UEFA και ECA: η... ταμπακιέρα και η σημασία ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο και όχι απλά μια μάχη!
Και εκεί που όλα έδειχναν πως ήταν τυπική διαδικασία το να εγκριθεί από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA η νέα μορφή του Champions League για την τριετία 2024-2027 το σχέδιο μπλοκαρίστηκε κυρίως από την ECA, τους συλλόγους δηλαδή και παρά την αισιοδοξία που έδειχνε ο πρόεδρος της Ένωσης, Αντρέα Ανιέλι. Πού όμως βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα; Εννοείται στο πως θα μοιραστούν τα χρήματα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Μέσα στη ποδοσφαιρική Βαβυλωνία του European Club Association με τους 246 συλλόγους, πως θα ήταν δυνατόν να πιστέψει κανείς πως τα συμφέροντα της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Γιουβέντους και της Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να συμβαδίσουν ποτέ με εκείνα ομάδων από τις Σλοβενία, Σλοβακία, Νορβηγία, Εσθονία, και φυσικά και την Ελλάδα!
Μπορεί να βγαίνει προς τα έξω λοιπόν αυτή η διαφωνία σχετικά με την αγωνία που διακατέχει την ECA για το μέλλον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και των ομάδων που συμμετέχουν, ωστόσο οι διαφωνίες έχουν να κάνουν κυρίως με τους μεγάλους και την... ταμπακιέρα!
Μέρος του ζητήματος είναι η επίλυση ξεκάθαρων διαφωνιών μεταξύ ECA και UEFA σχετικά με τη δημιουργία κοινοπραξίας για την πώληση δικαιωμάτων στο Champions League.
Αυτό που διεκδικούν οι ομάδες είναι να αποκτήσουν λόγο στο μάρκετινγκ και στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η UEFA θα ήθελε μια ελάχιστη εγγύηση σχετικά με τα έσοδα που έως τώρα πάντα είχε. Η κοινοπραξίας που θα δημιουργηθεί θα αντικαταστήσει την TEAM Marketing (την εταιρεία με έδρα την Ελβετία και τη Λουκέρνη που χειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο Champions League από το 1992).
Εδώ να διευκρινίσουμε πως η ιδέα, για το πως θα άλλαζε από το Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων, με τους νοκ-άουτ γύρους που δεν εξασφάλιζε στις ομάδες περισσότερα παιχνίδια και για το οποίο υπήρχε γκρίνια τουλάχιστον δύο δεκαετίες, προήλθε από τους δυο συνεταίρους που έφτιαξαν την TEAM, τους Κέμπελ και Λεντζ, παλιά στελέχη της ADIDAS που έμαθαν τη δουλειά δίπλα στον Χορστ Ντάσλερ, τον γκουρού του αθλητικού Μάρκετινγκ, του γιου του Άντιντ Ντάσλερ και ανθρώπου που εκτόξευσε τη δυναμική της εταιρείας πριν τον πρόωρο θάνατό του στα τέλη της δεκαετία του 80.
Οι δύο επιχειρηματίες πρότειναν στον τότε πρόεδρο της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον τις αλλαγές που έμελλε να φέρουν τα πάνω - κάτω στο πρώην Κύπελλο Πρωταθλητριών και ουσιαστικά να βάλουν τις βάσεις για αυτό το υπερθέαμα το οποίο παρακολουθούμε τρεις δεκαετίες τώρα και το οποίο γιγάντωσε και έγινε το απόλυτο ποδοσφαιρικό υπερθέαμα ξεπερνώντας σε δημοτικότητα, έσοδα και ενδιαφέρον ακόμα και το Μουντιάλ: το Champions League.
Ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της UEFA προέρχεται από το Champions League ειδικά από τότε που περιόρισε το ποσοστό που κρατούσε η TEAM και η ECA είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να κάνει καλύτερες εμπορικές συμφωνίες αν έχει λόγο.
Έμοιαζε να μην υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα μέχρι και μερικά εικοσιτετράωρα πίσω και όλα έδειχναν πως για τα επόμενα τουλάχιστον έξι χρόνια από το 2024 έως το 2030 θα οδεύαμε με το ισχύον σύστημα διανομής και πώλησης των δικαιωμάτων. Αυτό όμως, μάλλον δεν πρόκειται να ισχύσει και είναι ξεκάθαρο πως η διαφωνία θα συσσωρεύσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Αυτός, πήρε στην Αθήνα την εκλογή του το 2016 στη προεδρία υποσχόμενος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων συλλόγων, χωρών και πρωταθλημάτων της Ευρώπης.
Φυσικά υπό μεγάλη πίεση όπως συνέβαινε σε όλες τις περιπτώσεις με τους προκατόχους του, τόσο τον Γιόχανσον όσο και τον Πλατινί, αναγκάστηκε κάποια στιγμή να καθίσει στο τραπέζι με αυτούς που ουσιαστικά απειλούσαν κάθε τρεις και μία με αποχώρηση για να φτιάξουν τη European Super League, οπότε όλο και περισσότερες παραχωρήσεις άρχισαν να γίνονται στους πλουσιότερους συλλόγους της Ευρώπης.
Έτσι λοιπόν ουσιαστικά έχει ερμηνευτεί και η πρόθεση για επέκταση του Champions League από 32 σε 36 ομάδες και η έγκριση ενός νέου φορμάτ για τα οποία σας έχουμε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο ακόμα στο www.england365.gr.
Πιστεύαμε ωστόσο όλοι μας πως η UEFA ήταν έτοιμη να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των πρωταθλημάτων και των ενώσεων μελών σχετικά με το σχέδιο αύξησης του αριθμού των παιχνιδιών που κάθε σύλλογος παίζει στη τωρινή φάση των ομίλων από έξι σε 10.
Οι Λίγκες δεν βλέπουν με καλό μάτι την αύξηση από 125 παιχνίδια σε 225 του συνόλου των ματς προσθέτοντας τέσσερις επιπλέον εβδομάδες ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε ένα ήδη φορτωμένο καλεντάρι.
Αυτές οι επιπλέον εβδομάδες αγώνων θα δημιουργούσαν τεράστιες προκλήσεις για τους συλλόγους στην Αγγλία, καθώς οι ισχύοντες κανόνες θα τους εμπόδιζαν να προγραμματίσουν εγχώρια ματς πρωταθλήματος ή κυπέλλου ταυτόχρονα με βραδιές ευρωπαϊκών αγώνων.
Αυτή η αποκλειστικότητα δίνει τη δυνατότητα στην UEFA να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από μεταδόσεις και γι' αυτό χρόνια ολόκληρα έμπαινε κουβέντα για οικονομική αποζημίωση, με τη μορφή πληρωμών αλληλεγγύης, σε μη συμμετέχοντες στην Ευρώπη συλλόγους αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες.
Εάν η UEFA επιμείνει σε αυτές τις τέσσερις επιπλέον εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, θα είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να συνεχιστεί το Λιγκ Καπ στην τρέχουσα μορφή του.
Αλλά αυτό κακά τα ψέματα είναι κάτι που όλο και λιγότερο απασχολεί τους μεγάλους συλλόγους και περισσότερο έχει να κάνει με τους μικρούς που όμως έχουν πληγεί πάρα πολύ την εποχή του κορονοϊού στα έσοδά τους.
Αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά της EFL των τριών κατηγοριών δηλαδή κάτω από Premier League με το League Cup να είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που θα χάσει την αξία του. Η συμμετοχή των συλλόγων της Premier League αποτελεί βασικό μέρος των ρυθμίσεων της οικονομικής αλληλεγγύης του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Αυτές οι παραχωρήσεις από πλευράς Τσέφεριν στους πλούσιους συλλόγους είχαν σκοπό να βάλουν στην άκρη για τουλάχιστον μία δεκαετία, τις μόνιμες συζητήσεις που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες για να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Σε ανακοίνωσή της, επίσημα η ECA δήλωσε ότι τα μέλη της «συμφώνησαν ομόφωνα ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να επικυρώσουν επίσημα βασικές αλλαγές στους ευρωπαϊκούς αγώνες της UEFA για την περίοδο μετά το 2024».
Εκεί που μπαίνει η φράση που περιέχει και όλο το ζουμί είναι σχετικά με το ότι η πρόθεση είναι να συζητηθούν οι προτεινόμενες αλλαγές αλλά στο πλαίσιο και των ευρύτερων σχέσεων μεταξύ της UEFA και των συλλόγων!
Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «εάν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πρόκειται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, πρέπει επίσης να δοθούν οι βάσεις για τη μελλοντική σχέση του ECA και της UEFA την ίδια στιγμή».
Εν ολίγοις αυτή τη στιγμή όλα έδειχναν ότι πηγαίναμε για συμφωνία, η ECA ξεκάθαρα δεν στηρίζει γιατί πολύ απλά αφού αποτελείται πλέον από 246 ομάδες δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των ευρωπαϊκών υπερδυνάμεων των περισσότερων υπολοίπων!
Εδώ σύμφωνα με το ξεκάθαρο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Athletic ήταν δύσκολο να βρεθεί κοινή γραμμή μεταξύ των 10 αγγλικών συλλόγων στο ECA: το παραδοσιακό “big six” έχει άλλα συμφέροντα από την Άστον Βίλα, την Έβερτον, την Λέστερ και την Νιούκαστλ που επίσης συμμετέχουν στην Ένωση.
