Συναρπαστική η μάχη και για την αποφυγή του υποβιβασμού

Αν η φετινή μάχη για τον τίτλο της Πρέμιερσιπ χαρακτηρίζεται, από τα πρώτα χρόνια του θεσμού, αμφίρροπη, εκείνη για την αποφυγή του υποβιβασμού είναι πολύ πιο ….δημοκρατική.



Συναρπαστική η μάχη και για την αποφυγή του υποβιβασμού

Και μόνον μία ματιά στον βαθμολογικό πίνακα λίγο πριν από τα μισά της διαδρομής αποκαλύπτει ότι μόλις εννιά βαθμοί (μέγεθος που υπερκαλύπτεται απλά και μόνον στη διαδρομή του πολύ φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος του επόμενου 10ημερου) χωρίζουν την ουραγό Γουέστ Χαμ από την …8η και φιλόδοξη ακόμα και για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο Νιουκάστλ.

Η θέση και οι προοπτικές τόσο των «σφυριών» όσο και των «καρακαξών» στο ξεκίνημα του νέου έτους μπορεί να έχουν ακόμα και αντιστραφεί ή στην χειρότερη να είναι πλέον ανάλογες μετά από τα αμέσως επόμενα 3-4 ματς και φυσικά παρόμοιες είναι οι …προδιαγραφές και για όσες ομάδες παρεμβάλλονται στα ενδιάμεσα σκαλοπάτια του πίνακα.

Τα αρνητικά ρεκόρ των Σάντερλαντ και Ντέρμπι Κάουντι

Ένα ενδεικτικό στοιχείο της μεγάλης μάχης που προδιαγράφεται για το ποιοι θα αποτύχουν στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τον υποβιβασμό είναι η απουσία ενός ξεκάθαρου υποψηφίου για …καταδίκη στο πυρ το εξώτερο της Τσάμπιονσιπ.

Τα προηγούμενα χρόνια της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας, την οποία και αποχαιρετούμε λίαν συντόμως, υπήρξαν ομάδες που έδειχναν από πολύ νωρίς πως δεν είχαν τα κότσια για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Με κλασσικότερα παραδείγματα προς αποφυγή πρώτα την Σάντερλαντ που υποβιβάστηκε με το νέο αρνητικό ρεκόρ της συλλογής μόλις 15 βαθμών το 2006, κατόρθωμα το οποίο στάθηκε ικανή να ξεπεράσει την περίοδο 2007-08 η πολυαγαπημένη μου Ντέρμπι (ή Ντάρμπι όπως τον προφέρουν οι Άγγλοι) Κάουντι η οποία τότε μπόρεσε να μαζέψει τέσσερις λιγότερους από τις «μαύρες γάτες».

Η ουραγός ομάδα του Αβράμ Γκραντ που έχει την ως τώρα μικρότερη, από όλες τις υποψήφιες να κάνουν τον προσεχή Μάιο το επώδυνο ταξίδι πίσω στην 2η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, συγκομιδή με μόλις 13 καθώς και η αμέσως παραπάνω από τον πάτο νεοφώτιστη Γούλβς η οποία έχει δύο περισσότερους (και με ένα ματς λιγότερο από τη Γουέστ Χαμ) δεν δείχνουν σημάδια ανάλογης …σήψης με εκείνα τόσο της Σάντερλαντ όσο και της Ντέρμπι τα χρόνια των ιστορικών τους αρνητικών ρεκόρ.

Και οι υπόλοιπες περίπου μια ντουζίνα πιθανές υποψήφιες για συμμετοχή στην μακρά κούρσα για την αποφυγή του υποβιβασμού με το έναν (Γουίγκαν, Φούλαμ) ή και περισσότερους βαθμούς της συγκομιδής τους (Μπέρμιγχαμ, Στόουκ, Άστον Βίλα, Έβερτον, Μπλάκμπερν, Μπρόμγουϊτς, Μπλάκπουλ, Λίβερπουλ και Νιουκάστλ) σίγουρα δεν έχουν ιδιαίτερα πολλούς λόγους για να αισθάνονται ήσυχες για το κατά πόσο θα μπορούν να μείνουν μακριά από τα βάσανα της σωτηρίας. Και να ασχοληθούν με κάτι περισσότερο ελκυστικό δηλαδή ένα εισιτήριο για την προσεχή έκδοση του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί που επίσης το σκηνικό είναι αναλόγως ενδιαφέρον και ανοικτό σε ουκ ολίγα σενάρια και πρωταγωνιστές.