O Αμπράμοβιτς τα έλεγε πριν 10 χρόνια και (τελικά) τα έκανε!

Στη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από την πρώτη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος υπενθυμίζει τι έλεγε και τι τελικά έκανε απ' όλα αυτά!   



O Αμπράμοβιτς τα έλεγε πριν 10 χρόνια και (τελικά) τα έκανε!

Κατά καιρούς τον έχουν περιγράψει με διάφορους τρόπους. Για πρώτη φορά όμως κάποιος του έδωσε τον χαρακτηρισμό «ντροπαλός». Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη του στην Ευρώπη, από την ημέρα που βγήκε στο προσκήνιο και αγόρασε την Τσέλσι, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ξάφνιασε. Ηταν Νοέμβριος του 2007 και ο Ντέιβιντ Σμιθ ανταποκριτής στη Νέα Υόρκη της εφημερίδας OBSERVER είχε κατορθώσει αυτό που κανείς άλλος στον πλανήτη δεν μπόρεσε από τη στιγμή που το όνομα του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό. Και η αίσθηση που εισέπραξε ο Άγγλος δημοσιογράφος ήταν πως απέναντι του είχε έναν πολύ χαμηλών τόνων άνθρωπο, στα όρια της συστολής!

«Οταν ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια ξοδεύει τα χρήματα σαν... μαρουλόφυλλα λέει πως τα πολλά λεφτά τελείωσαν στο ποδόσφαιρο, ακούγεται περίεργο» γράφει ο Σμιθ και εξηγεί πως είναι εύκολο να το λες φυσικά όταν έχεις ξοδέψει τόσα πολλά μέσα σε μία τριετία, αλλά η λογική του έχει βάση.

«Επιθυμία μου είναι να βγάζουμε δικούς μας παίκτες, από τις ακαδημίες τα επόμενα χρόνια και να μην ξοδεύουμε τρελά ποσά για μεταγραφές». Κάτι που ακόμα και τώρα, τόσα χρόνια αργότερα δεν το έχει πετύχει η Τσέλσι!

Τότε τον ρωτούσε ο δημοσιογράφος για το αν είναι σύμφωνος στη δημιουργία μιας κλειστής σουπερ λίγκας με μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους και η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη. «Όχι, γιατί δεν βλέπω το νόημα. Μου αρέσει το αγγλικό ποδόσφαιρο γιατί έχει στυλ και κλάση, ενώ ο κόσμος αγαπά τις ομάδες. Βλέπω πόσο σημαντικό είναι όταν μία ομάδα μικρής κατηγορίας παίζει με την Τσέλσι στο Κύπελλο και στο Λιγκ Καπ και αυτό το συναίσθημα δεν πρέπει να το νοιώθουν μόνο οι οπαδοί των μεγάλων αλλά όλοι» τόνιζε και παραμένει αμετακίνητος σε αυτή τη θέση ακόμα και σήμερα!

Σχετικά με την ολοένα και μεγαλύτερη αντιπάθεια που δημιουργούσε η Τσέλσι τα τρία χρόνια που ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν στο τιμόνι της, δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία πως είναι εξαιτίας της ζήλειας που προκαλεί πάντα ο νικητής. «Για κάθε έναν που μας μισεί, υπάρχει άλλος ένας που γίνεται οπαδός μας. Οπότε από το να είναι η ομάδα στη μιζέρια και την μετριότητα, που βρισκόταν για δεκαετίες καλύτερα έτσι» έλεγε.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως τα πρόσωπα που έβλεπε χαρούμενα στην φιέστα του πρώτου πρωταθλήματος το 2005 ήταν η επιβράβευση του κόπου για όσα έκανε! «Είναι σπουδαίο να βλέπεις ευτυχισμένους ανθρώπους από τις πράξεις σου και αυτό δεν το καταλαβαίνεις απλά, το βιώνεις»!...

Πόσο οπαδός της Τσέλσι έχει γίνει, αναρωτιόταν ο Σμιθ και ο Ρώσος μεγιστάνας έλεγε «Πολλοί λένε πως βλέπω την ομάδα σαν επιχείρηση. Αυτό είναι λάθος. Αρρωσταίνω και μόνο όταν χάνουμε ένα ματς. Δεν αντέχω την ήττα και δεν ανέχομαι την μετριότητα» προειδοποιούσε ο 40χρονος τότε Αμπράμοβιτς που εξηγούσε ακόμα πως κάποιος στενός του συνεργάτης τον είχε προειδοποιήσει όταν ανέλαβε την Τσέλσι πως βαριέται εύκολα στη ζωή του.Αλλά για τον ίδιο ήταν ένα μεγάλο στοίχημα!

«Για να μην κάνουν όνειρα οι αντίπαλοι λέω πως είμαι πιο ενθουσιασμένος τώρα με την ομάδα από τότε που ανέλαβα. Πήραμε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο και το Λιγκ καπ και η η φετινή χρονιά θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Άλλωστε σημασία δεν έχει ο τίτλος στο τέλος της διαδρομής, αλλά το ταξίδι» έλεγε....

