«It’s all about the money»
«Πλέον στο ποδόσφαιρο αυτό που μετράει, είναι τα χρήματα» επισήμανε σε αποκλειστική συνέντευξη στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο και τον NovaSporFm 94.6, ο πρόεδρος της Έβερτον, Μπιλ Κενράιτ. Ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου, επιβεβαίωσε αυτό που κυριαρχεί στο χώρο του ποδοσφαίρου στον 21ο αιώνα, αναπολώντας τις παλιές καλές εποχές.
«Καλημέρα και σε εσάς».
-Πως είστε;
«Είμαι πολύ καλά. Ευχαριστώ. Εσείς;»
-Πολύ καλά και εμείς.
«Πως είναι η Αθήνα;»
-Η Αθήνα αυτό τον καιρό περνάει ένα σοκ, αλλά θα δούμε…Έχετε τη δική σας δισκογραφική εταιρεία, την «Bill Kenwright Records», σωστά;
«Βέβαια, αλλά δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες η εταιρεία…»
-Ξεκινήσατε την καριέρα σας στη μουσική σαν μέλος ενός συγκροτήματος, τους «The Chevrolets»…
«Ο επιτυχημένος ήχος του επιτυχημένου γκρουπ «The Chevrolets». Ήμασταν πέντε δεκαεξάχρονα παιδιά που πιστεύαμε πως ήμασταν επιτυχημένοι και θέλανε να φτάσουν στην κορυφή. Είναι εκπληκτικό το ότι το βρήκατε. Ήμασταν άθλιοι (γέλια). Θα μπορούσαμε να μετονομαστούμε στο χειρότερο μουσικό γκρουπ του Λίβερπουλ».
-Στη δεκαετία του ’50 και του ’60, οι καιροί ήταν πολύ διαφορετικοί, σωστά;
«Πράγματι ήταν πολύ διαφορετικοί. Σκοπεύω να κάνω τη δική μου σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών, που θα διαρκέσει δέκα εβδομάδες στο προσεχές καλοκαίρι και θα αφορά τις «χρυσές» εποχές. Για μένα, οι «χρυσές» εποχές ήταν η παρουσία του Έλβις Πρίσλεϊ και γενικότερα από το 1956 έως το 1963 γιατί είμαι «τρελός» με τη μουσική και αγαπώ πολύ τη ροκ εν ρολ. Αλλά ήταν πολύ διαφορετική περίοδος. Ήταν χρόνια που κάθε νεαρός δεν είχε πραγματική ταυτότητα. Αν ένας νέος άνδρας ή γυναίκα ήθελαν να αγοράσουν ρούχα, δεν υπήρχε κάποιο παρόμοιο μαγαζί για να το κάνει. Σίγουρα θα έχεις μια εικόνα από τους γονείς σου. Γενικά η ροκ εν ρολ «έσπασε» τα δεσμά και η λέξη «νεολαία» έκανε την πρώτη της εμφάνιση. Ήταν ο παράγοντας για την επανάσταση».
-Ειδικά η δεκαετία του 1950 που ήταν απίστευτη…
«Απίστευτη δεκαετία για τη μουσική. Όντως απίστευτη…»
-Κεφάλαιο Έβερτον. Είναι μεγάλο μέρος της ζωής σας. Συναντηθήκαμε στο παιχνίδι της Έβερτον με την ΑΕΚ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ποια εντύπωση σας άφησε η ελληνική ομάδα εκείνο το βράδυ;
«Οι οπαδοί ήταν απίστευτοι. Δεν μένω στο Λίβερπουλ, όπου εδρεύει η Έβερτον, αλλά τέσσερεις ώρες μακριά από το Λονδίνο και πήγα στο γήπεδο περίπου μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά πριν από τη σέντρα, όμως οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν γεμίσει την εξέδρα. Ο αγωνιστικός χώρος ήταν άδειος, αλλά αυτοί ήταν εκεί για να υποστηρίξουν την ομάδα τους και τραγουδούσαν».
-Αυτό μου είπατε και όταν συναντηθήκαμε μετά το παιχνίδι στην αίθουσα «Ντίξι Ντιν» που φέρει το όνομα, ίσως του καλύτερου ποδοσφαιριστή που έχει φορέσει τη μπλε φανέλα. Ήταν πολύ τιμητική αναγνώριση προς το πρόσωπο των φίλων της ΑΕΚ.
«Η Έβερτον όταν ήμουν μικρός, ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ. Η Λίβερπουλ ήταν στη δεύτερη κατηγορία και η Έβερτον ήταν ένας πολύ μεγάλος σύλλογος. Όλα πήγαν στραβά στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν όλες οι αγγλικές ομάδες τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση για το τραγικό συμβάν στο Χέιζελ. Εκείνη την περίοδο είχαμε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, το Κύπελλο Αγγλίας, το αγγλικό πρωτάθλημα και μάλιστα δύο φορές αλλά επειδή είχαμε τιμωρηθεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πολύ καιρό, άρχισε η πτώση. Όταν επιστρέψαμε στην Ευρώπη, αντί η Έβερτον να προοδεύσει, δεν τα καταφέραμε ξανά να πάρουμε μέρος. Το ένα πράγμα που δεν άλλαξε στην Έβερτον, είναι η οικογένεια που περιβάλλει το σύλλογο. Είναι μια από τις πιο αποδεκτές ομάδες στον κόσμο και αυτός είναι ο λόγος που οι φίλοι μας συμπαθούν οπαδούς όπως αυτούς της ΑΕΚ».
