Πέντε λόγοι για πρωτάθλημα!
Η Τότεναμ είναι ο σύλλογος που αγχώνει περισσότερο από όλους τις ομάδες του Μάντσεστερ. Χωρίς κανένα άγχος για την Ευρώπη, η ομάδα φρέσκια κάθε Σαββατοκύριακο τρέχει ένα από τα καλύτερα σερί της ιστορίας της και το england365.gr σας αναλύει τους λόγους που φέτος μπορεί να κάνει την υπέρβαση.
Το καλοκαίρι του 2010 τη βρήκε στην τέταρτη θέση, το καλοκαίρι του 2011 στην πέμπτη πληρώνοντας τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά φέτος έχοντας πάρει το μάθημά της έχει βλέψεις για πολύ ψηλότερα και κανείς δεν μπορεί να της στερήσει το όνειρο. Ιδιαίτερα όταν έχει πέντε καλούς λόγους για να καυχιέται ότι μπορεί φέτος να είναι η χρονιά της.
1.Το «κόλπο γκρόσο» στον άξονα
Τα πράγματα έδειχναν πολύ δύσκολα το καλοκαίρι με τον Λούκα Μόντριτς να έχει στα χέρια του μία πολύ δελεαστική πρόταση από την Τσέλσι και να έχει καταθέσει αίτημα μεταγραφής στη διοίκηση της Τότεναμ. Ο Χάρι Ρέντναπ συζήτησε με τον Ντάνιελ Λίβι, τον ιδιοκτήτη του συλλόγου και ανακοίνωσαν στον παίκτη ότι θα παρέμενε στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» με το ζόρι. Πήραν το ρίσκο, το μείωσαν με την απόκτηση του Σκοτ Πάρκερ και αποδείχτηκαν σωστοί. Ακόμη και μουτρωμένος ο Λούκας Μόντριτς είναι υπερπολύτιμος και μαζί με τον αναντικατάστατο Πάρκερ συνέθεσε ένα καταπληκτικό δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής των «σπιρουνιών».
2.Ο πιο γεμάτος πάγκος των τελευταίων ετών
Η συμμετοχή της Τότεναμ στο περσινό Τσάμπιονς Λιγκ της έδωσε ένα καλό μάθημα. Φτάνοντας στους 8 της διοργάνωσης, έμειναν πίσω στο πρωτάθλημα και αποφάσισαν ότι αυτό που χρειάζεται είναι να γεμίσουν ποιότητα όχι μόνο στην ενδεκάδα αλλά και στον πάγκο. Ανακοινώθηκε ότι δεν φεύγει κανείς, αποκτήθηκαν και κάποιοι και ξαφνικά ο Χάρι Ρέντναπ τρίβει τα μάτια του βλέποντας παίκτες που θα μπορούσαν να παίζουν βασικοί στις περισσότερες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να μένουν ακόμη και εκτός αποστολής στη δική του.
Ενδεικτικό είναι ότι εκτός ενδεκάδας μένουν ονόματα όπως οι Βεντράν Τσόρλουκα, Μάικλ Ντόουσον, Γουιλιάμ Γκαλάς, Ντάνι Ρόουζ, Στίβεν Πίενααρ, Σάντρο, Τομ Χάντλστοουν, Νίκο Κράνιτσαρ, Ζερμέν Ντεφό, Ρομάν Παβλιουτσένκο, Κάρλο Κουντιτσίνι, Σεμπαστιάν Μπασόνγκ, Τζιοβάνι ντος Σάντος.
3. Η προσοχή στο πρωτάθλημα
Η συμμετοχή στο Europa League έφερνε ένα μεγάλο δίλλημα στην ομάδα, με τους αγώνες να είναι Πέμπτη Κυριακή. Ο Ρέντναπ το έψαξε, το σκέφτηκε, το συζήτησε με το Λίβι και το πήρε απόφαση. Στο Europa League θα αγωνίζονταν τα δεύτερα και τρίτα. Η πρώτη ομάδα θα έπαιζε μόνο στο πρωτάθλημα με τον Φαν ντερ Φάαρτ να μην δηλώνεται καν στην 25άδα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Τα λεφτά που θα έρχονταν από τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν συγκρίνονταν ούτε με πορεία ως τον τελικό του Europa και οι επιλογές έπαιξαν το ρόλο τους με την ομάδα να δείχνει ότι είναι πολύ κοντά στο φάσμα του αποκλεισμού χωρίς να ενδιαφέρει κανέναν γιατί στο πρωτάθλημα μένει κοντά στην κορυφή. Όχι κοντά στην τετράδα που είναι ο πρωταρχικός στόχος, αλλά κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας, γαντζωμένη στις ομάδες του Μάντσεστερ και προκαλώντας ευφορία στις εξέδρες.
4. Η εύρεση επιθετικού
Το «μπαμ» της τελευταία στιγμής με την απόκτηση του Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, δεν ακούστηκε αρχικά ιδιαίτερα ηχηρά στο Λονδίνο. Ίσως επειδή ο παίκτης ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας όλο το καλοκαίρι στο Μάντσεστερ, ίσως επειδή πήγαινε απλά δανεικός και όχι με μεταγραφή. Ίσως πάλι επειδή ο Ρέντναπ ψάχνει καιρό τώρα να βρει έναν πρωτοκλασάτο επιθετικό να στεριώσει στο βασικό σχήμα της ομάδας, αλλά μάταια. Ούτε ο Ντεφό δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει.
Ο Ρέντναπ δεν έβρισκε σταθερό τον Ντεφό. Έβλεπε ως φιλότιμο αλλά μέτριο τον Κράουτς, ως λίγο τον Παβλιουτσένκο και ως παίκτη για τις εξέδρες τον Ντος Σάντος. Χρειαζόταν έναν φορ περιοχής και στο πρόσωπο του Αντεμπαγιόρ έβλεπε όσα ήθελε. Λίγο καιρό μετά τα είδαν και οι υπόλοιποι και ο Φαν ντερ Φάαρτ σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού πίσω από τον Τογκολέζο έδεσε το γλυκό στην επίθεση και κερνούσε ευγενικά κάθε αντίπαλο.
5. Η έλλειψη άγχους
Κανείς δεν έχει την απαίτηση να πάρει το πρωτάθλημα η Τότεναμ. Κανείς δεν πιέζει τους παίκτες. Ούτε η διοίκηση, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε οι ίδιοι οπαδοί. Το ωραίο ποδόσφαιρο είναι αρκετό για όλους και τα λόγια του Ρέντναπ προσεκτικά κινούνται πάντα σε αυτή τη βάση. «Είμαστε από τους έξι κορυφαίους συλλόγους στην Αγγλία, έχουμε την ποιότητα να μπούμε στην τετράδα, γιατί όχι και ψηλότερα;», είναι οι συνήθεις ατάκες του; Πόσο ψηλότερα; Όρια δεν θέτει και έτσι το άγχος δεν υπάρχει στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Μόνο η ανάγκη και η δίψα από τους πρωταγωνιστές για ωραίο ποδόσφαιρο και έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.