Τα... μαλωμένα τέκνα της «μητέρας» Γουίμπλεντον
Με έναν ιδιαίτερο αγώνα αναμένεται να «ανοίξει» σήμερα (10/12) η αυλαία της 21ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της League One, καθώς σε λίγες ώρες από τώρα (15:00 ώρα Ελλάδος) η ΜΚ Ντονς υποδέχεται την Γουίμπλεντον. Το england365 σκιαγραφεί τη σημειολογία της εν λόγω αναμέτρησης μεταξύ δύο συλλόγων που μπορεί να είναι ξεχωριστές οντότητες, δεν παύουν όμως, να τους συνδέεουν οι ίδιες ρίζες.
Γουίμπλεντον
Το σήμα της Γουίμπλεντον (1889-2004).
Η σύντομη ιστορία των δύο σημερινών αντιπάλων χρονολογείται από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν και έφτασε στο τέλος της η... ζωή της κοινής «μήτρας» που τους γέννησε, αυτή δηλαδή, της Γουίμπλεντον (Wimbledon).
Η ιδρυθείσα το 1889 ομάδα του νοτιοδυτικού Λονδίνου κατέγραψε δεκατέσσερεις συνεχόμενες παρουσίες στη μεγάλη κατηγορία της χώρας από το 1986 έως το 2000, ενώ κολοφώνας της δόξας της ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου στο Γουέμπλεϊ το Μάιο του 1988 κερδίζοντας στον τελικό με 1-0 (σκόρερ ο μετέπειτα προπονητής του Απόλλωνα Σμύρνης, Λόρι Σάντσεζ) την τότε πρωταθλήτρια Λίβερπουλ.
(Από αριστερά): Ντένις Γουάιζ, Βίνι Τζόουνς και Τέρι Φίλαν πανηγυρίζουν την κατάκτηση του κυπέλλου Αγγλίας από τη Γουίμπλεντον το Μάιο του 1988 στο Γουέμπλεϊ με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ (1-0). Αυτός ήταν και ο μοναδικός μεγάλος τίτλος της ομάδας του νοτιοδυτικού Λονδίνου.
Ιστορική έδρα της Γουίμπλεντον ήταν το «Πλαφ Λέιν», το οποίο χρησιμοποιούσε από το 1912 μέχρι το 1991, όταν και το άφησε για να «συγκατοικήσει» έως το 2003 μαζί με τη συμπολίτισσα Κρίσταλ Πάλας στο γήπεδο της τελευταίας, το «Σέλχαρστ Παρκ», στο πλαίσιο της Πρέμιερ Λιγκ που βρισκόταν στα «σπάργανα» και απαιτούσε για τις ομάδες της μεγάλης κατηγορίας πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις.
To 2000 η Γουίμπλεντον υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία και λίγο αργότερα ο ιδιοκτήτης της ομάδας εκείνη την περίοδο, Τσαρλς Κόπελ, «συνέλαβε» την ιδέα να... μετακομίσει μαζί με το κλαμπ εκατό χιλιόμετρα περίπου βορειότερα, στην πόλη του Μίλτον Κέινς.
Διάσπαση
Ο Κόπελ υπέβαλε το αίτημα «μετοίκησης» το καλοκαίρι του 2001, γεγονός που βρήκε, όπως ήταν φυσικό, αντίθετο τον κόσμο της ομάδας, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε άμεσα και με την ειλημμένη για μετεγκατάσταση απόφαση του «ισχυρού άνδρα» να αναμένει την έγκριση από την Αγγλική Ομοσμπονδία Ποδοσφαίρου (FA), ιδρύθηκε το Μάιο του 2002 από την Οικονομική Ένωση των οπαδών της Γουίμπλεντον (Dons Trust), η Έι-Εφ-Σι (AFC) Γουίμπλεντον, η οποία θα ξεκινούσε από την ένατη βαθμίδα των αγγλικών πρωταθλημάτων, δηλαδή, επτά κατηγορίες παρακάτω από τη Γουίμπλεντον.
Η Ομοσπονδία «άναψε» το πράσινο φως στον Κόπελ την ίδια περίοδο με την ίδρυση της AFC (Μάιο 2002), ο ίδιος, ωστόσο, ολοκλήρωσε τη «μετακόμιση» στο Μίλτον Κέινς το Σεπτέμβριο του 2003.
Ο Τσαρλς Κόπελ την εποχή που οραματιζόταν το πλάνο της «μετακόμισης» (2002).
Με την AFC να αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες, η... μέτοικος Γουίμπλεντον διατήρησε όνομα, έμβλημα και χρώματα μέχρι το 2004 (χρονιά υποβιβασμού της στην τρίτη κατηγορία), οπότε και μετονομάσθηκε πλήρως σε ΜΚ Ντονς, αλλάζοντας παράλληλα το σήμα της ομάδας και αντικαθιστώντας την κλασική (από το 1889) κίτρινη-μπλε στολή με τη λευκή.
Την ίδια στιγμή, η Γουίμπλεντον των... οπαδών, η AFC, πέρα από κάποιες αλλαγές στο φόντο του σήματος, διατήρησε, τόσο τον βασικό άξονα αυτού που είναι ο δικέφαλος αετός, όσο και το κίτρινο-μπλε χρώμα στην ενδυμασία του συλλόγου.
Έτσι, το 2004 σηματοδότησε οριστικά τη διάλυση της Γουίμπλεντον, όπως αυτή υφίσταντο κατά τα προηγούμενα 115 έτη, αφήνοντας ως τυπική διάδοχο αυτής, όσον αφορά την εταιρική της υπόσταση, την ΜΚ Ντονς, αλλά ως ουσιαστική συνέχειά της την AFC, η οποία συγκροτείται από τον ίδιο οπαδικό ιστό, εδρεύει στην ίδια περιοχή και φέρει τα ίδια χαρακτηριστικά με την... πρόγονό της.
