Αμπράμοβιτς δεκαετίας!
Ήταν 1η Ιουλίου του 2003 όταν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αποκτούσε και επίσημα την Τσέλσι. Δέκα χρόνια μετά, ο Ρώσος μεγιστάνας όχι μόνο δεν έχει κουραστεί αλλά με την επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία, επιθυμεί να διατηρήσει την Τσέλσι στην κορυφή της Αγγλίας και της Ευρώπης.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξαφνικά, το μεσημέρι της 22ας Ιουνίου. Ο τότε πρόεδρος της Τσέλσι, Κεν Μπέιτς ενημερώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου, για ένα ραντεβού με έναν 36χρονο Ρώσο, ο οποίος επιθυμούσε να αγοράσει την Τσέλσι.
Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Αμπράμοβιτς είχε βρεθεί στην Αγγλία και είχε παρακολουθήσει στο «Ολντ Τράφορντ» τον προημιτελικό αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος είχε λήξει 4-3 υπέρ των «κόκκινων διαβόλων». Από εκείνη τη μέρα, ο Ρώσος το έβαλε στόχο να εισέλθει στην Πρέμιερ Λιγκ και τελικά τα κατάφερε.
Ο…μύθος λέει ότι οι αρχικές του διαθέσεις ήταν να αγοράσει την Τότεναμ αλλά όταν πέταξε με το ιδιωτικό του ελικόπτερο πάνω από το «Στάμφορντ Μπριτζ» κάτι άλλαξε μέσα του και ζήτησε την Τσέλσι.
Όπως εξομολογήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα ο Μπέιτς, οι διαπραγματεύσεις κράτησαν μόνο λίγες ώρες. Το ποσό των 140 εκ. λιρών που έριξε στο τραπέζι ο Αμπράμοβιτς, ήταν το μεγαλύτερο σε deal αγοροπωλησίας συλλόγου στην Αγγλία και ο τότε πρόεδρος των «μπλε» θυμάται… «Όταν βγήκα την 3η μέρα από το ξενοδοχείο, είπα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι αυτός ο Ρώσος κάποια στιγμή θα κάνει την Τσέλσι υπερδύναμη και πως εκείνο το καλοκαίρι θα αποκτούσε δύο-τρεις πολύ καλούς παίκτες. Τελικά έπεσα έξω. Απέκτησε 11 ποδοσφαιριστές σπαταλώντας 121 εκ. λίρες».
Γκλεν Τζόνσον, Γκέρεμι, Ντάμιεν Νταφ, Γουέιν Μπριτζ, Βερόν, Τζό Κόουλ, Αντριαν Μούτου, Αλεξέι Σμέρτιν, Ερνάν Κρέσπο, Κλοντ Μακελελέ, Σκοτ Πάρκερ. Αυτοί αποτέλεσαν τις πρώτες μεταγραφές του Αμπράμοβιτς το καλοκαίρι του 2003 με τον Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο.
Στα χρόνια του Ρώσου, οι τίτλοι είναι σχεδόν ίσοι με τους προπονητές που έχουν εργαστεί στην ομάδα. Ο χαρακτήρας παραμένει ιδιαίτερος. Κανείς δεν τον ξέρει καλά, όπως έχει εκμυστηρευθεί στο παρελθόν ο Γκρέιαμ Σούνες, ο οποίος τον είχε συνοδεύσει στο πρώτο παιχνίδι που είχε παρακολουθήσει ο Ρώσος επί αγγλικού εδάφους, τον Μάρτιο του 2003. Ο Σκωτσέζος ήταν προπονητής της Μπλακμπερν εκείνη την περίοδο και ένας φίλος τού ζήτησε αν μπορούσε να τον εξυπηρετήσει και να παραλάβει τον Αμπράμοβιτς από το αεροδρόμιο. Έτσι βρέθηκαν στο ίδιο αυτοκίνητο. Ο Σούνες στη θέση του οδηγού και ο Αμπραμοβιτς ως συνοδηγός. «Δεν ήξερε ποιος είμαι» θυμάται ο πρώην άσος της Λίβερπουλ, «όταν προσπάθησα να ανοίξω κουβέντα, η στάση του ήταν σαν μου έλεγε “ασχολήσου με την οδήγηση “» ανέφερε. «Αυτό που μου αρέσει είναι ότι ποτέ δεν λέει τίποτα δημοσίως. Όλοι πρέπει να μαντέψουμε. Κανείς δεν τον ξέρει πραγματικά» τόνισε ο Σούνες.
Με προσωπική περιουσία, η οποία υπολογίζεται περίπου στα 7 δις λίρες, ο Αμπράμοβιτς εξακολουθεί να διοικεί την Τσέλσι. Αν η δεκαετία που πέρασε θα του έχει προσφέρει εμπειρία, θα φανεί στις πρώτες δύσκολες καταστάσεις με τον Μουρίνιο στον πάγκο. Αν και μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι όταν θέλει να απομακρύνει έναν προπονητή, αρκούν λίγα λεπτά σκέψης…