Όσο για την απομάκρυνση του Μουρίνιο που είχε γίνει μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ο Αμπράμοβιτς ήταν λακωνικός. «Τον εκτιμώ απεριόριστα αν και δεν είχαμε φιλικές σχέσεις παρά μόνο επαγγελματικές». Είχε ποτέ επηρεάσει στον καταρτισμό της ενδεκάδας ο ίδιος; «Ποτέ. Η δουλειά του προπονητή είναι πιο σημαντική από τη δική μου στην ομάδα. Και τον θαυμάζω γιατί υπήρξε άριστος επαγελματίας. Δεν μπορώ να πω πως δεν έλεγα τη γνώμη μου στο ποιους παίκτες να αγοράσουμε, αλλά μέχρι εκεί» εξηγεί. Μοιραία η επόμενη ερώτηση του Σμιθ αφορούσε τον Σεβτσένκο, που τότε είχε κοστίσει ένα κάρο λεφτά αλλά δεν έπιασε στην Τσέλσι: «Είναι αλήθεια πως αποτέλεσε προσωπική μου επιλογή.Αλλά δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση»

Η συνέντευξη όπως είναι απόλυτα αναμενόμενο έκανε αίσθηση τότε, γιατί ο Αμπράμοβιτς μίλησε και για πολλά πράγματα εκτός ποδοσφαίρου. Για το αν θεωρούσε το Λονδίνο ή τη Μόσχα ως έδρα του, και εκεί απάντησε πως το σπίτι του είναι -δυστυχώς- το αεροπλάνο! «Αν μπορούσα να διαλέξω ένα μέρος για να ζήσω θα ήθελα να είναι μία μίξη του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Μόσχας, στην οποία νοιώθω πιο ασφαλής» υπογράμμιζε.

Τότε ήταν πολύ πρόσφατη η δολοφονία του Ρώσου πράκτορα (και γνωστού αντικυβερνητικού Λιτβινένκο) το Νοέμβριο του 2006 και ο Σμιθ δεν άφησε την ευκαιρία να ρωτήσει τη γνώμη του, ρισκάροντας πάντως αρκετά αφού κινήθηκε σε αχαρτογράφητα νερά! Ο Αμπράμοβιτς ήταν πάντως πολύ κοφτός. «Δεν γνωρίζω τι συνέβη. Πιστεύω πως η αστυνομία θα κάνει καλή δουλειά. Δεν πιστεύω πως η κυβέρνηση έχει σχέση» δήλωνε αφού κανείς δεν ήθελε να χαλάσει τις σχέσεις του με τον Πούτιν!

Ο Αμπράμοβιτς είναι γεννημένος στο Σαράτοφ, μία πόλη στον ποταμό Βόλγα στην νότια Ρωσία στις 24 Οκτωβρίου του 1966 και έμεινε ορφανός από μητέρα πριν γίνει ενός και από πατέρα στα τρία του χρόνια! Παρόλα αυτά, ο ίδιος αρνείται πως είχε δύσκολα παιδικά χρόνια! «Σαν παιδί κάνεις συγκρίσεις μόνο με αυτά που ξέρεις» λέει. «Και εγώ περασα καλά, παίζοντας και διασκεδάζοντας» συμπληρώνει. Οπότε δεν θεωρεί πως το να ασχοληθεί με την πολιτική αναλαμβάνοντας κυβερνήτης στην Τσουκότκα, ένα υποβαθμισμένο χωριό στην βορειοανατολική Ρωσία πάνω σχεδόν στον αρκτικό κύκλο, είχε να κάνει με τα παιδικά του χρόνια; «Όχι, αλλά ήθελα να βοηθήσω μία πόλη 50.000 ανθρώπων χωρίς σχολείο, χωρίς νοσοκομείο και στα όρια της λιμοκτονίας. Νομίζω πως τα κατάφερα» τονίζει με αρκετή... μετριοφροσύνη. Γιατί όπως σημειώνει ο Σμιθ, στη διάρκεια της θητείας του Ρώσου μεγιστάνα (από το 1999) η περιοχή απέκτησε πολλά σχολεία, πέντε τέλεια εξοπλισμένα νοσοκομεία και κανείς δεν είναι άνεργος! Η Τσουκότκα κατάφερε μέσα σε αυτό το διάστημα να μετακινηθεί απο τη λίστα των δέκα χειρότερων περιοχών της Ρωσίας σε αυτή των δέκα καλύτερων. Παράλληλα ο Αμπράμοβιτς φρόντισε ώστε όλα τα παιδιά της μικρής αυτής πόλης (που έχει χειμώνα σχεδόν όλο τον χρόνο) να πάνε κάπου διακοπές σε μέρος με ήλιο.

Όταν του θύμισε ο δημοσιογράφος πως τον κατηγορούν ότι θα μπορούσε να ξοδέψει κάποια από αυτά τα εκατομμύρια ευρώ και σε άλλες περιοχές που έχουν ανάγκη, υπήρξε κάθετος: «Η φιλανθρωπία δεν είναι σαν να ταίζεις τα περιστέρια στις πλατείες. Πρέπει να είναι συγκεκριμένη και σε ένα σημείο για να μπορείς να διαπιστώνεις και αν πιάνει τόπο».

Υποσχέθηκε πριν τελειώσει η κουβέντα πως η Τσέλσι είτε αρέσει είτε όχι σε πολλούς θα ήταν για χρόνια πρωταγωνίστρια και προέβλεψε πως σύντομα θα γινόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, κάτι που συνέβη τελικά πέντε χρόνια αργότερα! Διέψευσε και τις φήμες που ήθελαν την γυναίκα του Ιρίνα να έχει προχωρήσει σε αίτηση διαζυγίου, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε λίγο καιρό μετά αλλά με μία περιουσία που ανερχόταν σε 11 δισεκατομμύρια λίρες, ο Σμιθ δεν άντεξε και τον ρώτησε για το φινάλε:

«Τελικά τα λεφτά αγοράζουν την ευτυχία;». Η απάντηση ήρθε με ένα αινιγματικό χαμόγελο: «Όχι... Αλλά σου εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία σου».