Οκτώ αστέρια που έπεσαν στο Νησί και... έσβησαν
Με αφορμή το δράμα του Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ στο Μάντσεστερ, το οποίο έφτασε στο τέλος του με την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Γερμανού άσου στη Chicago Fire, ενδείκνυται να αναπολήσει κανείς μεγάλες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου που αποφάσισαν κατά το παρελθόν να δοκιμάσουν την τύχη του στην Πρέμιερ Λιγκ και μάλλον το μετάνιωσαν.
Ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας και Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τα «πάντσερ» το 2014 αποχωρεί από τη Γιουνάιτεντ βλέποντας τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να έχουν κατρακυλήσει ανεπανόρθωτα και την καριέρα του να οδηγείται στις… φτωχές ποδοσφαιρικά Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ωστόσο σίγουρα δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση ποδοσφαιριστή που φτάνει στην Αγγλία με «φουσκωμένο» βιογραφικό και καταλήγει να αποχωρεί… τρέχοντας ψάχνοντας να βρει τη χαμένη του αίγλη σε πρωταθλήματα άλλων χωρών. Ας θυμηθούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα…
Αντρέι Σεφτσένκο
Ο Ουκρανός επιθετικός θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις χειρότερες μεταγραφές στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Οι 30 εκατομμύρια λίρες που ξόδεψε το καλοκαίρι του 2006 ο Ρόμπαν Αμπράμοβιτς για να αγοράσει τον κάτοχο της Χρυσής Μπάλας του 2004 από τη Μίλαν, απέφεραν στην Τσέλσι μόλις εννέα τέρματα σε δύο σεζόν αναγκάζοντας τον Ρώσο μεγιστάνα να τον στείλει πίσω στο Μιλάνο το 2008.
Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν
Η μεταγραφή του από τη Λάτσιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2001 θεωρείται μια από τις χειρότερες αγορές του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητα που διέθετε στο παιχνίδι του ο Αργεντινός μέσος. Το πέρασμά του από την Τσέλσι το 2006 δεν κατάφερε να μετριάσει τις εντυπώσεις και έτσι η Πρέμιερ Λιγκ θα αποτελεί για πάντα το μελανό σημείο στην αξιόλογη καριέρα του διεθνούς άσου.
Ρανταμέλ Φαλκάο
Ο δανεισμός του από τη Μονακό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το Σεπτέμβριο του 2014 αλλά και η μεταγραφή του από το γαλλικό σύλλογο στην Τσέλσι ένα χρόνο αργότερα δεν επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα για καμιά από τις δύο αγγλικές ομάδες. Έτσι ο Κολομβιανός αποφάσισε να επιστρέψει στο Πριγκιπάτο όπου φαίνεται πως ξαναβρίσκει τον παλιό καλό του εαυτό.
Φερνάντο Μοριέντες
Η αξιοζήλευτη καριέρα του Ισπανού επιθετικού είχε την δική της κακή παρένθεση στο «Άνφιλντ». Η θητεία του Μοριέντες στη Λίβερπουλ κράτησε 18 μήνες και τα 12 γκολ που σημείωσε σε 60 συμμετοχές σίγουρα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα κατορθώματά του σε Ισπανία και Γαλλία.
Έντγκαρ Ντάβιντς
Το ολλανδικό «μπουλντόγκ» μπορεί να έκανε αισθητή την παρουσία του με τις φανέλες των Άγιαξ, Μίλαν, Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα και Ίντερ, ωστόσο δεν κατάφερε να βγάλει την ίδια αγριάδα με τα χρώματα της Τότεναμ. Το διετές πέρασμά του από το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» οδήγησε την ποδοσφαιρική του διαδρομή στον κατήφορο ενώ πριν κλείσει την καριέρα του πέρασε και από τις Κρίσταλ Πάλας και Μπαρνέτ χωρίς να θυμίζει σε τίποτα τον τρομακτικό κεντρικό χαφ που πρωταγωνιστούσε κάποτε στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Τόμας Μπρολίν
Ένα από τα μεγάλα αστέρια της Σουηδίας που πανηγύρισαν την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ, με τον ίδιο να κατακτά και τρεις συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τίτλους με την Πάρμα (σ.σ. 1 Κύπελλο UEFA και 2 Κύπελλα Κυπελλούχων) από το 1993 έως το 1995 που φόρεσε τη φανέλα της Λιντς και κατάφερε να συμπληρώσει μόλις 20 συμμετοχές συνοδευόμενες από τέσσερα γκολ και μέτριες εντυπώσεις.
Ρομπέρτο Μαντσίνι
Πέντε συμμετοχές με τη φανέλα της Λέστερ. Σε καμία δεν κατάφερε να αγωνιστεί για 90 λεπτά. Πόσω μάλλον να βρει δίχτυα. Η ποδοσφαιρική Αγγλία προκαλεί στον άλλοτε Ιταλό επιθετικό ευχάριστα συναισθήματα που έζησε αποκλειστικά και μόνο δίνοντας οδηγίες από τον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι.
Χιντετόσι Νακάτα
Ο Ιάπωνας σούπερ σταρ δεν κατάφερε να βγάλει στο χορτάρι με τη φανέλα της Μπόλτον όσα έδειξε στα ιταλικά γήπεδα αγωνιζόμενος με τα χρώματα των Ρόμα και Πάρμα, σε μια περίοδο που στο «Ρίμποκ Στέιντιουμ» η τότε ομάδα του Σαμ Άλαρνταϊς είχε στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές όπως ο Φερνάντο Ιέρο, ο Γιούρι Τζορκαέφ αλλά και ο Ιβάν Κάμπο (σ.σ. 2005-06).