Στόουκ 2010-11

Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας για πρώτη φορά στα 148 χρόνια ιστορίας της Στόουκ έφερε την έξοδο στην Ευρώπη, οπότε η πενιχρή για τους στόχους της ομάδας 13η θέση της βαθμολογίας δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα τους οπαδούς. Το τριετές πλάνο του Τόνι Πιούλις απέδωσε καρπούς και το england365.gr αναλύει τη σεζόν των «πότερς».



Στόουκ 2010-11

Αρχικοί στόχοι

Η 11η θέση της περσινής χρονιάς είχε θέσει το στόχο ακόμη πιο ψηλά φετος, με τη διοίκηση να ζητά από τον Πιούλις πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας, ώστε να φανεί ότι συνεχίζεται η πρόοδος από το 2008 όταν και ανέβηκε η ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ. Του προσφέρθηκαν φυσικά τα εχέγγυα για να τα καταφέρει με ποιοτική αναβάθμιση της γραμμής πυρός του συλλόγου.

Καλοκαιρινές προσθήκες

Ήρθε στην ομάδα ο Κένιον Τζόουνς από την Σάντερλαντ έναντι 8 εκ ευρώ, ο Εϊντούρ Γκούντγιονσεν από τη Μονακό και ο Ζερμέν Πέναντ δανεικός από τη Ρεάλ Σαραγόσα. Με εξαίρεση τον δεύτερο που δεν ακούμπησε στην ομάδα, καταφέρνοντας να μην αγωνιστεί ούτε μία φορά ως βασικός παρά μόνο 10 ως αναπληρωματικός συνολικά, τα άλλα δύο μεταγραφικά αποκτήματα αποτέλεσαν βασικότατα στελέχη της πορείας της Στόουκ. Ο Τζόουνς μαζί με τον Γουόλτερς ήταν οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις με 12 γκολ έκαστος, ενώ ο Πέναντ μαζί με τον Εθέρινγκτον ήταν οι μεσοεπιθετικοί που δημιουργούσαν ατέλειωτα προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες.

Θετικό ρεκόρ στο πρωτάθλημα

Μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα ο Οκτώβριος ήταν καταστροφικός μήνας με πέντε συνεχόμενες ήττες, αλλά ο Νοέμβρης αναπλήρωσε άμεσα το χαμένο έδαφος. Με τρεις συνεχόμενες νίκες η Στόουκ έκανε ρεκόρ θετικού σερί στην πρώτη κατηγορία, ενώ κατάφερε μετά από σχεδόν 25 χρόνια να επικρατήσει της Λίβερπουλ. Οι παίκτες του Τόνι Πιούλις άρχισαν να αποδίδουν και όμορφο ποδόσφαιρο και να αποσπούν κολακευτικά σχόλια από τον Τύπο στην Αγγλία. Παράλληλα με τη θετική συγκομιδή στο πρωτάθλημα, συνεχιζόταν και μία αναπάντεχη καλή πορεία και στο Κύπελλο…

Το Κύπελλο έφερε Ευρώπη

Η Στόουκ άρχισε να παίρνει στα σοβαρά τη διοργάνωση του Κυπέλλου βλέποντας ότι με τύχη στις κληρώσεις και καλή αγωνιστική απόδοση δική της προχωρούσε πολύ! Όταν μάλιστα πέρασε στα ημιτελικά με τους αγώνες να γίνονται στο Γουέμπλεϊ είπε να κάνει τον κόσμο της να καταλάβει ότι το έχει πάρει πολύ ζεστά το όλο θέμα και με μία εκπληκτική παράσταση πέρασε σαν σίφουνας την Μπόλτον με σκορ 5-0. Ο τελικός και η ήττα από τη Μάντσεστερ Σίτι με 1-0 έγινε πιο γλυκός λίγο αργότερα όταν η Σίτι τερμάτιζε στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας και έδινε το εισιτήριο του Europa League μέσω Κυπέλλου στη φιναλίστ του τελικού Στόουκ.

Ο ημιτελικός του Κυπέλλου

Με τον Πέναντ να έχει αγοραστεί και επίσημα πλέον από τη Σαραγόσα έναντι 2 εκ ευρώ και τον Χιουθ από την άμυνα να κάνει μία σπουδαία χρονιά κόβοντας τα πάντα και πετυχαίνοντας 9 γκολ(!) σε 43 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις η Στόουκ προέλαυνε στο πρωτάθλημα. Το άσχημο τελείωμα με δύο ήττες στα δύο τελευταία ματς μπορεί να έριξε βαθμολογικά κάπως το σύλλογο, αφού η 13η θέση είναι η χειρότερη της τελευταίας τριετίας, όμως η Ευρώπη κάνει τη χρόνια άκρως επιτυχημένη από μόνη της.

Το γκολ της σεζόν (Ρικάρντο Φουλέρ)