Η τεχνολογια θα φέρει τις αλλαγές και όχι οι ανόητοι κανόνες!
Το ποδόσφαιρο παραμένει το δημοφιλέστερο παιχνίδι στον πλανήτη εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα, επειδή έχει απλούς κανόνες ανάμεσα στις πολλές άλλες αρετές του, λένε επιφανείς κοινωνιολόγοι. Οι ελάχιστες αλλαγές που έχουν γίνει στην μορφή του παιχνδιόύ από τότε που καθιερώθηκαν οι αγώνες 11 εναντίον 11, σε δύο ημίχρονα των 45 ,λεπτών σε γήπεδα διαστάσεων παρόμοια των σημερινών, πριν σχεδόν 120 χρόνια έχουν βοηθήσει το άθλημα να εκτοξευτεί σε δημοτικότητα Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος για τις φημολογούμενες σκέψεις της IFAB για δραστικές αλλαγές στους κανονισμούς.
Την ανάγκη αισθητικών επεμβάσεων με απόλυτο στόχο την βελτίωση του θεάματος την αντιλαμβάνομαι. Ως αναγκαίο κακό ίσως , αλλά δεν μπορείς να γυρίζεις την πλάτη στις εξελίξεις. Φτάνει αυτά που διαλέγεις να έχουν κάποια λογική και να συμβαδίζουν με τα ειωθότα του σπορ. Η τεχνολογία γραμμής ήταν απαραίτητη για να μην γίνεται αλλοίωση αποτελέσματος όταν η μπάλα έμπαινε γκολ και δεν το έβλεπε το ανθρώπινο μάτι. Ηταν κάτι που χρειαζόταν όπως και όταν αποφασίστηκε να καταργηθεί η επιστροφή της μπάλας στον τερματοφύλακα το 1992 από την αρχή ακουγόταν καλό. Και ήταν….Πέρα από κάθε αμφιβολία, άλλαξε τον ρυθμό των αγώνων αυξάνοντας τον καθαρό χρόνο. Οπως και το να δείχνουν την διάρκεια των καθυστερήσεων οι τέταρτοι διαιτητές. Αυξησε το ενδιαφερον και είδαμε πολλά γκολ σε αυτο το διάστημα αφού ηξεραν οι πάικτες πόσο χρόνο ακόμη εχουν για επίθεση και προσπάθεια. Η τρίτη αλλαγή όταν καθιερώθηκε ήταν κάτι αναγκαίο.
Όταν όμως αρχίζουν και σκέφτονται δραστικές αλλαγές και προτείνουν λύσεις, ππυ έρχονται από μεγάλες δόξες του παρελθόντος τρέμω! Πρόσφατα μία σειρά από παντελώς ανόητες ιδέες ακούστηκαν ως «πνευματικά παιδιά» του τεράστιου Μάρκο φαν Μπάστεν για να νοιώσω για πολλοστή φορά την απογοήτευση για το πώς παίκτες που θαυμάσαμε μπορεί να έχουν τόσο ελάχιστη σχέση με τη κοινή λογική στο πως δεν θα πειραχτεί η καρδιά του αθλήματος που είναι οι βασικοί κανόνες του!
Θυμάστε μήπως τις φαεινές προτάσεις που είχε ο Μισέλ Πλατινί, πριν γίνει πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ να …μεγαλώσουν τα τέρματα! Δηλαδή φανταστείτε την αστειότητα του να είναι τρία μέτρα ψηλά και είκοσι μέτρα μήκος και ένας κακομοίρης στην μέση να τρώει τα γκολ σαν φυστίκια. Θυμάμαι τον Πελέ να επιμένει πριν 25 χρόνια να υπάρχουν αποβολές σαν το πόλο με μικρή χρονική διάρκεια που το ίδιο σκεφτόταν πρόσφατα ο Φαν Μπάστεν! Και επίσης θυμάμαι τον σερ Μπόμπι Τσάρλτον να λέει στην Αγγλία το 1995, πως θα ήταν καλό να μειώνονται οι παίκτες στην παράταση κάθε δέκα λεπτά ωστε να μπάινουν πιο πολλά γκολ και να αποφεύγουμε τα πέναλτι! Ο Ζίκο είχε προτείνει να μην γίνεται τείχος στα φάουλ. Τώρα κάποιος έχει προτείνει να γίνουν 30 λεπτά καθαρού χρόνου τα ημίχρονα και να αφαιρούνται βαθμοί για διαμαρτυρία σον διαιτητή! Τα όρια της αλλαγής ακροβατούν με την εκκεντρικότητα και απέχουν πάρα πολύ λίγο. Όπως έχει πει και ο Γούντι Άλεν αν είσαι πλούσιος και κάνεις ηλιθιότητες σε λένε εκκεντρικό, αν είσαι φτωχός και κάνεις το ίδιο σε λένε ηλίθιο! Αν αυτά που καταθέτουν ως προτάσεις ο Πελέ, ο Φαν Μπάστεν, ο Ζίκο και ο Πλατινί ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο τα πει ένας απλός φίλαθλος, βγαίνοντας στο ραδιόφωνο θα τον κράξουν ανελέητα και θα τον αποκαλέσουν γραφικό. Τα λένε οι μύθοι του σπορ και αντί να αδιαφορήσουμε, τα συζητάμε με σοβαροφάνεια. Ελπίζω όμως μέχρι εκεί.
Περιέργως κάτι καλό, ίσως το μόνο που είπε όσα χρόνια έμεινε στην ηγεσία της ΦΙΦΑ ο Ζεπ Μπλάτερ ήταν η πρόταση να καταργηθεί το οφσάιντ. Πραγματικα είναι ένας κανονισμός που μπερδεύει τον κόσμο και μαζί με το πέναλτι ο βασικός λόγος για γκρίνιες και φωνές μετά από κάποιο ματς. Δεν ακούστηκε κακό παρότι θα αλλοιωνε πλήρως το άθλημα, αλλά επειδή δεν συνεχίστηκε ως ιδέα από το 2009 που ακούστηκε δεν ασχολήθηκε κανεις! Η πρώτη φορά που το άκουσα ως ιδέα ήταν στη δεκαετία του 70! Η πρόταση από τον εμβληματικο πρώην αρχηγό της Αγγλιας Μπιλι Ράιτ έγινε τότε για κατάργηση του οφσάιντ στην μεγάλη περιοχή και δεν θα ήταν κακό να γίνουν πραγματικές δοκιμές για το αν θα ήταν καλό να συμβεί κάτι τέτοιο ακόμη και σήμερα αντί για διαφορα παλαβά που συζητιούνται! Θα βοηθούσε πιθανώς να γίνουν πιο γρήγορα τα ματς και με περισσότερα γκολ, αλλά τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί a priori καλό ή κακό χωρίς πραγματική δοκιμή!
Κάτι γελοιότητες επίσης που ακούγονται για να καταργηθούν τα πέναλτι, να κερδίζει η ομάδα με το καλύτερο fair play ή εκείνη η άνευ λογικής ιδέα των Αμερικανών να περνάει η ομάδα που πήρε περισσότερα κόρνερ είναι για να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο! Φυσικά η οποιαδήποτε εισαγωγή της τεχνολογίας, είναι πολύ ωραία ιδέα και στην εποχή της τηλεοπτικής κάλυψης με τριάντα κάμερες ήρθε η ώρα για πλήρη εφαρμογή του VAR δηλαδή του ηλεκτρονικού διαιτητή! Θα γίνουν λάθη, όπως φάνηκε και στη διάρκεια του παγκοσμίου πρωταθλήματος νέων, όπου δόθηκαν δύο πέναλτι τα οποία δεν ήταν αλλά γενικά θα αποφευχθούν πολλά λάθη με τη χρήση της τεχνολογίας! Και όταν ξεκίνησαν τα τρένα, υπήρχαν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους επειδή περπατούσαν στις γραμμές αλλά η ζωή προχωρά! Δεν απαγορεύτηκε να κυκλοφορούν τα τρένα αλλά βελτίωσαν τη συμπεριφορά των ανθρώπων όπως έγινε κα οταγ ξεκίνησαν το αυτοκίνητα!