H μέρα που έφυγε ο 'Ντίξι'
Το ρεκόρ που πέτυχε σκοράροντας 60 γκολ σε 39 αγώνες πρωταθλήματος παραμένει και σήμερα ακατάρριπτο, όμως τα σημαντικότερα παράσημα για τον Ντίξι Ντιν - που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή το 1980- είναι τα λόγια των φίλων και των αντιπάλων του. To england365.gr θυμίζει τον θρυλικό άσο της Εβερτον!
«Ανήκει στην παρέα των πραγματικά σπουδαίων ανδρών όπως ήταν ο Μπετόβεν, ο Σεξπιρ και ο Ρέμπραντ» είχε δηλώσει για τον Ντιν ο τεχνικός της Λίβερπουλ Μπιλ Σάνκλι.
Γεννημένος το 1907, ο Γουιλιαμ Ραλφ Ντιν (το όνομα «Ντίξι» ήταν παρατσούκλι το οποίο ο ίδιος δεν πολυσυμπαθούσε) κατάφερε να γίνει ο πρώτος σουπερ σταρ του βρετανικού ποδοσφαίρου και να συνδυάσει την καριέρα του με την ομάδα της καρδιάς του, την Εβερτον. Μάλιστα, ακόμα και ο θάνατος του «σημαδεύτηκε» από τα «ζαχαρωτά». Ο Ντιν έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1980 από καρδιακή προσβολή, την ώρα που παρακολουθούσε στο «Γκούντισον Παρκ» την αγαπημένη του Εβερτον κόντρα στην αιώνια αντίπαλο Λίβερπουλ. «Ήταν το δεύτερο καλύτερο σενάριο για να πεθάνει» δήλωσε λίγο αργότερα η κόρη του. «Το ιδανικότερο για τον ίδιο θα ήταν να πεθάνει εντός αγωνιστικού χώρου, έχοντας μόλις σκοράρει απέναντι στη Λίβερπουλ» εξήγησε τονίζοντας τη λατρεία που ένιωθε ο πατέρας της για την Εβερτον.
Στα «ζαχαρωτά» αγωνίστηκε για 12 χρόνια (1925-1937), όμως η σεζόν 1927-28 είναι αυτή που έμεινε στην ιστορία. Δεν ήταν μόνο επειδή η Εβερτον έφτασε στην κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος, αλλά κυρίως επειδή εκείνη τη σεζόν ο Ντιν σκόραρε 60 γκολ στο πρωτάθλημα, επίδοση που μέχρι και σήμερα δεν έχει καταρριφθεί.
Η αφοσίωση του στην Εβερτον ήταν τέτοια που αρνήθηκε να συζητήσει τη μεταγραφή του στην Αρσεναλ η οποία του πρόσφερε «λευκή» επιταγή, ενώ απέρριψε και πρόταση από ομάδα των ΗΠΑ που θα πλήρωνε τριπλάσιο μισθό από εκείνο που έπαιρνε στην ομάδα του Μερσεισαιντ. «Στην Εβερτον θα έπαιζα και τζάμπα» είχε δηλώσει ο Ντιν, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωριστεί την αγαπημένη του φανέλα το 1937, οπότε και παραχωρήθηκε στη Νοτς Κάουντι.
Μετά το τέλος της του καριέρας ο Ντιν δεν παρέμεινε στον χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ λίγα χρόνια πριν το θάνατο του αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας με αποκορύφωμα το 1976, οπότε και ακρωτηριάστηκε το πόδι του. Η επίσκεψη του στο «Γκόυντισον Παρκ» την 1η Μαρτίου 1980 ήταν η πρώτη μετά από χρόνια και έμελλε να είναι και η τελευταία του.