The Darkest Hour! Ένα αληθινό αριστούργημα
Πιθανόν η καλύτερη ταινία απ’ αυτές που θα παιχτούν το 2018 είναι μία από τις πρώτες που θα βγουν στους κινηματογράφους. Θέμα της έχει τις πιο δύσκολες ώρες που έζησε η Βρετανία και μαζί της ολόκληρος ο κόσμος εκείνες τις μέρες και δείχνει πως αντέδρασε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία στο πιο κομβικό σημείο του Β Παγκόσμιου πολέμου. Γράφει έχοντας δει τη ταινία, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Το «The Darkest Hour» ουσιαστικά καταπιάνεται με το πως ο Τσώρτσιλ προσπάθησε να αλλάξει το διαφαινόμενο κλίμα της ηττοπάθειας το οποίο η απερχόμενη κυβέρνηση του Τσάμπερλεϊν είχε περάσει στον κόσμο.
Μάλιστα με δεδομένο πως είχε ήδη σκεφτεί να συνθηκολογήσει με τον Χίτλερ ο πρωην Βρετανος πρωθυπουργός και με έναν πολύ σκεπτικό Βασιλιά στο πρόσωπο του Γεωργίου, η δουλειά του Τσώρτσιλ ήταν να παλέψει με τα εμπόδια του ίδιου του του κόμματος και να ανυψώσει -με το λόγο του που παραμένει επικός- το ηθικό ενός λαού έτοιμου να παραδοθεί!
Ο Gary Oldman στα 59 του χρόνια με συγκλονιστικό τρόπο μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ρόλο του πατέρα της νίκης των συμμάχων κερδίζοντας ήδη τη Χρυσή σφαίρα και μακάρι να παρει και το Όσκαρ γιατί η ερμηνεία του είναι αριστουργηματική!
Η ταινία είναι γεμάτη από σπουδαιες ιστορικες ατάκες οπως το We shall never never surrender αλλά και εκείνη που λέει ο Τσώρτσιλ στο υπουργικό του συμβούλιο που του ζητάει να διαπραγματευτεί με τον Χίτλερ λέγοντας πως «δεν μπορείς ποτέ να διαπραγματευτείς με το λιοντάρι όταν έχεις το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του!».
Η σκηνοθεσία του Joe Wright είναι επίσης εξαιρετική και οι πολύ δυνατές εικόνες που συνοδεύουν τον Τσώρτσιλ όταν πηγαίνοντας στη Βουλή των κοινοτήτων στο Γουέστμινστερ, μπαίνει μέσα στο μετρό και ταξιδεύει δίπλα με τους απλούς πολίτες, είναι από τις πιο σημαντικές της ταινίας.
Όταν τελικά χρόνια αργότερα ο πόλεμος θα έχει κερδηθεί, ο Χιτλερ και οι Ναζί θα έχουν ηττηθεί, ο Τσώρτσιλ θα πάρει μεν τα εύσημα αλλά ο κόσμος δεν θα τον εκλέξει και πάλι πρωθυπουργό σε ένα από τα πιο παράδοξα εκλογικά αποτελέσματα όλων των εποχών! Και το έργο κλείνει με την ατάκα του “Success is not final failure is not fatal is the courage to continue that counts”που συνοψίζει και όλη την προσωπικότητα μιας από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα!