Κάθε χρόνο και πιο δύσκολη η τετράδα!
Η τελευταία φορά που η Εβερτον τερμάτισε συνεχόμενες σεζόν πάνω από τη Λίβερπουλ ήταν το 1937! Από μόνο του λοιπόν το γεγονός πως τα «ζαχαρωτά» αφήνουν πίσω τους τη Λίβερπουλ θα έπρεπε να είναι επιτυχία αλλά ο Ντέιβιντ Μόιες προσγείωσε τους πάντες στο «Γκούντισον Πάρκ» λέγοντας την ωμή αλήθεια: « Δεν είναι λόγος για να πανηγυρίζουμε».
Η πόλη που στη δεκαετία του 80 διοικούσε το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει πια μείνει τρίτη και καταιδρωμένη αφού το Μάντσεστερ έχει πάρει τα ηνία. Όμως και Λονδίνο με τρεις ομάδες που ξεχωρίζουν δείχνει απλησίαστο για τις ομάδες του Μέρσεισάιντ.
Ακόμη και το περιβόητο τέταρτο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ (που υπό συνθήκες μοιάζει σαν τίτλος) φαντάζει πολύ μακρινό όνειρο για τις δυνατότητες τόσο των εβερτόνιανς όσο και των λιβερπούντλιανς! Η αλήθεια είναι πως δυσκόλεψε πολύ η κατάκτηση της τέταρτης θέσης, τα τελευταία χρόνια. Η Εβερτον το 2005 μπήκε σφήνα στην τετράδα με 60 πόντους. Τώρα με 61 (και δύο παιχνίδια να απομένουν) το πιθανότερο είναι να μη βγει καν στην Ευρώπη!
Χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για μία ομάδα να μπει στη πρώτη τετράδα και καλύτερο παράδειγμα από το πόσο έχει ξεπέσει η Λίβερπουλ δεν υπάρχει. Σταθερά στη πρώτη τριάδα ή τετράδα από το 2001 μέχρι το 2009 (με εξαίρεση το 2005 που όμως κατάκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ) οι «κόκκινοι» τα τελευταία χρόνια οι θέσεις που τερματίζουν είναι η έκτη , η έβδομη και η όγδοη! Επί της ουσίας δεν μπορούν καν να διεκδικήσουν επιστροφή στη κορυφαία διοργάνωση αφού μάλιστα για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια φέτος δεν θα βγουν καν στο Γιουρόπα Λιγκ!
Το πόσο ξέπεσε η Λίβερπουλ φαίνεται από το γεγονός πως το 2010 τερμάτισε με 63 πόντους, στην έβδομη θέση ενώ τώρα ακόμη και να κερδίσει τα δύο ματς που απομένουν θα φτάσει στους 61! Δηλαδή έχει αλλάξει τρεις προπονητές και ξόδεψε περίπου 150 εκατομμύρια λίρες για να είναι στα ίδια και χειρότερα!
Η εμπειρία των τελευταίων δέκα ετών δείχνει πως οι 67 βαθμοί αποτελούν μίνιμουμ ανάγκη για να βγεις τέταρτος. Μάλιστα υπήρξε χρονιά, το 2007-2008, που ο τέταρτος ( που ήταν η Λίβερπουλ) χρειάστηκε 76 πόντους, συγκομιδή που αρκούσε στη δεκαετία του 90 ακόμη και για τον τίτλο ή για να τερματίσεις δεύτερος!
Για παράδειγμα η Γιουνάιτεντ με 75 πόντους πήρε το πρωτάθλημα το 1997 ενώ η Αρσεναλ το 1998 το κατέκτησε με 78 βαθμούς! Και έτσι όπως εξελίσσεται η φετινή μάχη ο πήχης θα είναι πάνω από το όριο των 70 πόντων. Κάτι που δείχνει και το πόσο δύσκολη είναι η δουλειά που τα επόμενα χρόνια έχουν οι άλλοτε κραταιές ομάδες του Λίβερπουλ. Το κυριακάτικο 220ο ντέρμπι του Μέρσεισάιντ έδειξε ξεκάθαρα πως είναι πάρα πολύ πίσω από την πρώτη τετράδα. Και δύσκολα θα καλυφθεί αυτό το χάντικαπ.
Αν όμως για την Εβερτον το πρόβλημα είναι και το σφιχτό οικονομικό μπάτζετ, οπότε πάλι καλά να λένε οι οπαδοί της, στη Λίβερπουλ τέτοιο πράγμα δεν ισχύει. Χρήματα δόθηκαν και μάλιστα πολλά αλλά σπαταλήθηκαν σε μέτριες μεταγραφές. Και ακόμη και αν δοθούν περισσότερα δεν εγγυάται κανείς πως σε μία ομάδα που δεν θα βγει Ευρώπη, είναι εύκολο να προελκύσεις νέους παίκτες. Ούτε φυσικά να κρατήσεις τους όποιους λίγους αστέρες διαθέτεις. Το μέλλον προβλέπεται αρκετά ζοφερό στη Βορειοδυτική Αγγλία!