Ο διευθύνων σύμβουλός της, Βίλα Κρίστιαν Πέρσλοου επέκρινε έντονα κομμάτια της νέας πρότασης αλλαγών του Champions League σε μια συνάντηση για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, την Ένωση των Λιγκών που εκπροσωπεί 37 πρωταθλήματα σε 30 χώρες, την περασμένη εβδομάδα. Ήταν μία συνάντηση διαδικτυακά που συγκέντρωσε περισσότερα από 300 κλαμπ από όλη την ήπειρο.
Αυτό στο οποίο αντιδρά ο Πέρσλοου ήταν στο γιατί ομάδες με καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις να μπορούν να τερματίσουν σε θέση Europa League ή Europa Conference League στο εγχώριο πρωτάθλημά τους, αλλά στη συνέχεια να κάνουν άλμα επιστρέφοντας στο Champions League ουσιαστικά με πρόκληση!
Αυτό βέβαια το οποίο πολλοί δεν αναφέρουν είναι πως όταν ο ίδιος είχε τη θέση έστω και προσωρινά εκτελεστικού διευθυντή στην Λίβερπουλ πριν 10 χρόνια ήταν αναφανδόν υπέρ μίας τέτοιας λύσης σε παρόμοιες συζητήσεις με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, φυσικά γιατί τότε η θέση του αφορούσε μία ομάδα που μπορούσε να κάτσει στο τραπέζι και να κάνει μία τέτοια κουβέντα!
Καταλαβαίνει κανείς πως κάθε ένσταση δεν έχει να κάνει με το δίκιο ή με το πόσο σωστό μπορεί να είναι ένα μέτρο αλλά ξεκάθαρα με το πόσο συμφέρει τον σύλλογο που εκπροσωπεί ο κάθε ομιλητής!
Ο Πέρεθ για παράδειγμα, όπως κάθε άνθρωπος που θα ήταν στην κορυφή ενός συλλόγου όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης ενδιαφέρεται κυρίως για το πως θα μοιραστούν καλύτερα τα χρήματα στους μεγάλους!
Δεν τον ενδιαφέρει η δίκαιη μοιρασιά αλλά με τον τρόπο του όπως έκαναν και όλοι υπό την κατοχή του εδώ και δεκαετίες, πιέζει την UEFA με δεδομένη την δυναμική που έχει η Ρεάλ αγωνιστικά και εμπορικά πως θα πάρει σαφέστατα περισσότερα λεφτά από οποιαδήποτε άλλη ισπανική ομάδα θα μετέχει στην σπουδαιότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση με εξαίρεση μόνο φυσικά την Μπαρτσελόνα!
Πείτε τον κυνικό αλλά φυσικά αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το συμφέρον της ομάδας του και κανενός άλλου!
Το μέλλον του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου της UEFA που είναι το πετράδι του στέμματος, το Champions League υπήρξε ένα ακανθώδες θέμα από το 2019, όταν ακόμα ήταν στο τραπέζι πιο ριζοσπαστικά σχέδια για την αλλαγή στο φορμάτ.
Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο Ανιέλι ως πρόεδρος της ECA πίεζε για κάτι που έμοιαζε να είναι μια ιδέα για κλειστό πρωτάθλημα ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με προώθηση και υποβιβασμό μεταξύ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συλλόγων.
Έδινε επίσης και την ευκαιρία σε πολλούς κορυφαίους συλλόγους να διατηρήσουν τις θέσεις τους από τη μία σεζόν στην άλλη, ανεξάρτητα από το πώς τερμάτισαν στα εγχώρια πρωταθλήματα.
Αυτή η ιδέα προκάλεσε έντονη κριτική από ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ναυάγησε τον Ιούνιο του 2019. Τότε δεν στήριξαν την ιδέα του Ανιέλι ακόμα και ξεκάθαρη σύμμαχοι του προέδρου της Γιουβέντους όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μπάγερν με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί οποιαδήποτε ιδέα για περαιτέρω συζητήσεις!
Η UEFA απάντησε λέγοντας ότι θα μιλούσε με όλους και θα επέστρεφε με ένα νέο σχέδιο.
Στη συνέχεια, ήρθε ο COVID-19 και χτύπησε δυνατά βάζοντας όλα τα άλλα ζητήματα στο περιθώριο. Όμως, μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, ήταν σαφές ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορούσε να αγνοηθεί πλέον, ειδικά καθώς η πανδημία είχε προκαλέσει όλεθρο με τα οικονομικά των συλλόγων σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η UEFA επιθυμεί ιδιαίτερα να ανακοινώσει μια λύση για το ζήτημα. Θέλει να βάλει οριστικά στο χρονοντούλαπο το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ για μια δεκαετία τουλάχιστον έως το 2031 με τη λήψη συμφωνίας-πλαισίου σχετικά με τη μορφή του νέου Champions League.
