 2010 στο Μουντιάλ ήταν βασικός της Γερμανίας και πήρε ένα σωρό τίτλους μέχρι σήμερα! Ίσως ο μοναδικός άλλος που έκανε καλύτερη καριέρα έως σήμερα από τον αντίστοιχο της γερμανικής ενδεκάδας να είναι ο Θίο Γουόλκοτ που από τότε παίζει στην Άρσεναλ ενώ ο σκόρερ Των δύο από τα τέσσερα γερμανικά γκολ ο Βάγκνερ περίμενε μέχρι τώρα για να κάνει ντεμπούτο στην Εθνική ομάδα στα 29 του.
Ότι και να συμβεί απόψε, σημασία έχει αυτά τα παιδιά να έχουν ευκαιρίες και να μπορέσουν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο για να διακριθούν. Ήδη οι Γερμανοί προτίμησαν να στείλουν πέντε παίκτες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό το τουρνουά ελπίδων με την κανονική Εθνική στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Μία σοφή κίνηση που δείχνει και το πόσο σοβαρά στη Γερμανία είναι δομημένο όλο το σύστημα γύρω από το οποίο γενικότερα λειτουργεί το ποδόσφαιρο! Η προσδοκία για τις αγγλικές "ελπίδες" είναι να μη μείνουν φρούδες και μία μέρα κάποια από αυτά τα παιδιά να πάνε σε έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης με τη φανέλα της κανονικής Εθνικής της χώρας! Τότε, ναι, αυτή η εμπειρία στο τουρνουά θα έχει πιάσει τόπο!