Όταν οι καρέκλες γίνονται θρόνοι

Η έκφραση «ηλεκτρική καρέκλα» για τους προπονητές ισχύει, τουλάχιστον για τις περισσότερες περιπτώσεις. Όταν, όμως, αυτή βγαίνει από την πρίζα, όταν έρχονται οι πρώτες επιτυχίες, τότε οι καρέκλες μετατρέπονται σε θρόνους. Το england365.gr σας παρουσιάζει τους δέκα πιο πλούσιους προπονητές στην Αγγλία.



Όταν οι καρέκλες γίνονται θρόνοι

Στην κορυφή κάθεται αυτός που πρέπει, με βάση το «θεσμικό ρόλο» του. Ο Φάμπιο Καπέλο κάθεται στον πάγκο της εθνικής Αγγλίας και έχει τα περισσότερα …αποθεματικά στο ταμείο του.

Δείτε τη λίστα με τους πιο πλούσιους τεχνικούς στο Νησί:

10. Άλεξ ΜακΛις, Άστον Βίλα – 6 εκατομμύρια

Για πρώτη φορά μπαίνει ο Άλεξ ΜακΛις στη λίστα του περιοδικού «FourFourTwo», με την περιουσία του να εκτιμάται στα 6 εκατ. λίρες. Μπορεί η Μπέρμιγχαμ να υποβιβάστηκε επί ημερών του, αλλά η Βίλα του έδωσε τη δυνατότητα να επιστρέψει στην Πρέμιερ, με τους «χωριάτες» να καταβάλουν συμπολίτες τους 5,4 εκατομμύρια για να «σπάσουν» τη ρήτρα του.

9. Αντρέ Βίλας-Μπόας, Τσέλσι – 7 εκατομμύρια

Η ιστορία του γνωστή, αφού από το καλοκαίρι αποτελεί το αγαπημένο πρόσωπο των Μέσων και τα αφιερώματα για τον Πορτογάλο προπονητή δίνουν και παίρνουν. Με δίπλωμα προπονητή (κατηγορίας C της UEFA) από τα 17 του, ο Βίλας-Μπόας δεν θα μπορούσε να μην έχει κάνει το κομπόδεμά του. Και στην περίπτωσή του, η Πόρτο έβαλε στ ταμεία της χρήματα για να τον παραχωρήσει και δεν ήταν λίγα (13,3 εκατ. λίρες). Το συμβόλαιό του με τους «μπλε» του αποφέρει περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια ετησίως, τετραπλασιάζοντας το μισθό που έπαιρνε στην πατρίδα του.

8. Κένι Νταλγκλίς, Λίβερπουλ – 8 εκατομμύρια

Επιστροφή στη δράση, από τον περασμένο Ιανουάριο, για τον Κένι Νταλγκλίς, με την περιουσία του να ξεπερνά τα 8 εκατ. λίρες, ενώ αρκετά από τα χρήματα που κερδίζει πηγαίνουν σε δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. 

7. Στιβ Μπρους, Σάντερλαντ – 9 εκατομμύρια

Μπορεί να ξόδεψε χρήματα και με το παραπάνω στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, αλλά δεν βγήκαν από την τσέπη του. Αντίθετα, ο Αμερικανός, με καταγωγή από την Ιρλανδία, ιδιοκτήτης της ομάδας, Έλις Σορτ, τον αμείβει με 3 εκατ. λίρες το χρόνο, διπλασιάζοντας τις απολαβές του Μπρους σε σχέση με αυτές στη Γουίγκαν. Μάλιστα, η Steve Bruce Ltd., η εταιρεία που διατηρεί ο Άγγλος τεχνικός, κοστολογείται με 641 χιλ. λίρες.

