1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς
Το 1970 η Αγγλία ταξιδεύει στο Μεξικό θέτοντας ως μοναδικό στόχο την υπεράσπιση των σκήπτρων της. Η έκτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο έμελλε ωστόσο να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από… ένα μπουκάλι μπύρας που θέλησε να απολαύσει ο Γκόρντον Μπανκς αμέσως μετά την πρόκριση στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης…
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Μάιος εκείνης της χρονιάς βρίσκει τον Σερ Αλφ Ράμσεϊ να προετοιμάζει τα «τρία λιοντάρια» για την τελική φάση, δείχνοντας διάθεση για αλλαγές που αφορούν θέματα τακτικής. Ο ίδιος επιθυμεί να προσδώσει στην ομάδα μια περισσότερο επιθετική ταυτότητα καθώς θεωρεί (σ.σ. σύμφωνα με δηλώσεις που είχε παραχωρήσει την εποχή εκείνη στους ‘’Times’’) πως το υλικό που έχει στα χέρια του είναι καλύτερο από αυτό που έφτασε ως την κορυφή του κόσμου τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Τοποθέτηση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παράλογη, αν αναλογιστεί κανείς πως δέσποζαν φιγούρες όπως αυτές των Μπόμπι Μουρ, Μπόμπι Τσάρλτον, Φράνσις Λι, Άλαν Μούλερι, Τζεφ Χαρστ, Μάρτιν Πίτερς αλλά και ο εμβληματικός τερματοφύλακας της Στόουκ, Γκόρντον Μπανκς! Ταυτόχρονα προσπαθεί να επιβάλλει στα αποδυτήρια ένα κλίμα πειθαρχίας πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος των προπονήσεων με κλειστές πόρτες για τα Μέσα Ενημέρωσης ενώ απαγορεύει σε όλους τους ποδοσφαιριστές την παραχώρηση δηλώσεων μέχρι το τέλος της διοργάνωσης.
Οι αναποδιές όμως ξεκίνησαν από νωρίς… Στις 25 Μαΐου η αποστολή βρισκόταν για φιλικές αναμετρήσεις στην Μπογκοτά της Κολομβίας και πριν την αναχώρηση για την Πόλη του Μεξικό ο Μπόμπι Μουρ συλλαμβάνεται από τις Αρχές κατηγορούμενος για κλοπή ενός χρυσού βραχιολιού σε κοσμηματοπωλείο που βρέθηκε για αγορές… Το σίριαλ «τραβά» τέσσερις μέρες, ο ίδιος αθωώνεται διότι τα εις βάρος του στοιχεία δεν επαρκούν για την επιβολή ποινής και αμυντικός της Γουέστ Χαμ ενσωματώνεται και πάλι με την υπόλοιπη ομάδα τέσσερις ημέρες αργότερα (σ.σ. 29 Μαΐου)…
Αγγλία-Ρουμανία 1-0
Στις 2 Ιουνίου δίνει κανονικά το παρών στην πρεμιέρα των ομίλων απέναντι στη Ρουμανία, πραγματοποιεί ένα εξαιρετικό παιχνίδι παρά την ψυχολογική καταπόνηση των περασμένων ημερών και η ομάδα του Ράμσεϊ φτάνει στη νίκη με σκορ 1-0 χάρις στο τέρμα του Τζεφ Χαρστ (65’).
Αγγλία-Βραζιλία 0-1
Επόμενος αντίπαλος η Βραζιλία, η οποία έφτασε εν τέλει στην κατάκτηση του τρίτου Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας της. Οι Άγγλοι ηττώνται με σκορ 1-0 με ένα γκολ του Ζαϊρζίνιο στο 59ο λεπτό αλλά στις μνήμες όλων παραμένουν μέχρι σήμερα οι απίστευτες επεμβάσεις του Γκόρντον Μπανκς, με την ενστικτώδη απόκρουση στην κεφαλιά του Πελέ να θεωρείται μια από τις κορυφαίες του 20ου αιώνα!
Τρίτος αντίπαλος η Τσεχοσλοβακία. Η δεύτερη νίκη έρχεται και πάλι με σκορ 1-0 (Άλαν Κλαρκ 50’ pen.) και μαζί της και η πρόκριση στην προημιτελική φάση, όπου με αντίπαλο τη Δυτική Γερμανία έμελλε να λυθούν οι διαφορές που είχαν προκύψει από τον τελικό του 66’!
Αγγλία-Τσεχοσλοβακία 1-0
Το βράδυ της πρόκρισης ωστόσο η αποστολή συγκεντρώνεται στο «Guadalajara Country Club», όπου είχαν εγκατασταθεί για την περίοδο του Μουντιάλ κάποιες εκ των συζύγων των παικτών… Ένα ποτήρι κρασί ή η κατανάλωση μιας μπύρας υπόκεινται μέσα στα επιτρεπόμενα όρια αλλά ο Μπανκς έμελλε να πάθει ζημιά! «Δεν μπορώ να θυμηθώ αν το μπουκάλι μπύρας ανοίχτηκε μπροστά μου αλλά μισή ώρα αργότερα ένιωθα πραγματικά άρρωστος» δήλωνε ο ίδιος χρόνια αργότερα μέσα από την αυτοβιογραφία του…
Αγγλία-Δυτική Γερμανία 2-3 (Παράταση)
Ο «Banksy» δεν κατάφερε να δώσει το παρών στην προημιτελικό. Τη θέση του πήρε ο τερματοφύλακας της Τσέλσι Πίτερ Μπελότι και παρά το γεγονός ότι τα «λιοντάρια» προηγήθηκαν με δύο γκολ των Μάλερι (31’)και Πίτερς (49’), ο αναπληρωματικός πορτιέρο δεν αντέδρασε σωστά σε μακρινό σουτ του Φραντς Μπεκενμπάουερ στο 68ο λεπτό, βάζοντας τα «πάντσερ» και πάλι στο παιχνίδι. Άλλα δύο τέρματα από τους Ούβε Ζέλερ και Γκερντ Μίλερ (σ.σ. στην παράταση) έφεραν τα πάνω-κάτω και η Αγγλία παραχώρησε με άδοξο τρόπο το «στέμμα» που έκτοτε δεν έχει ξανακερδίσει…
Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής
Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:
1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!
1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…
1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου
1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ
1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!
1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς
1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!
1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα…
1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»
1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ
2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το… ασύλληπτο του Ροναλντίνιο
2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο