Αυτή την κούπα ποιος θα την πάρει;

Απομένουν 12 αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Premier League και το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με το ποιος θα το κατακτήσει. Είναι ένα από τα πιο αμφίρροπα των τελευταίων ετών και κανείς από τους πέντε διεκδικητές δεν έχει πιάσει φόρμα που να τον καθιστά μεγάλο φαβορί και να δείχνει αρκετά ικανός να πανηγυρήσει στο τέλος της σεζόν σηκώνοντας το τρόπαιο μπροστά στον κόσμο τους. Έτσι όλοι πιστεύουν πως μπορούν να αντέξουν και να κόψουν πρώτοι το νήμα στις τελευταίες στροφές του πρωταθλήματος. Ας δούμε όμως πως έχουν τα πράγματα και για τους πέντε.



Αυτή την κούπα ποιος θα την πάρει;

Κείμενο του αναγνώστη Δημήτρη Πλακιά

Manchester United

Η ομάδα του Sir Alex Ferguson οδηγεί την κούρσα μέχρι στιγμής, έχοντας μια μικρή διαφορά από τους υπολοίπους. Το 2011 τη βρήκε αήττητη και έχασε για πρώτη φορά την προηγούμενη αγωνιστική από την ουραγό Wolves στο Molineux. Με την επιστροφή του Rooney γίνεται πιο δυνατή και αν αρχίσει να σκοράρει και αυτός, όπως ο Berbatov, θα έχει σαφές προβάδισμα. Η United στη φετινή τρελή κούρσα δείχνει τουλάχιστον να είναι η πιο σοβαρή και η πιο σταθερή μετά το σοκ που υπέστει τις πρώτες αγωνιστικές. Υπάρχει όμως και κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τον προπονητή και τον κόσμο της ομάδας και δεν είναι άλλο από την εκτός έδρας συγκομιδή της ομαδας. Η United μετράει μακριά από το Old Trafford 3 νίκες, 8 ισοπαλίες και 1 ήττα, κάτι που της έχει κοστίσει ως τώρα, αφού έχει μαζέψει μόλις 17 βαθμούς σε 12 εκτός έδρας αγώνες. Το χειρότερο βέβαια είναι πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Chelsea, την Liverpool και την Arsenal, ενώ στο σπίτι της θα υποδεχθεί Chelsea και Manchester City. Γι' αυτό θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να το ''σηκώσει'' στο τέλος της σεζόν και η τωρινή διαφορά δεν πρέπει να μας ξεγελάει και να θεωρούμε το πρωτάθλημα τελειωμένη υπόθεση.

Arsenal

Η Arsenal έκανε αλλαγή χρόνου όντας σε φόρμα και σημειώνοντας μεγάλη νίκη επί της Chelsea. Έδειξε να είναι η μόνη που μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτιά της Manchester United και να συνεχίσει να ''σκορπίζει'' κάθε της αντίπαλο, αλλά για μία ακόμα φορά την χτύπησε ο ιός των τελευταίων ετών και άρχισε να γκελάρει με μικρότερους αντιπάλους σε καίρια σημεία στην πορεία του πρωταθλήματος. Κάποια αρνητικά αποτελέσματα έφεραν γκρίνια στις τάξεις της ομάδας και τέθηκε πάλι το κλασσικό ερώτημα για το εάν το ''νεανικό'' σύνολο του Arsene Wenger μπορεί να κάνει το παραπάνω βήμα και να παραμείνει σε τροχιά πρωταθλήματος. Παράλληλα λείπει ο ηγέτης από την ομάδα και αυτός που θα την οδηγήσει μπροστά. Εξαιρετική η φετινή απόδοση του Nasri αλλά αυτός δεν είναι αρκετός αφού τα αμυντικά κενά παραμένουν. Το κενό του Vermaelen δεν έχει καλυφθεί και υπάρχουν και τα αιώνια προβλήματα με τη θέση του τερματοφύλακα. Παραμένουν αρκετά τα προβλήματα για τα οποία πρέπει να βρει λύση ο Wenger αλλά η ομάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή και θα παλέψει ως το τέλος αφού διαθέτει μεγάλο ''μαέστρο'' στον πάγκο που ξέρει να κατευθύνει την ''ορχήστρα'' του.

Manchester City

Στο κυνήγι της μισητής γειτόνισσας βρίσκεται η City, οι πολίτες ξοδεύοντας πολλά εκατομμύρια στις μεταγραφικές περιόδους, διαθέτουν μακράν το καλύτερο υλικό από πλευράς ονομάτων. Στην μηχανή της πρόσθεσε, τον Ιανουάριο, τον Dzeko και η διοίκηση κάνει ότι μπορεί για να φέρει έναν τίτλο στην ομάδα. Βρίσκεται σε επαφή με την πρώτη θέση και το Σάββατο θα αντιμετωπίσει την μεγάλη αντίπαλο της. Αν καταφέρει και φύγει με βαθμούς από το Old Trafford, τότε βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για να πατήσει κορυφή σε λίγες αγωνιστικές και να παραμείνει ως το τέλος εκεί. Κερδίζει άνετα τους αντιπάλους της και ο ''καταθλιπτικός'' Tevez σκοράρει ασταμάτητα. Διαθέτει φοβερό υλικό και μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αντιμετωπίζει και αυτή όμως προβληματάκια που την κρατούν πίσω. Ο Roberto Mancini δείχνει πως δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το υλικό και να παίξει η ομάδα όπως πραγματικά μπορεί, διαθέτει πολλές λύσεις σε όλες τις γραμμές αλλά στα μεγάλα ματς παίζει αμυντικά και δεν παίζει σαν ''μεγάλη'' ομάδα στα ντέρμπι. Επίσης σε αυτή την ομάδα με τόσο μεγάλο ρόστερ και με τόσους πολλούς star είναι δύσκολο να έχεις όλους τους παίχτες χαρούμενους και να κρατάς τις ισορροπίες μέσα στα αποδυτήρια, όλοι θέλουν να παίζουν και δημιουργούνται προβλήματα. Παρόλα αυτά η ομάδα έχει βάθος και δεν ανησυχεί με πιθανούς τραυματισμούς παιχτών και έχει πλουραλισμό, πράγμα που θα φανεί πολύτιμο ως τον Μάϊο.

Chelsea

Η Chelsea πέρασε την μεγαλύτερη κρίση και το μεγαλύτερο ντεφορμάρισμα των τελευταίων ετών στην εποχή Abramovich. Έδειξε κουρασμένη και αδύναμη και ο κάθε αντίπαλος μπορούσε να της αποσπάσει βαθμό ή βαθμούς. Έμεινε μακριά από την κορυφή και ακόμα και οι οπαδοί της φάνηκε να το συνειδητοποιούν πως ο τίτλος χάθηκε φέτος. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι απουσίες Terry και Lampard, το ντεφορμάρισμα του Drogba αλλά και η απουσία του Essien. Στην μεταγραφική περίοδο ο Abramovich σε μια κίνηση απελπισίας κατά τη γνώμη μου, έφερε στην ομάδα τον διακαή πόθο του, τον Fernando Torres. Μετά και τις επιστροφές των παραπάνω φάνηκε πως η ομάδα θα κάνει ρελάνς ως το τέλος του πρωταθλήματος αλλά την προηγούμενη αγωνιστική προσγειώθηκε ανώμαλα μετά την εντός έδρας ήττα από την Liverpool. Η Chelsea έχει την εμπειρία και το υλικό να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση και να πλησιάσει και άλλο την κορυφή, έχει να δώσει ματς με τους προπορευόμενους στην βαθμολογία και έχει δείξει τα τελευταία χρόνια πως παραμένει πάντα υπολογίσιμη. Οι παίχτες της ξέρουν να παίζουν υπό την πίεση του αποτελέσματος και του πρωταθλητισμού και θα αποδειχθεί σημαντικό αυτό μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Μπορεί να κάνει το comeback παρόλο που κανείς δεν δείχνει να πιστεύει σε αυτή.

Tottenham

Η ομάδα του Harry Redknapp αποτελεί μια από τις αποκαλύψεις του φετινού πρωταθλήματος. Μαι ομάδα που την παρακολουθείς ευχάριστα και που παίζει ελκυστικό και γρήγορο ποδόσφαιρο. Απέκτησε τον ''τελειωμένο'' ,από την Ρεάλ Μαδρίτης, Van der Vaart με μόλις 8 εκατομμύρια και αποδείχθηκε χρυσή μεταγραφή, αφού μαζί με το φαινόμενο Gareth Bale και τον Luca Modric κάνουνε θαύματα στο γήπεδο. Είναι ένα δυνατό υλικό που κοιτάει κατάματα τους ''μεγάλους'', τόσο στο πρωτάθλημα αλλά και στο Champions League. Μπορεί πολύ να πιστεύουν πως δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση αλλά σίγουρα δεν την ξεγράφεις τόσο εύκολα και την υπολογίζεις αφού συγκατοικεί μαζί με την Chelsea στην βαθμολογία. Ίσως της κοστίσει η απειρία και η συμμετοχή στο Champions League, ίσως δεν μπορέσει να σηκώσει το βάρος και των δύο διοργανώσεων. Θα δούμε όμως το Μάϊο την τελική της θέση.

Με το πρωτάθλημα να είναι ακόμα σε εξέλιξη και να έχει πολλά ακόμα ντέρμπι και για όλους αυτούς τους λόγους που ανέφερα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον τελικό νικητή. Η εμπειρία, η θέληση, οι τραυματισμοί, τα ντέρμπι και οι εκπλήξεις του πρωταθλήματος θα παίξουν μεγάλο ρόλο. Εσείς λοιπόν που θα ποντάρατε τελικά;


(Στείλτε μας και εσείς τη δική σας άποψη ή οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο στο info@england365.gr)