Σάντερλαντ 2010-11

Με αργά και σταθερά βήματα δημιουργούνται οι μεγάλες ομάδες. Μία άποψη που ταιριάζει «γάντι» στη Σάντερλαντ, η οποία έπειτα από μια περιπετειώδη σεζόν κατάφερε να τερματίσει στη 10η θέση της Πρέμιερ Λιγκ και να πραγματοποιήσει την καλύτερη πορεία των τελευταίων τεσσάρων ετών, από τότε δηλαδή που ανέβηκε στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου!



Σάντερλαντ 2010-11

Έργο Μπρους

Τη στιγμή που οι περισσότερες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ απέλυαν τους προπονητές τους, ο Στιβ Μπρους καθόταν ήσυχος στον πάγκο και κατέστρωνε με ηρεμία και ασφάλεια τα πλάνα του. Η διοίκηση δεν σταμάτησε να τον στηρίζει, ακόμα και τις περιόδους που οι «μαυρόγατες» έκαναν αγωνιστική… κοιλιά και ιδού τα αποτελέσματα. Η δεύτερη χρονιά του στο τιμόνι της ομάδας συνοδεύτηκε, όπως γράψαμε παραπάνω, με το καλύτερο πλασάρισμα της στην τελική βαθμολογία.


Τι Μπεντ, τι Γκιαν!

Και σημαντικότερο κατόρθωμά του Άγγλου προπονητή; Το γεγονός ότι αγνόησε το θόρυβο που προκάλεσε η μεταγραφή του μεγάλου επιθετικού του «όπλου» Ντάρεντ Μπεντ στην Άστον Βίλα και κράτησε τις ισορροπίες στα αποδυτήρια.

Ο προβληματισμός και οι μουρμούρες διαγράφηκαν λίγο καιρό αργότερα, όταν ο Ασαμόα Γκιαν επέστρεψε φουριόζος από το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και άρχισε να σκοράρει συνεχώς! Ο Γκανέζος μέσος κάλυψε και με το παραπάνω το κενό του Μπεντ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας με 11 γκολ!


Κακή πορεία στις διοργανώσεις

Συνήθως, οι θεωρητικά μικρές ομάδες αναζητούν… εξιλέωση στους υπόλοιπους θεσμούς της χώρας. Για τη Σάντερλαντ δεν περίσσεψε τίποτα. Κακή πορεία και πρόωρος αποκλεισμός στο FA Cup και κανένα ίχνος ανταγωνισμού στο Λιγκ Καπ!

Στον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό, η ομάδα του Στιβ Μπρους αποκλείστηκε απευθείας από το πρώτο της παιχνίδι! Στις 8 Ιανουαρίου 2011, στο πλαίσιο του 3ου γύρου του Κυπέλλου, η Σάντερλαντ υπέστη ήττα – σοκ από την Νοτς Κάουντι με σκορ 2-1 και έμεινε εκτός συνέχειας.

Στο Λιγκ Καπ «κόλλησε» επίσης στον τρίτο γύρο. Η Γουέστ Χαμ αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο και την πέταξε εκτός συνέχειας, επικρατώντας με 2-1. Στον προηγούμενοι γύρο οι «μαυρόγατες» είχαν αποκλείσει δύσκολα την Κόλτσεστερ με 2-0.


Θετικές αναμνήσεις από το Στάμφορντ Μπριτζ

Όποιον φίλο της Σάντερλαντ ρωτήσεις τι του έμεινε από τη φετινή σεζόν, η απάντηση θα είναι μία: Η νίκη στην έδρα της Τσέλσι! Απόλυτα δικαιολογημένα, αφού εκείνη την περίοδο οι «μπλε» ήταν μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδα του Νησιού. Στις 14 Νοεμβρίου, η Σάντερλαντ υπέταξε τους Λονδρέζους, επικρατώντας με το βαρύ 3-0!

Και το εντυπωσιακότερο; Από εκείνη τη μέρα, η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι πήρε την κάτω βόλτα, αφού στα πέντε επόμενα παιχνίδια μέτρησε 3 ισοπαλίες και 2 ήττες!


Απόλυτη ισορροπία

Ίσως η πιο ισορροπημένη ομάδα της Πρέμιερ. Βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για ένα σύλλογο και ουσιαστικά αποτελεί το βασικό λόγο της 10ης θέσης. Από τις νίκες- ήττες μέχρι τα γκολ υπέρ- κατά, οι «μαυρόγατες» ολοκλήρωσαν τη σεζόν κοντά στο 50-50%!

Τελείωσαν την Πρέμιερ Λιγκ με 10 νίκες, 11 ισοπαλίες και 15 ήττες, ενώ σημείωσαν 37 γκολ και δέχτηκαν 39.