Άστον Βίλα 2010-2011

Με τέσσερις προπονητές στη διάρκεια μίας σεζόν η Άστον Βίλα είπε να ξεφύγει από τις συνήθειες της Πρέμιερ Λιγκ. Τα όνειρα για Ευρώπη στην αρχή, μετατράπηκαν σε εφιάλτη με το φάσμα του υποβιβασμού να είναι κοντά και εξελίχθηκαν σε μία μέτρια χρονιά στην ένατη θέση. Το england365.gr αναλύει τη σεζόν που πέρασε για τους «χωριάτες».



Άστον Βίλα 2010-2011

Στόχος η Ευρώπη

Ερχόμενη από την έκτη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ της περασμένης σεζόν, η Βίλα είχε στόχους άκρως υψηλούς. Εξάδα στο πρωτάθλημα, καλή πορεία σε Κύπελλο και Λιγκ Καπ και όσο το δυνατόν πιο μακριά στα ευρωπαϊκά μονοπάτια. Με τους Άσλεϊ Γιανγκ, Τζέιμς Μίλνερ και Στιούαrt Ντάουνινγκ στο κέντρο, ένας επιθετικός περιωπής θα μπορούσε να ανεβάσει την ομάδα επίπεδο. Όλα αυτά όμως δεν ήταν πραγματικά οι στόχοι της Βίλα, αλλά οι στόχοι του Μάρτιν Ο’Νιλ. Όταν είδε ότι η διοίκηση είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πώληση του Μίλνερ και δεν είχε σκοπό να φέρει τη ζητούμενη ποιότητα στη γραμμή κρούσης, πήρε ξαφνικά τον προπονητικό του σάκο και αποχώρησε. Εν μία νυκτί, με τη διοίκηση να μένει σαστισμένη και να χρίζει προσωρινά διάδοχο τον Κέβιν ΜακΝτόναλντ.

Όλα γύρω σου γυρίζουν

Ζαλισμένοι λοιπόν οι «χωριάτες» ξεκινούσαν το πρωτάθλημα και το εμφατικό 3-0 κόντρα στη Γουέστ Χαμ με τον Μίλνερ στη βασική σύνθεση, έδειξε τις δυνατότητες της Βίλα. Αυτές που θα… μπορούσε να έχει, γιατί η ζαλάδα δεν σταμάτησε εκεί. Ο Μίλνερ αποχώρησε για τη Μάντσεστερ Σίτι με τη Βίλα να κάνει ρεκόρ πώλησης παίκτη στην ιστορία της, ο κόσμος δυσαρεστήθηκε, η ομάδα αποκλείστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στα πλέι οφ του Europa League και στο δεύτερο αγώνα πρωταθλήματος ήρθε η εκτός έδρας συντριβή από τη Νιουκάστλ με 6-0! Οι διοικούντες αποφάσισαν οριστικά να καταφύγουν σε λύση έμπειρου προπονητή και τέλη Σεπτέμβρη προσλήφθηκε ο γνωστός στο Νησί, Ζεράρ Ουγιέ. Ο Γάλλος τεχνικός είδε όμως πολλούς παίκτες του να τραυματίζονται, είδε τον Στέφεν Άιρλαντ που ήρθε ως αντάλλαγμα του Μίλνερ να μην εγκλιματίζεται ποτέ και επιχειρούσε συνεχείς αλλαγές στην επίθεση χωρίς να μπορεί να βρει τον άνθρωπο που θα τον ξελάσπωνε στα δύσκολα μπροστά.

Γερές βάσεις και προσθήκες

Στηριζόμενος στους Γιανγκ, Ντάουνινγκ και στον ανερχόμενο Αλμπράιτον, η Βίλα άντεξε μέχρι το Γενάρη, απλά χωρίς να πάρει την κατηφόρα και εκεί ήρθε η ενίσχυση. Με ρεκόρ αγοράς στην ιστορία του συλλόγου αυτή τη φορά ήρθε ο Ντάρεν Μπεντ από τη Σάντερλαντ και έδειξε στους συναδέλφους του πως μπλέκει η μπάλα μες στα δίχτυα. Έκανε δίδυμο με τον Γιανγκ, όχι μόνο στο πρωτάθλημα, αλλά και στην εθνική Αγγλίας και η ομάδα άρχισε να παίρνει κάπως τα πάνω της. Μαζί με τον Μπεντ ήρθαν και οι Μακούν και Πιρές με τον πρώτο όμως να είναι αυτός που έβαλε φανέλα βασικού με το καλημέρα και δικαιολόγησε τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του, αφού μόλις σε λίγους μήνες με 9 γκολ αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του συλλόγου.

Και πάλι στη… γύρα

Ζαλάδα όμοια αυτής του ξεκινήματος έμελε να γνωρίσει η Άστον Βίλα στο τελείωμα της σεζόν. Ο Ουγιέ και ενώ είχε ετοιμάσει το μεταγραφικό σχεδιασμό του, αναγκάστηκε να τον παραδώσει σε άλλον. Ο Γάλλος τεχνικός λόγω προβλήματος υγείας αποχώρησε οριστικά από την προπονητική. Ο Γκάρι ΜακΆλιστερ ανέλαβε να φτάσει την ομάδα ως το τέλος της σεζόν και μάλιστα στις δύο τελευταίες αγωνιστικές η Βίλα επικράτησε εκτός έδρας της Άρσεναλ και εντός έδρας της Λίβερπουλ, κάνοντας του φίλους της ομάδας ακόμη πιο θλιμμένους. Ο λόγος; Η συνειδητοποίηση του που θα μπορούσαν να φτάσουν φέτος οι «χωριάτες» με τον Μάρτιν Ο’Νιλ στον πάγκο από την αρχή της σεζόν.


Μπορεί ο ένας αστέρας της ομάδας να είναι έτοιμος να αποχωρήσει…

…αλλά ο άλλος ήρθε για να μείνει!