-Η ερώτησή μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον αποτελείτε είδος προς εξαφάνιση και μιλάω για Άγγλο ιδιοκτήτη σε αγγλικό σύλλογο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά χάνεται η ψυχή του αγγλικού ποδοσφαίρου με Άραβες, Ρώσους και Αμερικάνους.
«Δεν μπορώ να διαφωνήσω σε αυτό. Παρόλα αυτά, δεν δείχνει να επηρεάζει τους οπαδούς. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι κατά αυτών των ανθρώπων γιατί είναι καλοί άνθρωποι και έρχονται, καταβάλλουν χρήματα στο ποδόσφαιρο και κάνουν πράξη ό,τι θεωρούν σωστό. Αλλά σίγουρα, αυτό που λέτε δεν είναι λάθος. Για μένα, η πλειοψηφία των οπαδών των ομάδων, δείχνει να μην νοιάζεται για αυτούς. Αφού έχουν τα αστέρια μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αυτό είναι που τους νοιάζει. Αλλά πρέπει να πείσω τον εαυτό μου ότι αν έρθει κάποτε κάποιος Ρώσος δισεκατομμυριούχος και ζητήσει να αγοράσει την Έβερτον, τότε οι φίλοι της ομάδας θα τον αποδεχτούν. Το γεγονός ότι δεν είμαι πολυεκατομμυριούχος, είμαι από το Λίβερπουλ και είμαι ένας από αυτούς, στο συμπέρασμα δεν έχει νόημα, αφού πλέον στο ποδόσφαιρο το μόνο που μετράει είναι τα χρήματα.... all about the money, unfortunately!!!"
-Ας μιλήσουμε για τη σόου-μπίζνες και το μιούζικαλ «Εβίτα» του Αντριου Λόιντ Γουέμπερ σε στίχους Τιμ Ράις που θα ανέβει επιτέλους και στην Αθήνα. Είστε ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς παραγωγούς και έχετε ανεβάσει σπουδαία πράγματα, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής έτσι;
«Βασικά, μαζί με τον Αντριου αυτό τον καιρό ασχολούμαστε με τη τηλεοπτική σειρά στην Αγγλία που τιτλοφορείται «In search of Dorothy» και είναι ριάλιτι σόου και αφορά την εύρεση της πρωταγωνίστριας στο «μάγο του Οζ», τη νέα Τζούντι Γκάρλαντ. Οπότε είναι ένα από τα πολύ μεγάλα έργα που έχω αναλάβει και θα παρουσιαστεί στο τέλος του χρόνου. Όσον αφορά την «Εβίτα» νομίζω ότι θα παιχτεί από την Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα…»
-Την Τρίτη το βράδυ στο θέατρο του «Μπάντμιντον» γίνεται η πρεμιέρα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μιούζικαλ αλλά και από τα πιο επιτυχημένα παγκοσμίως.
«Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία μου, που είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη θεατρική εταιρεία, κάνει παγκόσμια περιοδεία. Ξεκινάμε από την Αθήνα και πάμε στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, στην Άπω Ανατολή. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό και το μιούζικαλ και η «Εβίτα» θα κάνει τους Έλληνες που θα το παρακολουθήσουν να μείνουν με ανοιχτό το στόμα».
Στην Αθήνα έχετε βρεθεί υποθέτω...
«Χρήστο μια από τις χειρότερες αναμνήσεις μου από την Αθήνα, ήταν μερικές δεκαετίες παλαιότερα. Η Έβερτον έπαιζε με τον Παναθηναϊκό πριν από σαράντα χρόνια και τότε ήμουν 22 χρονών και ήμουν αισιόδοξος νεαρός. Στην πτήση για το παιχνίδι, ένιωσα για πρώτη φορά το φόβο για το αεροπλάνο και από τότε φοβάμαι τις πτήσεις. Όχι μόνο είχα το φόβο του αεροπλάνου, αλλά το 0-0 εκείνου του αγώνα, σε συνδυασμό με το εκτός έδρας γκολ του Παναθηναϊκού στο «Γκούντισον Παρκ» με έκανε ένα πολύ δυστυχισμένο αγόρι. Αυτή είναι η χειρότερη ανάμνηση που έχω από την Αθήνα».
-Θα αλλάξει τώρα με την «Εβίτα». Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Κένραϊτ…
Το μιούζικαλ . Για κρατήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του θεάτρου: www.badmintontheater.gr
Η περιοδεία της “EVITA”
Από τις 7 Ιουνίου: “Rosseti” στην Τεργέστη η της Ιταλία
Από τις 14 Ιουνίου: “Boboli Gardens στη Φλωρεντία στην Ιταλία.
Από τις 21 Ιουνίου: “Palafiera” στην Φορλί (Τσεζένα) στην Ιταλία.
Από τις 6 Ιουλίου: “Semperorer” στη Δρέσδη στη Γερμανία
Από τις 28 Ιουνίου: “Philharmonie” στην Κολωνία στη Γερμανία
Από τις 9 Αυγούστου: “Staatsoper” στο Αμβούργο.
Από τις 6 Σεπτεμβρίου: “The Lowry” στο Σλάφορντ της Αγγλίας.
Από τις 8 Νοεμβρίου: “Theatre 11” στη Ζυρίχη της Ελβετίας.
Από τις 22 Νοεμβρίου: “Deutsches Theatre” στο Μόναχο, της Γερμανίας.
Τέλος από τις 13 Δεκεμβρίου: “Alte Oper” στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.