Φυσικά Μουντιάλ σημαίνει και γκρίνια!

Αν νομίζετε πως μόνο στη χώρα μας οι οπαδοί ασχολούνται με τις διαιτητικές αποφάσεις μετά την λήξη των αγώνων κάνετε λάθος γιατί υπάρχουν γεγονότα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και στα Μουντιάλ που ακόμη αποτελούν θέμα συζήτησης και βέβαια πάντα θα υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Φυσικά Μουντιάλ σημαίνει και γκρίνια!

Η ιστορία της αμφισβήτησης στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά μόλις στο πρώτο μουντιάλ όταν στον τελικό της διοργάνωσης συγκρούστηκαν η Αργεντινή με την οικοδέσποινα Ουρουγουάη. Και οι δυο ομάδες επιθυμούσαν να αγωνιστούν με τη δική τους μπάλα, πράγμα αδύνατο γιατί θα έπρεπε στον αγωνιστικό χώρο να βρίσκονται μόνιμα δυο μπάλες. Την λύση ήρθε να δώσει ο διαιτητής που αποφάσισε το πρώτο ημίχρονο να γίνει με την μπάλα των Αργεντίνων και το δεύτερο με των Ουρουγουανών. Για την ιστορία η Ουρουγουάη επικράτησε 4-2. 

H φάση όμως που αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων είναι αν το γκολ του Άγγλου Τζεφ Χάρστ στο τελικό του 1966 κόντρα στην Δυτική Γερμανία πέρασε ή όχι τη γραμμή. Το σκορ ήταν 2-2 και το παιχνίδι βρισκόταν στην παράταση, τότε ο Αλαν Μπολ έκανε τη σέντρα και ο Χαρστ έκανε το 3-2 για την Αγγλία. Οι Δυτικογερμανοί διαμαρτυρήθηκαν ότι η μπάλα δεν πέρασε την γραμμή , αλλά ο Ελβετός διαιτητής Ντινστ μετά την υπόδειξη του Σοβιετικού επόπτη Μπαχράμοφ έδειξε την σέντρα.

Και αν Σοβιετικός ήταν αυτός που… αδίκησε τους Γερμανούς τότε τι θα πρέπει να πει η εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης που αδικήθηκε όχι μια αλλά τρεις φορές σε αγώνα Μουντιάλ. Στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 70 , η Σοβιετική Ένωση αντιμετώπισε την Ουρουγουάη . Το αποτέλεσμα ήταν 0-0, η μπάλα έφυγε άουτ αλλά ο Ουρουγουανός Χούλιο Κορτέζ κατάφερε να την γυρίσει στον Εσπάραγκο που σημείωσε το μοναδικό γκολ της συνάντησης και έστειλε την Ουρουγουάη στον ημιτελικό. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, οι Σοβιετικοί που είχαν ως βάση τους τη μεγάλη Δυναμό Κιέβου αντιμετώπισαν το Βέλγιο . Οι «κόκκινοι διάβολοι» με την ανοχή του Σουηδού διαιτητή Ερικ Φρέντρικσον σημείωσαν δυο γκολ από θέση οφσάιντ και απέκλεισαν τους Σοβιετικούς με σκορ 4-3. Η μοίρα έφερε για μια ακόμη φορά στο δρόμο των Σοβιετικών τον Φρέντρικσον . Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το 1990, ο Μαραντόνα πήρε την μπάλα με το χέρι και ο Τρόλιο άνοιξε το σκορ και παράλληλα το δρόμο για την νίκη της Αργεντινής επί της Σοβιετικής Ένωσης. Πάντως η χρησιμοποίηση του χεριού από τον Μαραντόνα δεν ήταν πρωτόγνωρη . Στο Μεξικό το ’86 , στην πρώτη συνάντηση της Αργεντινής με την Αγγλία μετά τον πόλεμο στα Φόκλαντς, ο Μαραντόνα ύστερα από σέντρα που έγινε στη περιοχή νίκησε στον αέρα τον Σίλτον στέλνοντας με το χέρι τη μπάλα στα δίχτυα. Βέβαια αυτό που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων από εκείνον τον προημιτελικό είναι η κούρσα του Μαραντόνα που περνώντας την μισή εθνική Αγγλίας σημείωσε το δεύτερο γκολ.  Μετά την λήξη του αγώνα ο Αργεντινός σουπερσταρ δήλωσε για τη φάση του πρώτου τέρματος πως την μπάλα στα δίχτυα έστειλε το χέρι του Θεού!

Πάντως η ποδοσφαιρική κόντρα των δυο χωρών ξεκίνησε είκοσι χρόνια πριν το ματς του Μεξικού, όταν στο Μουντιάλ της Αγγλίας , οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στην προημιτελική φάση. Ο διαιτητής απέβαλε τον Αντόνιο Ράτιν , αλλά ο Αργεντίνος άσος σχεδόν επί δέκα λεπτά αρνιόταν πεισματικά να περάσει εκτός του αγωνιστικού χώρου. Αυτή η φάση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον πρώην διαιτητή Κεν Άστον που βασιζόμενος στην λειτουργία του σηματοδότη πρότεινε την χρήση της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας .

Μια αποβολή είχε γίνει αντικείμενο διαβουλεύσεων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής, το 1962. Στον ημιτελικό μεταξύ της διοργανώτριας και της Βραζιλίας , ο σκόρερ των δυο γκολ (από τα τέσσερα ) της «σελεσάο», Γκαρίντσα, αποβλήθηκε .Ο Περουβιανός διαιτητής Αρτούρο Γιαμασάκι δεν ανέφερε όμως την αποβολή στο φύλλο αγώνα, κάτι που έδινε το δικαίωμα στον Βραζιλιάνο άσο να πάρει μέρος στον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στη Τσεχοσλοβακία. Ο πρόεδρος της FIFA Στάνλει Ράους συμβουλευόμενος και τον διάσημο αρθρογράφο Μπράιαν Γκλάνβιλ ανακοίνωσε πως για το καλό του αθλήματος ο Γκαρίντσα έπρεπε να αγωνιστεί στον τελικό και έτσι έγινε.

Στην ημιτελική φάση του Μουντιάλ του 1978, ο αγώνας της Βραζιλίας με την Πολώνια διεξήχθη νωρίτερα από αυτόν της οικοδέσποινας Αργεντινής με το Περού. Η Αργεντινή λοιπόν γνώριζε πως έπρεπε να νικήσει με διαφορά περισσότερη των τριών γκολ το Περού με δεδομένο πως οι Βραζιλιάνοι είχαν το προβάδισμα για πρόκριση στον τελικό με την διαφορά +3 τερμάτων που είχαν μετά το ματς με την Πολωνία. Η Αργεντινή επικράτησε άνετα 6-0 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Λίγα χρόνια αργότερα ο τότε Υπουργός Εξωτερικών του Περού παραδέχτηκε στους TIMES πως για το αποτέλεσμα του αγώνα υπήρχε συμφωνία σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Το πάθος των Αργεντινών για νίκη στον τελικό ήταν τέτοιο που ανάγκασαν τον Ιταλό διαιτητή Γκονέλα να ζητήσει από τον άσο της Εθνικής Ολλανδίας Φαν Ντε Κέρκοφ να αφαιρέσει τον γύψο που είχε στο χέρι του προκειμένου να ξεκινήσει η αναμέτρηση. Το επεισόδιο προκάλεσε εκνευρισμό στις τάξεις των «οράνιε» και σε συνδυασμό και με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στις εξέδρες οδήγησε τους «μπιανκοσελέστε» στην κατάκτηση του πρώτου παγκοσμίου κυπέλλου.

Το 1982, στη Σεβίλλη έγινε ένα από τα σπουδαιότερα ματς στην ιστορία των Μουντιάλ. Η Γαλλία αντιμετώπιζε την Δυτική Γερμανία και το σκορ στο 60ο λεπτό ήταν 1-1 , όταν ο αμυντικός των «τρικολόρ» Πατρίκ Μπατιστόν βρέθηκε τετ α τετ με τον Τόνι Σουμάχερ. Ο Γερμανός τερματοφύλακας με καθαρή πρόθεση να σταματήσει τον παίκτη (αφού η μπάλα είχε απομακρυνθεί) «μάζεψε» τον Μπατιστον που μετά το χτύπημα μεταφέρθηκε αναίσθητος με το ασθενοφόρο για το νοσοκομείο. Ο Ολλανδός διαιτητής Κόρβερ , δεν απέβαλλε τον Σουμάχερ , δεν του έδειξε καν κίτρινη κάρτα , αλλά ούτε και υπέδειξε φάουλ . Το παιχνίδι έπειτα και την παράταση έληξε ισόπαλο 3-3 και οδηγήθηκε στα πέναλτι. Ο Σουμάχερ έγινε ο ήρωας της διαδικασίας, η Γερμανία προκρίθηκε στον τελικό και ο Μπατιστόν που έπαθε διάσειση παρέμεινε για νοσηλεία περίπου ένα μήνα .

Ένα παρόμοιο περιστατικό έγινε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής , το 1994. Η Ιταλία αντιμετώπισε την Ισπανία και σε ένα κόρνερ που κέρδισαν οι Ισπανοί ο Μάουρο Τασότι με αγκωνιά έσπασε την μύτη του Λουίς Ενρίκε που διεκδικούσε την μπάλα. Ο Ούγγρος διαιτητής, Σάντορ Πουλ, μπορεί να άφησε ατιμώρητο τον Τασότι , αλλά η FIFA ύστερα από μελέτη του βίντεο του αγώνα τιμώρησε τον Ιταλό με αποκλεισμό οκτώ αγωνιστικών . Βέβαια η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν επέβαλλε καμία ποινή στον Ούγγρο ρέφερι, αλλά αντίθετα τον «επιβράβευσε» ορίζοντας να διευθύνει τον μεγάλο τελικό μεταξύ της Ιταλίας και της Βραζιλίας.

Τέλος είχαμε το γκολ του Λάμπαρντ στο ματς Γερμανία- Αγγλία 4-1 το 2010 στη Νότιο Αφρική, που η μπάλα πέρασε όλη τη γραμμή όταν ακόμα ήταν 2-1 το σκορ για τους μετέπειτα νικητές. Η χρήση της τεχνολογίας γραμμή ήδη από το 2014 βοηθάει πολύ και του VAR πια ίσως τελειώσει οριστικά τις αμφιβολίες. Αν και δεν κρατάω μεγάλο καλάθι να σας πω την αλήθεια…