Με τις τρέχουσες εμπορικές συμφωνίες να λήγουν μετά την περίοδο 2023-24, η επιθυμία και η ευκαιρία για μεταρρύθμιση ευθυγραμμίστηκαν και πρέπει να δοθεί χρόνος και σε ομάδες και σε τηλεοπτικά κανάλια να προετοιμαστούν για τη νέα εποχή.
Ο τρόπος διεξαγωγής με αυτά τα 10 παιχνίδια μέχρι τα Χριστούγεννα που θα παίζει κάθε ομάδα από τις 36 στο νέο Champions League με διαφορετικούς αντιπάλους και όχι με τη μορφή ομίλων είναι κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν πως προτάθηκε από τον πρώην τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Άγιαξ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Πρωταθλήτριας Ολλανδίας Φαν Ντερ Σαρ και τελικά έγινε αποδεκτό από όλα τα μέλη πριν λίγο καιρό.
Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της ECA Αντρέα Ανιέλι χαρακτήρισε το νέο σύστημα «όμορφο» και είχε εκφράσει την άποψη πως ήταν τυπικό θέμα το να περάσει η όποια αλλαγή στα τέλη Μαρτίου! Τελικά αποδεικνύεται πως δεν ήταν!
Η Πρέμιερ Λιγκ είναι αντίθετος στη αύξηση των ματς και άλλα εγχώρια πρωταθλήματα, επίσης, όπως ισπανικό και γαλλικό δεν είναι ικανοποιημένα με τον αριθμό των αγώνων ή με το σχέδιο για την απονομή θέσεων στο νέο Champions League με βάση τους συντελεστές του UEFA club ranking.
Σε αυτό το δεύτερο αντιτίθενται κυρίως οι Ιταλοί και οι Γερμανοί μαζί με τους Άγγλους. Την αντίθεσή εκτός από τις Λίγκες έχουν εκφράσει και ομοσπονδίες!
Η αγγλική FA έγραψε στην UEFA, όπως και 10 άλλες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες σε ολόκληρη την ήπειρο, λέγοντας πως δεν συμφωνούν για τη μεταρρύθμιση.
Και όμως οι πληροφορίες μέχρι την Τρίτη το πρωί έκαναν λόγο όπως οι συνομιλίες πήγαιναν πάρα πολύ καλά και πως δεν υπήρχαν στον ορίζοντα σύννεφα.
Και εκεί έσκασε η βόμβα της διαφωνίας. Οι μεγάλοι ξεκάθαρα πλέον πιέζουν την ευρωπαϊκή ομοσπονδία σε αυτή την καινούργια εταιρία που θα φτιαχτεί και θα χειρίζεται τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, το μερίδιο να είναι ολοένα και μεγαλύτερο για τους συλλόγους.
Φυσικά το ενδιαφέρον της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Λίβερπουλ, της Μάντσεστερ Σίτι, της Τσέλσι, της Γιουβέντους, της Μπάγερν, δεν είναι να πάρουν περισσότερα χρήματα οι ομάδες από την Εσθονία, την Αρμενία και τη Μάλτα!
Αλλά να εξασφαλίσουν όλο και περισσότερα χρήματα αυτοί που θα συμμετέχουν τουλάχιστον στο Champions League όπου κύριος σκοπός είναι να πλησιάσουν τα εγγυημένα χρήματα σε αυτά τα οποία η JP Morgan και οι Αμερικανοί που είναι πίσω από τις σκέψεις για δημιουργία κλειστής ευρωπαϊκής σούπερ λίγκας είχαν προτείνει αρχικά στους μεγάλους.
Εκεί μιλούσαμε για τριακόσια εκατομμύρια εγγυημένα κάθε χρόνο, η UEFA δεν μπορούσε να εγγυηθεί περισσότερα από 100 έως 120 και τα υπόλοιπα είχαν να κάνουν με το πόσο πετυχημένη μπορεί να είναι μία ομάδα στην σεζόν για να διπλασιάσει τα χρήματά της και να πάρει και περισσότερα χρήματα μετά από το τηλεοπτικό pool.
Δεν θα είναι εύκολη η υπόγεια διαδικασία που θα χρειαστεί να γίνει τις επόμενες μέρες. Και πιθανώς θα χρειαστούν οι μεγάλοι να δώσουν κάτι παραπάνω στους μικρότερους για να μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν κάποιες καταστάσεις. Και μην ξεχνάμε και την ίδια την UEFA η οποία έχει αποφασίσει πως δεν θα δώσει παραχώρηση ελέγχου των οικονομικών του διαγωνισμού ανά τριετία στους συλλόγους κρατώντας το βέτο που αποτελεί για αυτό τον απαράβατο κανόνα!
Θα έχει ενδιαφέρον η έκβαση κάθε μάχης αλλά σημασία έχει ποιος θα νικήσει στον πόλεμο...