6. Χάρι Ρέντναπ, Τότεναμ – 10 εκατομμύρια

Η επόμενη λίστα του «FourFourTwo» μπορεί να τον βρει στην πρώτη θέση, αφού είναι αρκετά πιθανό να είναι ο επόμενος τεχνικός της εθνικής ομάδας και η αγγλική ομοσπονδία …πληρώνει καλά. Ο ίδιος ζει στο Σάντμπανκς, έξω από το Πουλ, μια από τις πιο ακριβές περιοχές για αγορά ακινήτων σε όλο τον πλανήτη! Το σπίτι του είναι ένα αρχοντικό του 1911, ενώ αντίθετα ο ίδιος συνεχίζει να ζει λιτά.

5. Σβεν Γκόραν Έρικσον, Λέστερ – 15 εκατομμύρια

Με τόσα εκατομμύρια που «σκορπά» η Λέστερ δεν θα μπορούσε να λείπει ο Σβεν Γκόραν Έρικσον από τη λίστα. Μπορεί η πορεία της ομάδας να μην έχει δικαιώσει τις προσδοκίες –και το μισθό του- ωστόσο ο ίδιος δεν απογοητεύεται και τονίζει ότι οι «αλεπούδες» θα καταφέρουν να ανέβουν στην Πρέμιερ. Η …γερή μπάζα για τον ίδιο και τα αποθεματικά του έγινε στην εθνική Αγγλίας και την αντίστοιχη της Ακτής Ελεφαντοστού, με τον Σουηδό να ανεβαίνει μια θέση στη λίστα του περιοδικού, σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

4. Ρομπέρτο Μαντσίνι, Μάντσεστερ Σιτι – 19 εκατομμύρια

Από το Δεκέμβριο του 2009 που βρίσκεται στον πάγκο των «πολιτών» προσπαθεί να βάλει τη Σίτι σε τροχιά τίτλων. Το πορτοφόλι του, όμως, είναι εδώ και καιρό σε τροχιά limit up, με τις ετήσιες απολαβές του να φτάνουν τα 6 εκατ. λίρες, ενώ και το προηγούμενο συμβόλαιό του στην Ίντερ του απέφερε 5,5 εκατομμύρια.

3. Αρσέν Βενγκέρ, Άρσεναλ – 20 εκατ. λίρες

Μπορεί να μη διανύει την καλύτερη περίοδό του στην Άρσεναλ, ωστόσο τα οικονομικά του σημειώνουν άνοδο, αφού την αντίστοιχη περίοδο βρίσκονταν στην 5η θέση. Η πορεία των απολαβών του ακολουθεί απόλυτα την πολιτική του Αρσέν Βενγκέρ. Λογική πάνω από όλα, όχι υπερβολές. Αρχικά, 2 εκατ. λίρες ετησίως. Ανανέωση το 2004 με αύξηση στα 3. Εκ νέου ανανέωση το 2007 με αύξηση στα 4 εκατομμύρια. Ακόμη μια υπογραφή σε νέο συμβόλαιο τον Αύγουστο του 2010 με αύξηση ετησίων απολαβών.

2. Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – 27 εκατομμύρια

Ένα τέταρτο του αιώνα δεν είναι αμελητέο χρονικό διάστημα. Τόσο κάθεται ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο του «Ολντ Τράφορντ». Η βιογραφία του έγινε ανάρπαστη, αποφέροντας στο λογαριασμό του περισσότερα από 1,2 εκατ. λίρες. Μπορεί το συμβόλαιό του να του αποφέρει 3,6 εκατομμύρια το χρόνο, ωστόσο το …μηνιάτικό του συμπληρώνεται από άλλες δραστηριότητες (real estate, πωλήσεις στο ίντερνετ κλπ).

1. Φάμπιο Καπέλο, εθνική Αγγλίας – 38 εκατομμύρια

Μπορεί να μην έχει καταφέρει να φέρει τίτλους και διακρίσεις στα «τρία λιοντάρια», ωστόσο οι λογαριασμοί του γνωρίζουν μεγάλες δόξες. Μόνο με το συμβόλαιό του με την εθνική ομάδα του αποφέρει 6 εκατομμύρια, ενώ ο κοσμοπολίτικος τρόπος ζωής του έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια.