Αγγλο-ιταλικές «μάχες» στην Ευρώπη!

Αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές «σχολές» της Ευρώπης. Άγγλοι και Ιταλοί έχουν συναντηθεί -ούτε λίγο, ούτε πολύ- 195 φορές σε επίπεδο συλλόγων στα Κύπελλα Ευρώπης με την στατιστική να βρίσκεται… οριακά στο «πλευρό» των Βρετανών!



Αγγλο-ιταλικές «μάχες» στην Ευρώπη!

Από τις 15 Μαΐου 1956 και τη «λευκή» ισοπαλία της Ίντερ με τη Μπέρμιγχαμ στο Κύπελλο Εκθέσεων, μέχρι το 2-1 της Νάπολι επί της Μάντσεστερ Σίτι στις 22 του περασμένου μήνα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αγγλικοί και ιταλικοί σύλλογοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε όλα τα… επίπεδα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Σε σύνολο 195 αναμετρήσεων οι αγγλικές ομάδες μετρούν 76 νίκες, έναντι 69 των Ιταλών με τα υπόλοιπα 50 ματς να έχουν μείνει στην ισοπαλία. Με τις Τσέλσι και Άρσεναλ να αντιμετωπίζουν Νάπολι και Μίλαν, τα μεταξύ τους ματς φτάνουν... παρά ένα τα 200!

Ξεχωριστεί θέση φυσικά στην ποδοσφαιρική ιστορία καταλαμβάνουν οι  τελικοί. Ο πρώτος ήταν ο διπλός στο Κύπελλο Εκθέσεων τη σεζόν 1960/61 με τη Ρόμα να κατακτά τον τίτλο επί της Μπέρμιγχαμ.

Ακολούθησε η κατάκτηση της ίδιας διοργάνωσης από τη Λιντς στις διπλές αναμετρήσεις με τη Γιουβέντους το 1971 και η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από τη Μίλαν (1-0 επί της Λιντς) δύο χρόνια αργότερα.

Το 1984 και το 1985 οι τελικοί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είχαν αγγλο-ιταλικό… φόντο με τη Λίβερπουλ να κατακτά τον τίτλο στο «σπίτι» της Ρόμα στην πρώτη περίπτωση και τη Γιουβέντους να επικρατεί των «κόκκινων» ένα χρόνο μετά στο θλιβερό τελικό του «Χέιζελ».

Εννέα χρόνια αργότερα (1994) η Άρσεναλ νικά τη Πάρμα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και ακολουθούν οι διπλές μάχες της Λίβερπουλ με τη Μίλαν, με τους Άγγλους να κάνουν την… ιστορική ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη το 2005 και τους «ροσονέρι» να παίρνουν τη ρεβάνς δύο χρόνια μετά στον τελικό της Αθήνας.