Το έμβλημα της Έι-Εφ-Σι Γουίμπλεντον.
Το έμβλημα της Μίλτον Κέινς Ντονς.
Ντονς (Dons)
Σημαντικό δείγμα της δωδεκαετούς αυτής αντιπαλότητας αποτελεί και η ονομασία «Ντονς» (Dons) που ήταν το παρατσούκλι των παροικούντων την... πάλαι ποτέ Γουίμπλεντον και το οποίο κρατά ως «ταμπέλα» το κοινό και των δύο συλλόγων.
Στην αγγλική καθομιλουμένη η λέξη «Ντονς» αναφέρεται στα άτομα που είναι άξια και οφείλει κανείς να σέβεται.
Το χαρακτηρισμό αυτόν προσέδωσαν οι οπαδοί της AFC και στο «Τραστ» το οποίο συνέστησαν το 2002, ώστε να «αναστήσουν» την αγαπημένη τους ομάδα, ενώ το ίδιο όνομα διατηρεί και η ΜΚ Ντονς, τόσο στην επωνυμία του συλλόγου, όσο και σε ό,τι αφορά τον κόσμο της.
Η έριδα αυτή απόλαυσε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όταν ΜΚ και AFC κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη για πρώτη φορά στη μικρή ιστορία τους στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας τη σεζόν 2012-2013, όπου οι εκατέρωθεν εκφράσεις περί... αυθεντικότητας του προσωνυμίου «έκλεψαν» την παράσταση στην αναμέτρηση.
«Οι πραγματικοί «Ντονς» βρίσκονται εδώ», γράφει το πανό των οπαδών της AFC απευθυνόμενο προς τον κόσμο και τον οργανισμό εν γένει της MK Ντονς.
«Κρατάμε το «Ντονς», απλώς ξεπεράστε το», αναφέρει το πανό-απάντηση των φίλων της ΜΚ προς το αντίστοιχο της AFC που κάνει μνεία για το κοινό τους παρατσούκλι.
Παρόν
Η γηπεδούχος ΜΚ που βρίσκεται μόλις δύο βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, υποδέχεται την 7η AFC, η οποία ισοβαθμεί με την 6η Πιτέρμπορο και βρίσκεται έτσι, μία «ανάσα» πριν τις θέσεις που οδηγούν στα πλέι οφ ανόδου για την Τσάμπιονσιπ (δεύτερη κατηγορία).
Όπως έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής η χρονιά, ίσως αυτό να φαντάζει και το πιο πιθανό σενάριο για τους στόχους των δύο ομάδων, ωστόσο, ακόμη μία ιδιαιτερότητα που εντοπίζεται στην εν λόγω «μονομαχία», έγκειται στο γεγονός ότι η AFC προπορεύεται για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο ομάδων της αντιπάλου της, η οποία πέρυσι αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της χώρας, τη στιγμή που οι σημερινοί φιλοξενούμενοι εξασφάλισαν φέτος για παρθενική φορά τη συμμετοχή τους στη League One μέσω των περυσινών πλέι οφ ανόδου της League Two (τέταρτης κατηγορίας).
Προϊστορία
Το σημερινό ματς αποτελεί την πρώτη αναμέτρηση στη δωδεκάχρονη και δεκατετράχρονη πορεία των ΜΚ και AFC αντίστοιχα, όπου οι δυο τους θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» σε πλαίσιο πρωταθλήματος, οπότε, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η προϊστορία δεν είναι ιδαίτερα πλούσια.
Οι δύο σύλλογοι, λοιπόν, έχουν δώσει ως αντίπαλοι τρία επίσημα παιχνίδια, και ειδικότερα, ένα, για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω, στο Κύπελλο Αγγλίας (2/12/2012), ένα στο Λιγκ Καπ Αγγλίας (12/8/2014) και ένα στη διοργάνωση του Τροπαίου της Αγγλικής Ομοσπονδίας (ένα κύπελλο που διεκδικούν οι ομάδες της τρίτης και τέταρτης κατηγορίας, 7/10/2014).
Πέραν του ότι η ΜΚ υπερείχε θεωρητικά ως σύλλογος της αμέσως πιο πάνω βαθμίδας (τρίτης έναντι τέταρτης της AFC), η ιδιομορφία, η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα, ήταν ότι και τα τρία παιχνίδια έγιναν στο γήπεδό της, και έτσι, η πρώτη φορά που θα φιλοξενήσει η Έι-Εφ-Σι Γουίμπλεντον τη Μίλτον Κέινς Ντονς στο «Κινγκσμέντοου», θα λάβει χώρα κατά το δεύτερο γύρο της φετινής League One.
Στους τρεις αυτούς αγώνες, η ΜΚ επικράτησε και ακολούθως, συνέχισε στην επόμενη φάση, σε Κύπελλο (2-1) και Λιγκ Καπ (3-1), ενώ η AFC Γουίμπλεντον πανηγύρισε την πρόκριση στο τρόπαιο της Ομοσπονδίας κερδίζοντας μέσα στο «Στάντιουμ ΜΚ» (3-2) σχεδόν δύο μήνες μετά τον αποκλεισμό της στο Λιγκ Καπ.
Ως επίλογο του αφιερώματος, μπορείτε παρακάτω να δείτε τα γκολ που σημειώθηκαν στα παιχνίδια αυτά.