Tι… χωρίζει Φέργκιουσον και Γκουαρντιόλα

Τους προπονητές της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν τους χωρίζουν μόνο τα 90 λεπτά του τελικού του Champions League. Το england365.gr παρουσιάζει τις διαφορετικές πορείες αλλά και συνήθειες των δύο κορυφαίων τεχνικών.



Tι… χωρίζει Φέργκιουσον και Γκουαρντιόλα

Μπορεί ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Αλεξ Φέργκιουσον να έχουν αρκετά κοινά και φυσικά να ανήκουν στην κορυφή της λίστας με τους καλύτερους προπονητές του κόσμου, αλλά οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολλές και σημαντικές.

Ο… μπαμπάς και ο… γιος!

Θα μπορούσε να ήταν πατέρας και γιος, αλλά φυσικά δεν είναι. Αυτό, όμως, δεν διαφοροποιεί την διαφορά των 29 χρόνων που έχουν, καθώς ο Γκουαρντιόλα είναι 40 και ο σερ Αλεξ 69! Μάλιστα, όταν ο Σκοτσέζος τεχνικός αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1986, ο 15χρονος Χοσέπ Γκουαρδιόλα ήταν στην ομάδα Νέων της Μπαρτσελόνα και έκανε όνειρα να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής…

Ποδοσφαιριστής ή προπονητής;

Ο Ισπανός έκανε μεγάλη καριέρα ποδοσφαιριστή στην «Μπάρτσα» παίζοντας 12 χρόνια στην ομάδα της Καταλωνίας και κατακτώντας 12 τίτλους. Ηταν μέρος της «χρυσής ομάδας» του Γιόχαν Κρόιφ από την περίοδο 1991-92 και μετά και στην θητεία του στους «μπλαουγκράνα» συγκέντρωσε 16 τίτλους. Η συνέχεια της καριέρας του στην ιταλική Μπρέσια και το … χρυσοφόρο πέρασμα από την Αλ Αχλί του Κατάρ, δεν μειώνουν την ποδοσφαιρική του αξία.

Αντιθέτως ο Φέργκιουσον ήταν κατά γενική ομολογία ένας μέτριος ποδοσφαιριστής, επιθετικός μάλιστα, κάτι που δεν αρνείται ούτε ο ίδιος. Αγωνίστηκε μόνο σε σκοτσέζικες ομάδες, ενώ ακόμα και στην κορύφωση της καριέρας του, στη Ρέιντζερς, έμεινε μόνο δύο χρόνια λόγω ενός λάθους του στον τελικό του Κυπέλλου, όταν η Σέλτικ σάρωσε με 4-0.

Κόντρα και στα συστήματα

Ισως επειδή είναι διαφορετικής σχολής, ίσως επειδή έμαθαν το ποδόσφαιρο σε άλλες εποχές, τους αρέσει και διαφορετικός τρόπος παιχνιδιού. Ο Φέργκιουσον επιλέγει σύστημα 4-2-3-1 με τους παίκτες του να τρέχουν ασταμάτητα και να συμμετέχουν όλοι στη λειτουργία της ομάδας. Προτιμά ψηλούς κεντρικούς αμυντικούς, δυνατούς μέσους και ταχύτατους επιθετικούς, για να κάνουν πάντα την ζημιά στις αντεπιθέσεις.

Ο Γκουαρντιόλα ως αυθεντικό προϊόν της σχολής της Μπαρτσελόνα αρέσκεται στον γνωστό τρόπο παιχνιδιού των Καταλανών. Απόλυτος έλεγχος της μπάλας, συνεχής κατοχή και κάθετες πάσες ή ασίστ για να βγουν οι επιθετικοί σε θέση βολής. Ο στόχος είναι ο αντίπαλος να τρέχει συνεχώς για να μαρκάρει και να κόψει τις επιθέσεις και την Μπαρτσελόνα να ανεβάζει ρυθμό, μόνο όταν πρέπει. Το 4-3-3 δεν το αφήνει σχεδόν ποτέ, αν και έτσι όπως παίζει η ομάδα του, δύσκολα μιλάς για σύστημα…

«Ουδείς αναντικατάστατος» εναντίον των μόνιμων!

Ο Αλεξ Φέργκιουσον, επειδή πιστεύει στο «μάτι» του και στην ικανότητα του να βγάζει από κάθε ποδοσφαιριστή τον καλύτερο εαυτό, δεν διστάζει να πουλήσει ακόμα και τους πρωτοκλασάτους παίκτες της ομάδας του, ξέροντας ότι γρήγορα θα βρει αντικαταστάτες. Ετσι έφυγε παλιότερα ο Ινς, ο Φαν Νιστελρόι, έτσι φυσικά αποχώρησε ο Μπέκαμ και για τον ίδιο λόγο είπε «αντίο» και στον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και άλλοι πολλοί. Από την πλευρά του ο Γκουαρντιόλα διώχνει μεν τους απείθαρχους, αλλά κρατάει τις «κολώνες» της ομάδας, από τις οποίες ξεκινάει πάντα την ενδεκάδα, ακόμα και σε ματς που θα μπορούσαν να ξεκουραστούν. Ρωτήστε τον Τσάβι και τον Ινιέστα…

Συμβόλαιο και λόγος

Ο Αλεξ Φέργκιουσον δεν έχει σκοπό να τα παρατήσει και καλά κάνει. Αυτός θέλει, η Γιουνάιτεντ θέλει και προχωράνε μαζί, χέρι-χέρι, χωρίς να μιλάνε για συμβόλαια και διορίες. Εντελώς διαφορετική η κατάσταση με τον Γκουαρντιόλα που έχει τη δική του ψυχοσύνθεση και δεν δέχεται δεσμεύσεις. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα ετήσια συμβόλαια που υπογράφει και στην δεδομένη άρνηση του να υπογράψει με την Μπαρτσελόνα ένα πολυετές συμβόλαιο, που τόσο επίμονα του προτείνει η διοίκηση.

Και το κοινό σημείο…

Οι κούπες. Αμέτρητες και για τους δύο, με τον «Φέργκι να υπερέχει λόγω ηλικίας! Εχει συγκεντρώσει 47 τρόπαια στην καριέρα του και είναι είναι ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου. Από το 1986 όταν και ανέλαβε τη Γιουνάιτεντ έχει πανηγυρίσει 12 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 4 League Cup, 9 Community Shield, 2 Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Super Cup Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων!

Αλλά και ο Γκουαρντιόλα δεν πάει πίσω με εννέα τίτλους από το 2008, όταν και ανέλαβε την Μπαρτσελόνα, με το απίστευτο ρεκόρ των έξι τροπαίων στην πρώτη χρονιά, όταν και κατέκτησε τα πάντα! Ξεχωρίζουν φυσικά τα τρία σερί πρωταθλήματα και το Champions League του 2009.