Μια ιστορική απόφαση

Σε μια εποχή όπου ο ρομαντισμός δεν χωράει και το μάρκετινγκ προστάζει τα πάντα, η Σκωτσέζικη λίγκα πήρε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική: η Premier league θα έχει 10 ομάδες και η Championship (που δημιουργείται) 12.



Μια ιστορική απόφαση
Του Θεολόγου Αλεξανδράτου
 
Ο λόγος προφανής. Τα τηλεοπτικά έσοδα είναι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των ομάδων και η τηλεόραση ήθελε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με περισσότερα ντέρμπι.
 
Στη συνεδρίαση που έγινε στο «Χάμπντεν» τρεις ομάδες (Ινβερνές, Κιλμάρνοκ και Χαρτς) τάχθηκαν υπέρ ενός πρωταθλήματος με 14 κλαμπ στην Premier League. Οι υπόλοιπες εννέα ομάδες προτίμησαν το 10 το καλό και παρότι τα γκάλοπ μεταξύ των φιλάθλων έδειχναν προτίμηση σε πρωτάθλημα 16 ομάδων, τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.
 
Ακόμη βέβαια δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι αφού χρειάζονται τουλάχιστον 10 ψήφοι (από τις 12 νυν ομάδες της πρώτης κατηγορίας) για να επικυρωθεί η απόφαση αλλά ο εκτελεστικός διευθυντής της λίγκας Πίτερ Ντονκάστερ πήρε το πράσινο φως ώστε να βάλει – σε συνεργασία με την ομοσπονδία- μπροστά το πλάνο του νέου συστήματος διεξαγωγής.
 
Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει τέσσερα ματς μεταξύ όλων των ομάδων και άλλα δύο στα πλέϊ οφ και μάλιστα από ένα σε κάθε έδρα. Μέχρι τώρα τα ματς στα πλέϊ οφ γίνονταν με κλήρωση και είχαμε φαινόμενα ένα ζευγάρι να αναμετριόταν 4 φορές μεν, αλλά τις 3 στο ένα γήπεδο.
 
Απόψε έχει και δύο (από τα πολλά) εξ’ αναβολής παιχνίδια. Στο «Άϊμπροξ» πιθανότατα ο Κένι Μίλερ θα δώσει την τελευταία του παράσταση για το κοινό των Ρέϊντζερς. Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος είναι ελεύθερος το καλοκαίρι και οι πρωταθλητές –αφού δεν μπορούν να του ανανεώσουν το συμβόλαιο- αποφάσισαν να τον πουλήσουν τώρα για να έχουν κάποιο όφελος. Ήδη αποδέχτηκαν προσφορά 700.000 λιρών από τη Μπέρμιγχαμ αλλά περιμένουν καλύτερη πρόταση από την Μπούρσασπορ. Η πρωταθλήτρια Τουρκίας εντυπωσιάστηκε από τον Μίλερ στα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ και ετοιμάζεται να τον κάνει κάτοικο Προύσας.
 
Με αυτά στο μυαλό οι «Τζερς» υποδέχονται την Ινβερνές. Η ομάδα του Μπούτσερ λέχει ήδη δείξει τα δόντια της στη Γλασκώβη με το προ διμήνου 1-1 και σε 11 εκτός έδρας ματς έχει μόλις μια ήττα. Οι Ρέϊντζερς θέλουν πάντως να εκμεταλλευτούν την έδρα και να πάνε στο -2 από τη Σέλτικ (και με δύο ματς λιγότερα).
 
Στη μάχη της 3ης θέσης η Κιλμάρνοκ υποδέχεται τη Χαρτς. Τις δύο ομάδες χωρίζουν 8 βαθμοί και είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία της «Κίλι» ώστε να πλησιάσει τους «τζάμπος». Πολλές και σημαντικές απουσίες για τις δύο ομάδες. Οι γηπεδούχοι χάνουν τον πρώτο τους σκόρερ Κόνορ Σάμον (πάει στη Σκάνθορπ) και έχουν εκτός μάχης τον τιμωρημένο Χάμιλ και τους τραυματίες Μπράϊσον, Ντέϊτον και Κόουμπ. Η Χαρτς έμεινε χωρίς επίθεση αφού Κάϊλ, Σκάτσελ και οι δύο Έλιοτ (Στίβεν και Κάλουμ) είναι τραυματίες.