Πρέμιερ Λιγκ η «δίκαια»!

Σχετική ισοκατανομή στα έσοδα των ομάδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και από τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα προσπαθεί να πετύχει τα τελευταία χρόνια η διοργανώτρια αρχή της Πρέμιερ Λιγκ και μοιάζει να τα καταφέρνει. Μόλις 1,54 φορές περισσότερα από τον τελευταίο τα έσοδα του πρώτου.



Πρέμιερ Λιγκ η «δίκαια»!

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στην τελευταία θέση η Μπλάκπουλ. Το england365.gr θα προσπαθήσει να σας εξηγήσει όσο πιο απλουστευμένα γίνεται τον τρόπο υπολογισμού των εσόδων:

Η κατάταξη των πρώτων (σε εκ λίρες)

Γιουνάιτεντ 60,4

Τσέλσι 57,7

Σίτι 55,5

Άρσεναλ 56,2

Μπλάκπουλ 39,1


Η Γιουνάιτεντ έχει μόλις 1,54 φορές παραπάνω έσοδα από την Μπλάκπουλ. Πέρυσι η διαφορά ήταν στο 1,66. Στην Ισπανία για παράδειγμα που λογίζεται ως το κύριο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Αγγλίας τα έσοδα των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα σε σχέση με αυτά των τελευταίων ομάδων είναι 12,5 φορές πάνω!


Πιο αναλυτικά τώρα

13,8 εκ λίρες παίρνει κάθε ομάδα για τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα.

17,9 εκ λίρες παίρνει κάθε ομάδα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα προβολής σε άλλες χώρες.

756.000 λίρες δίνει η κάθε θέση στο πρωτάθλημα. Δηλαδή η 20η Γουέστ Χαμ παίρνει 756.000 λίρες και η πρώτη Γιουνάιτεντ 20*756.000 λίρες = 15,1 εκ λίρες.

582.000 λίρες παίρνει η ομάδα για κάθε αγώνα της που δείχνει ζωντανά η τηλεόραση και συνολικά μίνιμουμ 5.82 ακόμη και αν δείξει λιγότερο από 10 ματς. Δηλαδή αν δείξει 11 παίρνει σύνολο 11*582.000 λίρες.


Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν τα ποσά που αναγράφονται στη λίστα και μένει μικρή η διαφορά εσόδων ανάμεσα στους συλλόγους.