Το παιχνίδι των 290 εκατομμυρίων λιρών!
Πολλά περισσότερα από μια θέση απλώς στο επόμενο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ, διακυβεύονται απόψε στο «Γουέμπλεϊ», ανάμεσα σε Ρέντινγκ και Χάντερσφιλντ…
Στο «Γουέμπλεϊ», το απόγευμα της Δευτέρας (17.00 ώρα Ελλάδας), και με τον νικητή του ζευγαριού Ρέντινγκ-Χάντερσφιλντ, θα «κλειδώσει» και επίσημα ο χάρτης των ομάδων για την Πρέμιερ Λιγκ της περιόδου 2017/18.
Νιουκάστλ και Μπράιτον είχαν εξασφαλίσει ήδη την απευθείας άνοδο τους από την κατηγορία της Τσάμπιονσιπ, με το τρίτο και πολυπόθητο εισιτήριο να κρίνεται σήμερα ανάμεσα σε Ρέντινγκ και Χάντερσφιλντ. Απ’ τη μια, oι «royals» προσδοκούν να επιστρέψουν στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας από την περίοδο 2007/08, όταν και υποβιβάστηκαν τότε, ενώ οι «terriers» για πρώτη φορά μετά από το μακρινό 1972!
Ανεξάρτητα πάντως από τη συμμετοχή στα μεγάλα «σαλόνια», υπάρχει και το οικονομικό δέλεαρ, που μόνο… ευκαταφρόνητο δεν μπορεί να θεωρηθεί! Ο φετινός νικητής των πλέι-οφς της Τσάμπιονσιπ ενδέχεται να καρπωθεί μέχρι και 290 εκατομμύρια λίρες σε βάθος τριετίας, ποσό αν μη τι άλλο τεράστιο για την δυναμική μιας ομάδας που θα επιχειρήσει να σταθεί πρόκληση της Πρέμιερ Λιγκ.
Ανέκαθεν το παιχνίδι που έδινε το τρίτο εισιτήριο μέσω των πλέι-οφς είχε την ταμπέλα του «πλουσιότερου ποδοσφαιρικού αγώνα», ωστόσο τα κέρδη που θα επέλθουν φέτος στον… τυχερό της υπόθεσης δεν έχουν σχέση με το παρελθόν! Τα 170 εκατομμύρια λίρες, στην λογική της ενίσχυσης της κάθε «νεοφώτιστης» ομάδας με σκοπό να εμφανιστεί εκείνη όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται στην πρόκληση της Πρέμιερ Λιγκ, μπορούν να φτάσουν τα 290, σε περίπτωση που αυτή εξασφαλίσει και την παραμονή της στην κατηγορία την αμέσως επόμενη χρονιά.
Ακόμα και στην περίπτωση πάντως που η εν λόγω ομάδα υποβιβαστεί με την μια, τα έξτρα χρήματα που θα αποκομίσει ο εκάστοτε σύλλογος δεν είναι λίγα: 95 εκ. λίρες, σε περίπτωση που υποβιβαστεί από την κατηγορία, αλλά και άλλα 75, σε περίπτωση που υποβιβαστεί την περίοδο 2019/2020, σε βάθος ουσιαστικά διετίας.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις άλλες δυο ομάδες που «ανέβηκαν» απευθείας φέτος, τη Νιουκάστλ και την Μπράιτον. Σε βάθος δεκαετίας πάντως, οι νεοφώτιστες ομάδες φαίνεται πως τα καταφέρνουν αρκετά καλά, τουλάχιστον στην πρώτη τους χρονιά στην μεγάλη κατηγορία, όπως συνέβη για παράδειγμα φέτος με την Μπέρνλι ή πέρυσι με την Μπόρνμουθ. Από τις συνολικά 30 ομάδες, οι 18 εξ αυτών κατάφεραν να «επιβιώσουν» στη μάχη της παραμονής, το 60% δηλαδή των περιπτώσεων.