«Φύγε εσύ-έλα εσύ», μέρος 8ο!
Μπορεί ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς να «χρυσώνει» τους προπονητές της Τσέλσι, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους δείξει την πόρτα της εξόδου όταν δεν έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το england365.gr κάνει μια αναδρομή στους τεχνικούς που κάθισαν στον πάγκο των «μπλε» στα χρόνια του Αμπράμοβιτς
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ποτέ δεν είχε πρόβλημα να διώξει τον οποιονδήποτε. Τον Ζοσέ Μουρίνιο που έβαλε ξανά την Τσέλσι στο κλάμπ των «μεγάλων», τον Κάρλο Αντσελότι που οδήγησε τους «μπλε» στην κατάκτηση του νταμπλ. Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο μπορεί να ήταν ο τεχνικός με τον οποίο η Τσέλσι πανηγύρισε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της, ωστόσο ποτέ ο Ιταλός δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ρώσου ιδιοκτήτη. Ειδικά από την στιγμή που τα αποτελέσματα άρχισαν να μην είναι τα επιθυμητά, ο Ιταλός ήξερε πως ο χρόνος κυλά αντίστροφα για εκείνον.
Η ήττα από την Γουεστ Μπρομιτς Αλμπιον το περασμένο Σάββατο, έμελλε να είναι αυτή που σήμανε την αρχή του τέλους για τον Ντι Ματέο. Οκτώ μήνες πριν η ήττα και πάλι στο «Χόθορνς οδήγησε στην έξοδο τον Αντρέ Βιλας-Μπόας.
Ο Ντι Ματέο ήταν ο όγδοος τεχνικός της Τσέλσι στις δέκα σεζόν που ιδιοκτήτης του συλλόγου είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και η τύχη του Ιταλού δεν ήταν διαφορετική από εκείνη των προκατόχων του.
Όταν ο Ρώσος μεγιστάνας έφτασε στο Στάμφορντ Μπριτζ το 2003, στον πάγκο της ομάδας βρισκόταν ο Κλαούντιο Ρανιέρι. Μπορεί ο Αμπράμοβιτς να διέθεσε περίπου 120 εκατομμύρια λίρες για μεταγραφική ενίσχυση την σεζόν 2003-04 ωστόσο ο Ιταλός δεν αισθάνθηκε την στήριξη του Ρώσου. Αν και η Τσέλσι τερμάτισε στην καλύτερη θέση (δεύτερη πίσω από την Αρσεναλ) στο πρωτάθλημα μετά από σχεδόν μισό αιώνα και έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ρανιέρι απαλλάχθηκε των καθηκόντων του στο τέλος της σεζόν.
Η άφιξη του Ζοσέ Μουρίνιο λίγες ημέρες αργότερα σηματοδότησε την «χρυσή περίοδο» της Τσέλσι κατά την οποία ο σύλλογος έφτασε στην κατάκτηση έξι τίτλων. Στο τέλος της πρώτης σεζόν οι «μπλε» όχι μόνο πανηγύρισαν την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από πενήντα χρόνια, αλλά το κατάφεραν συγκεντρώνοντας τους περισσότερους βαθμούς (95) στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ ενώ δέχθηκαν και τα λιγότερα τέρματα (15). Η Τσέλσι έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και την επόμενη σεζόν. Οι σχέσεις του Πορτογάλου με τον Αμπράμοβιτς φάνηκαν να «παγώνουν» και το διαζύγιο ήρθε στο ξεκίνημα της σεζόν 2007-08.
Η σκυτάλη πέρασε στον Αβρααμ Γκράντ ο οποίος είχε αναλάβει το πόστο του τεχνικού διευθυντή τους τελευταίους μήνες της θητείας του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Ισραηλινός αν και είναι προσωπικός φίλος του Αμπράμοβιτς, ποτέ δεν κατάφερε να «κερδίσει» τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι πολλές φορές σχολίαζαν πως οι μέθοδοι του είναι ξεπερασμένες. Παρ’όλα αυτά η Τσέλσι έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα. Λίγα 24ωρα μετά τον τελικό της Μόσχας η Τσέλσι ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας με τον Γκράντ.
Ο Λουις Φελίπε Σκολάρι αναλάμβανε για πρώτη φορά κάποιον ευρωπαικό σύλλογο και δεν δίστασε να παραδεχθεί πως ένας από τους λόγους που αποφάσισε να συνεργαστεί με την Τσέλσι ήταν και ο οικονομικός. Αν και το ξεκίνημα δεν ήταν κακό η θητεία του Βραζιλιάνου κράτησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009, οπότε και απολύθηκε γιατί «τα αποτελέσματα και η εικόνα της ομάδας φαίνονται να εκτροχιάζονται σε μια κρίσιμη στιγμή της σεζόν» όπως ανέφερε η ανακοίνωση του συλλόγου.
Το ρόλο του προσωρινού τεχνικού μέχρι το τέλος της σεζόν ανέλαβε ο Γκους Χίντινκ παράλληλα με τα καθήκοντα του στον πάγκο της εθνικής Ρωσίας. Με τον Ολλανδό η Τσέλσι έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας, ενώ αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μπαρτσελόνα στα εκτός έδρας γκολ. Οι οπαδοί εξέφρασαν με συνθήματα την στήριξη τους στον Χίντινκ όπως και πολλοί παίκτες εξέφρασαν την επιθυμία να μείνει, όμως η σχέση με τον σύλλογο είχε ήδη ημερομηνία λήξης.
Τον Ιούλιο του 2009 ο Κάρλο Αντσελότι έγινε ο τρίτος Ιταλός τεχνικός της Τσέλσι και κατάφερε στην πρώτη σεζόν να την οδηγήσει στην κατάκτηση του πρώτου νταμπλ στην ιστορία της. Το 2009-10, οι «μπλε» έμειναν χωρίς κάποιο τίτλο για πρώτη φορά σε διάστημα τριών χρόνων και η απομάκρυνση του Αντσελότι ήταν η φυσιολογική εξέλιξη.
Οι προσδοκίες με την έλευση του Αντρε Βίλας-Μπόας ήταν μεγάλες. Μάλιστα η Τσέλσι πλήρωσε στην Πόρτο 15 εκατομμύρια ευρώ για να αποδεσμεύσει τον νέο «Μουρίνιο». Στα 40 ματς που ο Πορτογάλος κάθισε στον πάγκο η ομάδα νίκησε στα 19, ενώ παράλληλα κάποιες αντιδράσεις του οδήγησαν τους ποδοσφαιριστές να αμφισβητήσουν την τακτική του ενώπιον του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και το τέλος ήρε λίγες εβδομάδες αργότερα.
Η ήττα στην Νάπολι τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και η απόφαση του Βίλας-Μπόας να αφήσει στον πάγκο για εκείνο το ματς βασικούς παίκτες ήταν η αρχή του τέλους που σφραγίστηκε με την ήττα από τη Γουεστ Μπρομ στο «Χόθορνς» με 1-0. Για τον Ντι Ματέο τα πράγματα εξελίχθηκαν λίγο διαφορετικά. Η ήττα από τη Γουεστ Μπρόμιτς και το επεισόδιο με τους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια του «Χόθορνς», έκαναν το ματς με τη Γιουβέντους αυτό που θα έκρινε το μέλλον του Ιταλού στον πάγκο των πρωταθλητών Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε γκαλοπ που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Daily Telegraph, το 82% των 6500 συμμετεχόντων υποστηρίζει πως είναι λάθος η απόφαση του Αμπράμοβιτς να απομακρύνει τον Ντι Ματέο.
Οι προπονητές στα χρόνια του Αμπράμοβιτς
Κλαούντιο Ρανιέρι 19/09/00- 31/05/04
Ζοσέ Μουρίνιο 01/07/04-19/09/07
Αβράαμ Γκράντ 21/09/07-31/05/08
Λουις Φελίπε Σκολάρι 11/06/08-09/02/09
Γκους Χίντινκ 16/02/09-31/05/09
Κάρλο Αντσελότι 01/06/09-22/05/11
Αντρε Βιλας-Μπόας 22/06/11-04/03/12
Ρομπέρτο Ντι Ματέο 04/03/12 - 21/11/12
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στα οκτώ τελευταία ματς οι προπονητές της Τσέλσι.
Νίκες Ισοπαλίες Ηττες
Ντι Ματέο 1-3-4
Ρανιέρι 2-3-3
Βιλας-Μπόας 2-3-3
Μουρίνιο 3-4-1
Γκραντ 3-4-1
Σκολάρι 4-2-2
Αντσελότι 4-2-2