Τα λάθη στο Μπέλφαστ, η απόδειξη γιατί η τεχνολογία είναι πια απαραίτητη!
Υποτίθεται πως η FIFA θέλει να εφαρμοστεί κάποια στιγμή το VAR για να υπάρχει δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο. Η ερώτηση λοιπόν είναι, για ποιο λόγο σε αυτά τα τόσο κρίσιμα μπαράζ για την πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο δεν υπήρχε η εφαρμογή του; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Η εύνοια που σχεδόν πάντα έχει η Ελβετία στα προκριματικά και ειδικά στα Μουντιάλ, συνεχίστηκε και στο Μπέλφαστ, εκεί όπου ο Ρουμανος ρέφερι Χατεγκάν όχι μόνο δεν απέβαλε με κόκκινη κάρτα, τον Σαρ για το εγκληματικό τάκλιν στην αρχή του παιχνιδιού, αλλά έδωσε και ένα πέναλτι το οποίο ήταν στα όρια της πρόκλησης!
Το σουτ ήταν από πολύ κοντά και o Kόρι Εβανς γύρισε την πλάτη με την μπάλα να μην χτυπάει καν στο χέρι του! Ότι ο διαιτητης ήταν ακριβώς δίπλα εξοργίζει τους Βορειοϊρλανδούς, αλλά όλο αυτό το σκηνικό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν υπήρχε σε αυτά τα οκτώ παιχνίδια η εφαρμογή της ηλεκτρονικής βοήθειας για τους διαιτητές!
Το χθεσινό μάλιστα ήταν τόσο καραμπινάτη περίπτωση που θα διορθωνόταν το λάθος με τη χρήση του VAR. Δεν μπορεί βλέποντάς το ο διαιτητης να μην αντιλαμβανόταν το σφάλμα του. Έτσι η Βόρειος Ιρλανδία ηττήθηκε και παρότι η Ελβετία με βάση την εικόνα του αγώνα δικαιούτο τη νίκη, αυτό δεν σημαίνει πως έπρεπε να γίνει παρά φύση!
Είμαστε πια στην εποχή που όλα τα μεγάλα παιχνίδια καλύπτονται με τόσες κάμερες τηλεοπτικά που είναι αστείο να προσπαθούμε σε τόσο κρίσιμες αποφάσεις να εμπιστευτούμε το γυμνό μάτι. Ο κόσμος πάει μπροστά και όσο κι αν κάποιοι γκρινιάζουν πως θα χαθεί η αθωότητα του παιχνιδιού και διάφορα άλλα τέτοια γραφικά, η ουσία είναι πως το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω όπως σε κανένα τομέα της ζωής...
Το έχω ξαναπεί, πως και όταν ξεκίνησαν τα τρένα κόσμος σκοτωνόταν γιατί περπατούσε στος γραμμές αλλά δεν τα καταργήσαμε, αντίθετα έμαθαν οι πεζοί να κινούνται σωστά! Αλίμονο εάν μείνουμε εμμονικά κολλημένοι στο παρελθόν. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που πάντα θα έχει λάθη, ωστόσο όπως βρήκαμε τη λύση με την τεχνολογία γραμμής και κάτι τόσο κομβικό όπως το αν έχει περάσει ή όχι η μπάλα το διορθώσαμε, το ίδιο θα συμβεί και σε πολύ κρίσιμες περιπτώσεις όπως είναι το πέναλτι!
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να εκπαιδευτούν όλοι για να μπορούν πολύ γρήγορα να αποδίδουν δικαιοσύνη έχοντας την τεχνολογία ως αρωγό και όχι ως εισαγγελέα και δικαστή μαζί! Αυτό που συνέβαινε χρόνια τώρα, όταν σχολιαστές και τηλεθεατές έβλεπαν το λάθος και ο μόνος ως απατημένος σύζυγος που δεν το γνώριζε ήταν ο ρέφερι πρέπει στον 21ο αιώνα να εκλείψει!
Επίσης η αποτυχημένη ιδέα του Πλατινί, που εφαρμόστηκε με τους επιπλέον βοηθούς πίσω τα τέρματα, καλό είναι να σταματήσει και αυτά τα κονδύλια να εφαρμοστούν για να βοηθηθεί η δουλειά του διαιτητή ηλεκτρονικά. Σαφέστατα θα συνεχίσουν να γίνονται λάθη, αφού ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις που βλέπουμε τρία και τεσσερα replay ανάλογα με την οπτική γωνία φαίνεται κάτι διαφορετικό.
Συνήθως όμως, σε περιπτώσεις ιδιαίτερα όπως αυτή που έγινε στο Μπέλφαστ, θα μπορεί να λαμβάνεται η σωστή απόφαση και να μην γίνεται τέτοιο κραυγαλέο λάθος που ουσιαστικά αλλοιώνει αποτέλεσμα! Υπερβολική χρήση του VAR όπως στην Ιταλία είναι λάθος, αλλά και σε αυτό θα βρεθεί μια χρυσή τομή.
Στην Μπουντεσλίγκα το χρησιμοποιούν πιο σωστά και θα περιμένω να δω πως θα γίνει η χρήση του στην Αγγλία, στο Κύπελλο από τον Γενάρη και μετά ώστε να καταλήξω σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το πόσο και που πρέπει να χρησιμοποιείται! Πάντως μακροπρόθεσμα μόνο κερδισμένο μπορεί να βγει το ίδιο το άθλημα από την συνεργασία και την σύμπλευση με την τεχνολογία!
Όλα τα άλλα που ακούγονται σχετικά με το ότι το άθλημα θα χάσει την... άγρια ομορφιά του που προκύπτει μέσα από λάθη είναι εκ του πονηρού!