Πίσω από τη βιτρίνα το χάος

Στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας βρίσκεται από χθες το απόγευμα η Τσέλσι. Το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου από τη στιγμή που βγήκαν εκτός θεσμού οι άλλες τρεις εκπρόσωποι των «BIG-4». Σήμερα, η Τότεναμ θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι και να βρεθεί απέναντι στους «μπλε», αποκλείοντας την Πόρτσμουθ.



Πίσω από τη βιτρίνα το χάος

  

Η ομάδα του Αβρααμ Γκραντ υποβιβάστηκε χθες και μαθηματικά μετά τα αποτελέσματα των αγώνων στην Πρέμιερ Λιγκ. Σε μια χρονιά καταστροφική, οι «Πόμπεϊς» είτε μέσα από συγκυρίες είτε μέσα από το αγωνιστικό τους πείσμα, κατάφεραν να φτάσουν στον ημιτελικό του Κυπέλλου και να διεκδικούν τώρα μια θέση στον τελικό, ψάχνοντας μια δεύτερη κατάκτηση μέσα σε τρία χρόνια.

 

Πριν από δυο χρόνια κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας και όλα τότε έδειχναν ότι η Πόρτσμουθ θα κατόρθωνε να σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο. Η επιτυχία ώθησε τους διοικούντες την ομάδα, να θέσουν τον πήχη πολύ ψηλά όμως κάποιες λεπτομέρειες αποδείχθηκαν πολύ πιο ισχυρές από τη θέληση και την ποδοσφαιρική ποιότητα που είχε εκείνη η ομάδα. Μη υπολογίζοντας στην αρχή εκείνης της χρονιάς ότι η Πόρτσμουθ μπορεί να φτάσει σε μια τέτοια επιτυχία, ορίστηκαν μπόνους κατάκτησης του Κυπέλλου κοντά στα 20 εκ. Ευρώ. Το 40% των εσόδων πήγε στους ποδοσφαιριστές και την επόμενη χρονιά, η...επίσκεψη στα τραπεζικά ταμεία για δανεισμό ήταν αναγκαστική.

 

Στο μυαλό τους υπήρχε ο δρόμος της επιτυχίας, ο οποίος θα έφερνε έσοδα στο σύλλογο όμως ποτέ δεν έφτασαν στο «Φράτον Παρκ» τα χρήματα που υπολόγιζαν από τη συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η κακή εικόνα στο πρωτάθλημα παρά τις δαπανηρές μεταγραφές αποτέλεσε τη συνέχεια του κακού και φέτος ήρθε το οριστικό μπλακ-άουτ. Αν η Πόρτσμουθ φτάσει στον τελικό θα κληθεί να πληρώσει ξανά, υπέρογκα πριμ στους παίκτες της, σε συνάρτηση πάντα με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αν δεν καταθέσει τα χρήματα τότε σύμφωνα με τους όρους που υπάρχουν στα συμβόλαια αρκετών ποδοσφαιριστών, θα μείνει χωρίς περιουσιακά στοιχεία το καλοκαίρι, αφού πολλοί από αυτούς θα έχουν το δικαίωμα να μείνουν ελεύθεροι.

Μια κατάσταση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Κυπελλούχο του 2008, η οποία πάντως δεν είναι και η μοναδική ομάδα της Πρέμιερ, η οποία πίσω από τη βιτρίνα των πλουσιοπάροχων τηλεοπτικών συμβολαίων και των επιτυχιών, έχει αλλοιωμένες βάσεις. Το ίδιο έπαθε και η Νιουκάστλ, η οποία πάντως το διαχειρίστηκε σωστά αλλά και η Λιντς, η οποία στις αρχές της δεκαετίας αγωνιζόταν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και σήμερα βρίσκεται στο χάος της League One.

TAGS: