Άρσεναλ: Το αφεντικό «τρελάθηκε»!
Δεν σταματάει να πουλάει! Η Άρσεναλ, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι το καλύτερο μεταγραφικό μαγαζί των ευρωπαϊκών ομάδων, με τον Αλέξις Σάντσες να είναι ένα ακόμη όνομα που επιβεβαιώνει τον κανόνα και προστίθεται στην ήδη πλούσια λίστα.
Ποιοι αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος άλλαξαν αγγλική πόλη, ποιοι παρέμειναν εντός Λονδίνου και ποιοι εγκατέλειψαν την Αγγλία εντελώς; Το england365 θυμίζει και δίνει την απάντηση.
Κλείνοντας τον κύκλο μιας τρελής εποχής
Το τέλος των «Invincibles» ήρθε με την πώληση δύο εμβληματικών ποδοσφαιριστών. Η Άρσεναλ που κατέκτησε ως αήττητη την Πρέμιερ Λιγκ το 2004, άρχισε να αλλάζει και να χάνει την αίγλη της δύο χρόνια αργότερα. Το 2006 έγινε η πιο αμφιλεγόμενη και μισητή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Ο Άσλεϊ Κόουλ ήταν ο πρώτος που έκανε το βήμα και σηματοδότησε την αλλαγή της εποχής, μετακομίζοντας λίγο πιο Νότια, παραμένοντας στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι. «Έκατσα στο κέντρο και σήκωσα το χέρι μαζί με το τρόπαιο, σα να σήκωνα τη σημαία μου στο οχυρό του εχθρού μου», τα εντυπωσιακά του λόγια μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος μέσα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» της Τότεναμ, λόγια που ξεχάστηκαν αμέσως μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου.
Ο καλύτερος επιθετικός στα χρονικά της ομάδας, όπως έχει ψηφιστεί από το φίλαθλο κοινό, θεωρείται ο Τιερί Ανρί. Πρώτος σκόρερ στην Άρσεναλ (226 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις), πρωταθλητής, κάτοχος του Χρυσού Παπουτσιού δις και αρχηγός στην Εθνική Γαλλίας. Ο Ανρί «έχτισε» όλη του την καριέρα στο Νησί, έδωσε ηγετικό ρόλο στη θέση που αγωνιζόταν και αποχώρησε εν μέσω αποθέωσης το 2007, για να πάει στην Μπαρτσελόνα.
Σημαντικοί, αλλά όχι αναντικατάστατοι
Νεότερος σε ηλικία παίκτης των «κανονιέρηδων» παραμένει μέχρι και σήμερα ο Σεσκ Φάμπρεγκας. Ο Καταλανός άρπαξε ιδανικά την ευκαιρία που του δόθηκε στην Αγγλία, και έγινε πολύτιμος στην Άρσεναλ για 8 συναπτά έτη. Οι μεγάλες αγάπες όμως δεν ξεχνιούνται και η επιθυμία του να επιστρέψει το 2011 στη Βαρκελώνη έγινε πραγματικότητα, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών, λόγω της επιμονής του να αποχωρήσει αν και ήταν πια αρχηγός.
Για μια οκταετία παρέμεινε και ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Ο Βενγκέρ έβλεπε στα... πόδια του τον αντικαταστάτη του Ανρί, με την εκτελεστική του δεινότητα να είναι αρκετά πρόσφορη. Άλλαξε πόλη, πηγαίνοντας στο Μάντσεστερ για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ για να κερδίσει τίτλους το 2012. Συνέβη στην πρώτη του σεζόν να βοηθήσει τα μέγιστα την ομάδα να πάρει τον τελευταίο της τίτλο πρωταθλήματος.
Αθόρυβα «περάσματα»
Μία ήσυχη άφιξη ήταν αυτή του Σαμίρ Νασρί. Ο Γάλλος ήρθε με τους καλύτερους οιωνούς, πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις, χωρίς να προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Μεταγράφηκε στη Μάντσεστερ Σίτι, με την πώλησή του να μην προκαλεί ιδιαίτερο ντόρο. Αντίστοιχη και πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή του Άλεξ Τσάμπερλεϊν. Παρέμεινε στο σύλλογο 6 χρόνια, για να μετακομίσει στη Λίβερπουλ τον εφετινό Γενάρη. Ο Άγγλος δείχνει ανανεωμένος στους «κόκκινους», βρίσκοντας τα πατήματά του, με τη φυγή του παντως να αφήνει ανεπηρέαστη την πρώην ομάδα του. Τον Γενάρη έφυγε ξει ο Θίο Γουόλκοτ που πριν μια δεκαετία ήταν ο ακριβότερος teenager στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο! Μετακίνηση του στην Έβερτον δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τους φίλους της ομαδας!
Πέρασαν αλλά δεν έλειψαν!
Ενας άλλος που έγινε αρχηγός πριν φύγει ήταν ο Βέλγος Τόμας Βερμάελεν που πήγε επίσης στη Μπαρτσελόνα οπως ο Φάμπρεγκας αλλά κανεις δεν νοιάστηκε ιδιαίτερα! Το 2009 είχε φύγει και ο Φλαμινί για τη Μίλαν μετά από μια διετία εξοχων εμφανίσεων στο Emirates ενώ ο Αντεμπαγιόρ ήταν μια διαφορετική περίπτωση που έφυγε φέρνοντας αρκετά χρήματα στα ταμεία και έβγαλε μεγάλη κακία για τον σύλλογο την πρώτη φορά που βρέθηκε απέναντι του με τη φανελα της Μάντσεστερ Σίτι το 2009. Ωστόσο κανείς από αυτούς δεν έλειψε ιδιαίτερα από την ομάδα.
Ο Αλέξις όμως δεν είναι το ίδιο!
Ο κύκλος ολοκληρώνεται με το καινούργιο μεταγραφικό απόκτημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η φυγή του Σάντσες από τους «κανονιέρηδες» ήταν θέμα χρόνου, με τους μνηστήρες να είναι αρκετοί. Νικητές στη μάχη αναδείχθηκαν οι «κόκκινοι διάβολοι», με τον Ζοσέ Μουρίνιο να προσθέτει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του.
Το... μαγαζί της Άρσεναλ μοιάζει να είναι μονίμως παροπλισμένο και φουλ από αποθεματικά. Τροφοδοτεί σημαντικά και ακατάπαυστα οποιονδήποτε σύλλογο, κοιτάζοντας λίγο περισσότερο το χρηματικό συμφέρον, απ'ό,τι το αγωνιστικό.
Εν μέσω μεταγραφικής περιόδου, την πόρτα της Άρσεναλ χτυπούν ουκ ολίγα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης, προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις τους. Η διάθεση των «κανονιέρηδων» είναι μεγάλη, προκειμένου να αφήσει τους πελάτες ευχαριστημένους, αφού ουδείς φεύγει με άδεια χέρια. Άλλωστε, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο!
Έλενα Χαριτάκη