Πέναλτι ήταν, αλλά την κόκκινη γιατί τη βγάζεις κύριε Όλιβερ;
Ο κορυφαίος Άγγλος διαιτητής των 70s, Τζακ Τέιλορ, είχε δώσει πέναλτι στο πρώτο λεπτό του τελικού του Μουντιαλ το 1974 στην Ολλανδία και είχε πει το επικό: «Είτε είναι στο πρώτο ή στο τελευταίο λεπτό δεν έχει καμμία σημασία αν υπάρχει παράβαση». Γράφει ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά στο Ρεαλ-Γιουβέντους για να μην τρελαθούμε:
Το μαρκάρισμα του Μπενάτια είναι πέναλτι, από τη στιγμή που σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του γηπέδου θα δινόταν φάουλ!
Το λέει άλλωστε και ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ που δεν νομίζω πως ξέρει καποιος από εμας καλύτερα τους κανονισμούς απο αυτόν που σφύριξε τελικό Euro και Champions league μεσα σε λίγες εβδομάδες το 2016.
Εκείνο όμως που μπορεί να μπει στην κουβέντα είναι πως διαχειρίστηκε ο Μάικλ Όλιβερ, ό,τι ακουλούθησε του σφυρίγματος.
Με δεδομένο πως η Γιουβέντους εκείνη τη στιγμή, είχε πετύχει να φτάσει μερικά δευτερόλεπτα πριν στείλει στην παράταση, ένα χαμένο παιχνίδι μετά την ήττα στο πρώτο ματς με 0-3, η αντίδραση των ποδοσφαιριστών της μόλις καταλογίστηκε το πέναλτι, ήταν απολύτως αναμενόμενη!
Συνεπώς ως διαιτητής έλα στη θέση τους και άσε τους να διεκδικήσουν ό,τι έχουν, με 11 παίκτες χωρίς να αποβάλλεις ειδικά τον Μπουφόν, ό,τι κι αν είπε!
Προσέξτε, δε λέω να μη δώσει το πέναλτι, αλλά να μη βγάλει κάρτα και να χτυπηθεί το πέναλτι απέναντι στον Μπουφόν από τον Ροναλντο.
Σε αυτό το σημείο μπαίνει η λογική του πνεύματος των κανονισμών και όχι του γράμματος! Δεν κάνω όμως κουβέντα για το αν ήταν παράβαση, γιατί ήταν κι αν συνέβαινε στο 40ο ή στο 80ό λεπτό και όχι στο τελευταίο δεν θα γινόταν ποτέ συζήτηση.
Επίσης αυτό που πρέπει κάποιος να υπογραμμίσει είναι το πόσο βαριά φανέλα όσο κι αν ακούγεται κλισέ, έχει η Γιουβέντους. Με 3-0 στην πλάτη από το πρώτο παιχνίδι οι περισσότεροι θα πήγαιναν για τουρισμό στη ρεβάνς. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας όχι μόνο μπόρεσε να σταθεί όρθια αλλά έφτασε και μερικά δευτερόλεπτα μακριά από το να οδηγήσει το ματς στην παράταση.
Επίσης στο χθεσινό ματς, όπως και στον αγώνα της Σίτι με την Λίβερπουλ, όπου δεν μέτρησε το κανονικό γκολ του Σανέ φάνηκε πάλι ποσο πολύ χρειάζεται το VAR στο ποδόσφαιρο. Γιατί ωραίες οι συζητήσεις για το πως χάνεται η μαγεία του αθλήματος όταν υπάρχει καθυστέρηση στις αποφασεις αλλά η ουσία είναι να αποδίδεται δικαιοσύνη και ειδικά σε μία εποχή που η τεχνολογία προσφέρει τη λύση και ο τηλεθεατής μπορεί από πέντε διαφορετικές γωνίες να δει την ίδια φάση την ίδια ώρα ο διαιτητής δεν μπορεί!
Τέλος, το πώς χειρίστηκε την φάση του πέναλτι ο Όλιβερ (και επαναλαμβάνω, όχι αν ήταν πέναλτι) επιβεβαιώνει αυτο που σας λέω διαρκώς από αυτή τη στήλη πως ελλειψει Κλατενμπεργκ πια η Αγγλία δεν διαθέτει καλούς διαιτητές. Και εξηγείται ο λόγος που για πρώτη φορά μεταπολεμικά σε παγκόσμιο κύπελλο δεν θα υπάρχει Βρετανος διαιτητης!