Ένας Άγγλος στην Καταλονία

Η Μπαρτσελόνα θα διεκδικήσει σε αγγλικό έδαφος το Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το england365.gr σας παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία του 1912, όταν ένας Άγγλος πήγε στην Καταλονία και έμεινε για πάντα στην ιστορία των «μπλαουγκράνα».



Ένας Άγγλος στην Καταλονία

Διαβάστε ακόμη:

Για το διαιτητή του τελικού

Για τις ετοιμασίες στο «Γουέμπλεϊ»


Από τη Β. Αγγλία στην Καταλονία

Το Κρουκ είναι μια μικρή πόλη 14.000 κατοίκων στη βορειοανατολική Αγγλία, δίπλα στο Ντούραμ. Εκτός από τα ανθρακωρυχεία, η πόλη έχει να καυχιέται για την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, την Κρουκ Τάουν.

Σε μια παμπ, πίσω από το γήπεδο «Μίλφιλντ», βρίσκεται, σε ειδική προθήκη, λάβαρο το οποίο τονίζει την ιδιαίτερη σχέση που έχει το «καμάρι της Καταλονίας» με την αγγλική ομάδα. Το συγκεκριμένο αναμνηστικό αποτελεί την «κληρονομιά» της πόλης, αφού κοντεύει να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Πίσω στο 1912, ο Τζακ Γκρίνγουελ παίζει το τελευταίο του παιχνίδι με την Κρουκ Τάουν. Είναι, μόλις, 3 χρόνια μετά την κατάκτηση του Lipton Trophy από την Κρουκ, στο Τορίνο, όταν ο Γκρίνγουελ έδειξε τις ικανότητές του και ανάγκασε την Μπαρτσελόνα να τον προσεγγίσει. Από το 1912, ο Γκρίνγουελ αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα και φορά τη φανέλα της 88 φορές. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο οι «μπλαουγκράνα» καλούν στην Ισπανία την Κρουκ για φιλικούς αγώνες και οι Άγγλοι επικρατούν με 4-2, σε έναν από αυτούς.

Από το χορτάρι στον πάγκο

Η σεζόν του 1917-1918 ξεκινά για την Μπαρτσελόνα με τον Τζον Μπάροου στον πάγκο, αλλά 4 μήνες μετά, ο Γκρίνγουελ είναι αυτός που τον διαδέχεται. Θα μείνει στο «τιμόνι» της ομάδας έως το 1924, χρονικό διάστημα που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο για προπονητή. Μόνο ο Γιόχαν Κρόιφ έχει καταφέρει να αντέξει περισσότερα χρόνια στον πάγκο της ομάδας.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που μια μικρή ομάδα της βόρειας Αγγλίας έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο στην ιστορία ενός συλλόγου, όπως η Μπαρτσελόνα», θα δηλώσει ο πρόεδρος της Κρουκ Τάουν, Γουίλιαμ Πένμαν.

Οι δεσμοί των δύο ομάδων μπορεί να είναι ανύπαρκτοι στις ημέρες μας, όμως στην τροπαιοθήκη της Κρουκ βρίσκεται το Barcelona Cup του 1923, όταν ο Γκρίνγουελ κάλεσε ξανά την Κρουκ στη Βαρκελώνη, με την αγγλική ομάδα να επικρατεί ξανά των «μπλαουγκράνα».

Βρετανικό «αίμα» στην Καταλονία

Η Μπαρτσελόνα συχνά αναφέρεται στην «αγγλική ψυχή» που έχει το δικό της μερίδιο στην ιστορία του συλλόγου, αφού εκτός από τον Γκρίνγουελ, το αγγλικό στοιχείο είναι «παρών» και στην ίδρυση της ομάδας. Εκτός από τον Γκάμπερ, ιδρυτικά μέλη της Μπαρτσελόνα ήταν οι Άγγλοι Γουόλτερ Γουάιλντ και Έρνεστ Γίτι.

Το Σάββατο, η Μπαρτσελόνα διεκδικεί το Τσάμπιονς Λιγκ σε αγγλικό έδαφος και τα μέλη της Κρουκ Τάουν στέλνουν τις ευχές τους στους «μπλαουγκράνα». Δεν είναι και λίγο, ένας ποδοσφαιριστής από την ομώνυμη πόλη να έχει παίξει τόσο μεγάλο ρόλο σε μια ομάδα που είναι «κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος».