Η ιστορία παίζει μπάλα..

Αφού μετά από ώριμη σκέψη ψήφισα στην ερώτηση του england365 για το αν η Λίβερπουλ προλαβαίνει να πάρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, πρώτον θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η ερώτηση δεν ήταν αν η Λίβερπουλ αξίζει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο...και δεύτερον, με αφορμή τη συμμετοχή της Χάντερσφιλντ Τάουν στα play-off για άνοδο στην Τσάμπιονσιπ, αναρωτιέμαι πόσοι γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν στη δεκαετία του 1920 και κυρίως στο πρώτο μισό της, κάτι αντίστοιχο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σήμερα ή με τη Λίβερπουλ της περιόδου 1975-1990.



Η ιστορία παίζει μπάλα..

Μιλάμε για την πρώτη ομάδα που κέρδισε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα ( 1924 - 25 - 26) και μοναδική μέχρι σήμερα μαζί με τις Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κέρδισε και ένα κύπελλο το 1922 ενώ έχει να επιδείξει και πολλές δεύτερες και τρίτες θέσεις και χαμένους τελικούς μέχρι και το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Ποτέ ξανά η ομάδα δεν έζησε τέτοιες στιγμές δόξας, αλλά η ιστορία του ποδοσφαίρου έχει γράψει για τη Χάντερσφιλντ και εκεί στο Νησί τουλάχιστον δεν ξεχνάνε την ιστορία.

Όπως δεν ξεχνάνε και τον αρχιτέκτονα αυτής της ομάδας, τον άνθρωπο ο οποίος μετά άλλαξε το ρου της ιστορίας και της Άρσεναλ, τον πραγματικό πρωτοπόρο του ποδοσφαίρου, το μέγιστο Χέρμπερτ Τσάπμαν. Και όχι δε θα κάνω καν λόγο για το περίφημο "WM", για καινοτομίες δικές του όπως την παγίδα του οφ-σάϊντ, τους ακραίους φουλμπακ, τους εξτρέμ, την πίεση για να κερδίσεις την μπάλα μόλις τη χάσεις για να βγεις αμέσως στην κόντρα επίθεση (χμ κάτι μου θυμίζει αυτό...).

Ο Τσάπμαν υπήρξε στην ουσία ο πρώτος μάνατζερ με τη σημερινή έννοια του όρου. Απαιτούσε να έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ομάδας. Έκανε ασκήσεις τακτικής και πρώτος αυτός έφερε στο ποδόσφαιρο φυσιοθεραπευτές, μασέρ και γενικότερα την έννοια της φυσικής κατάστασης. Έκανε το σκάουτινγκ ποδοσφαιριστών αλλά και αντιπάλων, κανόνα. Ακόμα και τα νούμερα που βλέπουμε μέχρι σήμερα στις φανέλες, εκείνος τα πρωτοεφάρμοσε στις ομάδες του. Και σε αντίθεση με τους Βρετανούς της εποχής, που δε συζητούσαν καν για την ανωτερότητα του ποδοσφαίρου τους, παρακολουθούσε διεθνές ποδόσφαιρο! Έβλεπε την ομάδα θαύμα της εποχής του, την περίφημη "βούντερτιμ", την αυστριακή εθνική ομάδα και αναγνώριζε την αξία της. Ό,τι καλό έβλεπε στο εξωτερικό, προσπαθούσε να το εφαρμόσει και σχεδόν πάντα το κατάφερνε καλύτερα. Και οραματίστηκε πρώτος την ύπαρξη ευρωπαϊκών διοργανώσεων..

To 2004 ο Χέρμπερτ Τσάπμαν ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος Βρετανός προπονητής όλων των εποχών. Πάνω από τους Σερ Ματ Μπάσμπι, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, Μπιλ Σάνκλι, Μπομπ Πέϊσλι, Μπράϊαν Κλαφ, Τζοκ Στιν, Σερ Αλφ Ράμσεϊ, Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, Μπιλ Νίκολσον, Ντον Ρέβι και πολλούς ακόμα που αξίζουν να είναι στη λίστα. Ένα μπράβο μονάχα σε όσους δεν ξεχνούν την ιστορία τους. Γιατί πέρα απ' όλα τα άλλα, στο ποδόσφαιρο παίζει μπάλα και η ιστορία..

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας,

Μάνος 7, οπαδός Ολυμπιακού, Λίβερπουλ, Γουέστ Χαμ, Γουλβς, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Σέλτικ, Σανκτ Πάουλι, του ιταλικού ποδοσφαίρου στο σύνολο του, της Σαμπντόρια, της Τορίνο αλλά και της Γιουβέντους!, της Ρόμα, της Φιορεντίνα, της εθνικής Ουρουγουάης...


(Στείλτε μας και εσείς τη δική σας άποψη ή οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο στο info@england365.gr)