Βίλας-Μπόας: Νέος Μουρίνιο ή νέο φιάσκο;

Αν βάλουμε σε μία λίστα τους ποδοσφαιριστές ανά την υφήλιο που κατά καιρούς εχουν χαρακτηριστεί 'νέος Μαραντόνα' δεν φτιάχνουμε απλώς μια ομάδα αλλά ολόκληρο πρωτάθλημα, πόσοι όμως από τους επίδοξους 'Ντιεγκίτο' έφτασαν έστω κοντά στην κλάση του; Κάτι παρόμοιο συμβαίνει πλέον και με τους προπονητές και ιδιαίτερα φυσικά με τον κατά πολλούς (του υποφαινόμενου μη εξαιρουμένου) κορυφαίο όλων των εποχών Ζοσέ Μουρίνιο.



Βίλας-Μπόας: Νέος Μουρίνιο ή νέο φιάσκο;

Ο Luís André de Pina Cabral e Villas-Boas όπως είναι το πλήρες όνομα του έχει στο βιογραφικό του στοιχεία-εχέγγυα της ομοιότητάς του με τον μεγάλο πλέον Ζοσέ, ίσως μάλιστα ξεκινά και με περισσότερα από εκείνον και εξηγούμαι: Έχει θητεύσει δίπλα στον Μούρινιο σε Πόρτο, Τσέλσι και Ίντερ ως βοηθός, κάτι που δείχνει πως πάρα το νεαρό της ηλικίας του(γεννημένος 17/08/1977),έχει σημαντικές εμπειρίες καθώς ήταν δίπλα σε έναν μεγάλο δάσκαλο και σε αποδυτήρια μεγάλων ομάδων άρα έχει μία ιδέα για το πως να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, μεγάλους ποδοσφαιριστές και την πίεση που ασκούν οι φίλαθλοι τέτοιων συλλόγων. Όταν ένιωσε έτοιμος άφησε το επιτελείο του Ζοσέ και 3 μέρες πριν κλείσει τα 32 του χρόνια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ακαντέμικα. Μετά την απόλυση του Κάρλος Καρβαλιάλ από την Πόρτο η τελευταία εμπιστεύτηκε το νεαρό τεχνικό και η συνέχεια είναι πάνω-κάτω γνωστή.

Μπορεί να έχει αναλάβει μόλις 2 ομάδες ως πρώτος προπονητής και μόλις για μία σεζόν την κάθε μια όμως και στις 2 είχε άμεσα αποτελέσματα (Η Ακαντέμικα είχε σταθερή απόδοση παίζοντας μάλιστα ελκυστικό ποδόσφαιρο και η Πόρτο κατέκτησε κάθε διοργάνωση που συμμετείχε) στοιχείο στο οποίο προφανώς ποντάρει ο Αμπράμοβιτς αφού άλλωστε ο ίδιος δείχνει περισσότερο ανυπόμονος για αποτελέσματα από τους φιλάθλους της ομάδας. Άλλη ομοιότητα είναι βέβαια πως και οι 2 έρχονται από την Πόρτο έχοντας μάλιστα κατακτήσει και τον ίδιο τίτλο(UEFA Cup,Europa League).Βέβαια ο Ζοσέ είχε κατακτήσει και το Champions League που είναι μια διαφορά τους ενώ μια άλλη είναι πως ο Βίλλας-Μπόας έχει εμπειρία από την Τσέλσι ενώ ο Ζοσέ δεν είχε. Εξ' άλλου ο Βίλλας-Μπόας έχει αγγλικές ρίζες από την μεριά του πατέρα του και γι αυτό άλλωστε μιλάει άπταιστα αγγλικά όση σημασία μπορεί να έχει αυτό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ο Βίλλας-Μπόας είναι αυτή την στιγμή ο επικρατέστερος νέος Μουρίνιο. Προσωπικά δεν θεωρώ την λύση αυτή ως την καλύτερη δυνατή για 2 κυρίως λόγους,1ον:15 εκ.ευρώ τα θεωρώ υπερβολικά χρήματα για κάποιον που δεν είναι σίγουρη λύση και 2ον:Θεωρώ πως την συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπάρχουν πιο αξιόπιστες λύσεις όπως ο αγαπημένος μου Γκους Χίντινγκ.Το άνοιγμα βέβαια αυτό προς την πορτογαλική αγορά και ιδιαίτερα προς την Πόρτο το θεωρώ πολλά υποσχόμενο καθώς μπορεί να σημαίνει την έλευση μιας φουρνιάς ποδοσφαιριστών που θα πετύχουν στην Τσέλσι όπως είχε συμβεί με τον Μουρίνιο.

Υ.Γ.1:Θα ήθελα πολύ να δω τον Φαλκάο στα μπλε αλλά κανέναν άλλο 'Δράκο'.
Υ.Γ.2:Ένα αξιοσημείωτο από την ζωή του Αντρέ Βίλλας-Μπόας: Σε ηλικία 16 ετών έμενε στην ίδια πολυκατοικία με τον αείμνηστο ΜπόμπιΡόμπσον που ήταν τότε προπονητής της Πόρτο και σε μια συζήτηση των 2 ο Βιλας-Μπόας προέτρεψε τον 2ο να βάζει περισσότερο τον Ντομινγκος Πατσιέντσα.Ο τελευταίος ήταν προπονητής της Μπράγκα,αντιπάλου της Πόρτο στον τελικό του Europa League πριν από ένα μήνα!

Γιώργος Σταυρόπουλος


(Στείλτε μας και εσείς τη δική σας άποψη ή οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο στο info@england365.gr)

TAGS: