Τελικά θέλει τρόπο και όχι μόνο κόπο!

Στην αρχή της σεζόν δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην  έβλεπε την Σουόνσι  ανάμεσα στα φαβορί για υποβιβασμό! Μπαίνοντας ο Μάρτιος είναι κάτοχος του Λιγκ Καπ, θα παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ εκπροσωπώντας (αν και ουαλική ομάδα) την Αγγλία, έχει σωθεί από τον Οκτώβριο και το  συνεχίζει να παίζει ωραία μπάλα!



Τελικά θέλει τρόπο και όχι μόνο κόπο!

Η ιστορία των «κύκνων» είναι πραγματικά διδακτική. Ακριβώς πριν δέκα χρόνια, τον Μάη του 2003 υποχρεώθηκαν να παίξουν σε ένα ματς την τελευταία αγωνιστική κορώνα-γράμματα την παραμονή τους στις επαγγελματικές κατηγορίες. Η νίκη επί της Χαλ με 4-2 τους διατήρησε εν ζωή, με χατ τρικ του Τζέιμς Τόμας, που σήμερα εργάζεται ως οδηγός ασθενοφόρου στην Βόρεια Ουαλία! Η ομάδα μπόρεσε να βρει χρήματα από τους οπαδούς της, μετακινήθηκε σε καινούργιο γήπεδο, το Liberty που χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο, αλλά η ομάδα το ξεπλήρωσε δίνοντας τον χώρο που ήταν  το παλιό Vetch Field και μερίδιο από τα έσοδα για κάποια χρόνια. Οι κινήσεις που έγιναν, όλες προσεκτικές και μετρημένες έκαναν την ομάδα να συνέλθει και κάθε χρόνο να βελτιώνεται.  

Ο (τωρινός τεχνικός της Γουίγκαν)  Ρομπέρτο Μαρτίνεθ πιστώνεται την μεταστροφή στο αγωνιστικό κομμάτι. Αποδείχτηκε εξαιρετική επιλογή αφού έδωσε στην ομάδα στυλ και προσωπικότητα  και  το passing game της  άρχισε να γίνεται σημείο αναφοράς. Ο  Πάολο Σόουζα δεν μακροημέρευσε ωστόσο και αυτός ήθελε τους παίκτες να παίζουν τη μπάλα με τη μία. Όταν ανέλαβε ο Μπρένταν Ρότζερς, η ομάδα άλλαξε  επίπεδο και το καταπληκτικό ποδόσφαιρο συνδυάστηκε με νίκες και άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ καθώς και με μία άνετη παραμονή! Οι περσινές νίκες με την Αρσεναλ, τη Λίβερπουλ, την Σίτι και ο τρόπος που μπλοκαρίστηκε η μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι, ανέβασαν τις μετοχές του και όταν έφυγε  για το «Ανφιλντ» και πήρε μαζί του τον Τζο Αλεν, την ίδια ώρα που ο Σκοτ Σινκλέρ μεταγράφηκε στη Μάντσεστερ Σίτι, το μέλλον έμοιαζε δυσοίωνο.

Όμως  η πολύ σωστή επιλογή προπονητή στο πρόσωπο του Μίκαελ Λάουντρουπ ο οποίος κατάφερε να βρει πραγματικά «λαβράκια» σαν τον Μίτσου (η αγορά της σεζόν με μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ) και τον Τζόναθαν Ντε Γκούζμαν όχι μόνο δεν αλλοίωσε τη φυσιογνωμία της ομάδας, αλλά μετά το εντυπωσιακό 5-0 επί της ΚΠΡ στο Λονδίνο στην πρεμιέρα, η ομάδα έκανε ένα τρίμηνο εξαιρετικό καταφέρνοντας να μην κινδυνεύσει. Έτσι ασχολήθηκε σοβαρά με το Λιγκ Καπ. Η πρόκριση επί της κατόχου του τίτλου Λίβερπουλ μέσα στο «Ανφιλντ» με 3-1 τους έδωσε το έναυσμα για να σκεφτούν πως μπορούν να πάνε μακριά. Το καταλυτικό σημείο όμως ήταν  η πρόκριση επί της Τσέλσι σε διπλά ματς στα ημιτελικά (με νίκη μέσα στο Λονδίνο) και αυτό αποδείχτηκε το πιο δύσκολο εμπόδιο. Το 5-0  με τη Μπράντφορντ αποτελεί το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία των τελικών στο Λιγκ Καπ και για την Σουόνσι ήταν ο πρώτος σημαντικός τίτλος στα 101 χρόνια ιστορίας. Έγινε επίσης η πρώτη μη αγγλική ομάδα από την εποχή που η Κάρντιφ είχε κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας το 1927 που παίρνει τρόπαιο. Και η επιτυχία της αυτή αποδεικνύει πως ακόμη και σε εποχές που τα χρήματα αποτελούν σήμα κατατεθέν του ποδοσφαίρου, αρκεί να έχεις μία σοβαρή διοίκηση, έναν κανονικό και καλό προπονητή και ποδοσφαιριστές που να θέλουν να διακριθούν για να κάνεις επιτυχίες! Γιατί η ωραία μπάλα μπορεί να δώσει και τίτλους αν έχεις τον τρόπο!