Μια σταγόνα σε ένα ποτήρι που όλο ξεχείλιζε...
Το england365 ξαναβλέπει τα πεπραγμένα της Άρσεναλ τη φετινή σεζόν και καταλήγει στο συμπέρασμα πως όλη η κουβέντα που γίνεται – γι' ακόμα μια φορά – για την αντικατάσταση του Αρσέν Βενγκέρ μετά και τον χαμένο τελικό του Λιγκ Καπ, προήλθε από μια σταγόνα σε ένα ποτήρι που όλο ξεχείλιζε για το παρόν του συλλόγου...
Ήττα με κάτω τα χέρια, ξεκάθαρη διαφορά επιπέδου κι ένας Βενγκέρ που παρά το 3-0 εις βάρος των «κανονιέρηδων» το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο «Γουέμπλεϊ», να παραπονιέται στον τέταρτο διαιτητή για τα... λεπτά των καθυστερήσεων, κάνοντας άπαντες ν' απορούν με τις σκέψεις του και τις αντοχές που είχε να βλέπει την ομάδα του να διαλύεται από τους «πολίτες».
Δεν πέρασαν πολλές ώρες από την αναμέτρηση που έκρινε τον πρώτο τίτλο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και η κουβέντα για την διάδοχη κατάσταση στην άκρη του πάγκου της Άρσεναλ «φούντωσαν» ξανά, έπειτα από την ιστορία που εκτυλίχθηκε στο φινάλε της περασμένης σεζόν μέχρι και την ημέρα που τελικά ο Αλσατός έβαλε την υπογραφή του σε νέο διετές συμβόλαιο και αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του έως και το 2019.
Ο Βενγκέρ, για την υστεροφημία του, το σθένος που φαίνεται ότι τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο και πάνω απ' όλα από το πάθος του για τη δουλειά του και την αδυναμία να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει η προπονητική του καριέρα, αποφάσισε ν' αψηφήσει όλες τις ενδείξεις που υπήρχαν από την περσινή ποδοσφαιρική χρονιά και ένα φινάλε που αν ερχόταν τότε, μάλλον θα ήταν λυτρωτικό για κάθε εμπλεκόμενη πλευρά. Κι αυτό γίνεται ολοφάνερο πλέον από μήνα Φλεβάρη, όταν παίρνουν φωτιά νέα σενάρια για την επόμενη μέρα στην τεχνική ηγεσία του λονδρέζικου κλαμπ και το τέλος της παρουσίας του Αλσατού.
Κόντρα σε ένα τρομερά διχασμένο «Έμιρεϊτς», με τον κόσμο αγανακτισμένο και τρελαμένο στην αναζήτηση μιας... χαραμάδας ώστε να ελπίζει σε κάτι καινούριο, σε ένα ξεκίνημα στο οποίο θα μπορούσαν να πιστέψουν και για το οποίο θα μπορούσαν να κάνουν μέχρι και υποχωρήσεις, η Άρσεναλ πορεύτηκε και φέτος με τον Βενγκέρ. Και μπορεί τον Ιανουάριο η απόκτηση του Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ να πρόσφερε αισιοδοξία ως έναν βαθμό, αλλά παράλληλα, χάθηκαν από το ρόστερ οι Γουόλκοτ, Ζιρού και Αλέξις Σάντσες.
Με τους τρεις προαναφερθέντες ν' αποχωρούν, η ομάδα έχασε το 60% των τερμάτων που πέτυχε την περασμένη αγωνιστική περίοδο, μέσα σε 14 μέρες στο φινάλε της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου! Ο Άγγλος συνεχίζει στην Έβερτον, ο Γάλλος στην Τσέλσι και ο Χιλιανός μετακόμισε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πρακτικά, οι δύο από τις τρεις μεταγραφές αφορούν άμεσα ανταγωνιστικές ομάδες αυτής του Αρσέν Βενγκέρ...
Οι «κανονιέρηδες», φέτος, έχουν πάρει μόλις ένα ντέρμπι στην Πρέμιερ Λιγκ! Το εντός έδρας ματς με την Τότεναμ, η οποία έμεινε να παραπονιέται για ανύπαρκτο φάουλ του Ντάβινσον Σάντσες στον Αλέξις και οφσάιντ του Μουστάφι προτού πάρει την κεφαλιά στο πρώτο γκολ, ενώ, εκτεθειμένος φάνηκε να είναι και ο Λακαζέτ στο δεύτερο γκολ (2-0) όταν πήρε τη μπάλα από τον Μπεγερίν, προτού κάνει το γύρισμα για τον Σάντσες που νίκησε τον Γιορίς.
Έχουν καταγραφεί ήττες από Μάντσεστερ Σίτι (3-1) στο «Etihad» και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-1) στο «Έμιρεϊτς», υπάρχει ένα βαρύτατο 4-0 από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» στα τέλη Αυγούστου, έχουν σημειωθεί άσχημες μεν, εντυπωσιακές, δε, ισοπαλίες με Λίβερπουλ στο Λονδίνο και Τσέλσι (2-2). Σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα που η παραμικρή απώλεια βαθμών κοστίζει πολύ ακριβά και που κάθε ομάδα από τις 20 συμμετέχουσες μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά σε αυτές των υψηλών στρωμάτων, η Άρσεναλ έχει υποστεί ήττες με ανατροπή σε παιχνίδια με τις Γουότφορντ και Μπόρνμουθ σε «Vicarage Road» και «Vitality Stadium» αντίστοιχα.
Και μέσα σ' όλα, για πρώτη φορά στην ιστορία της παρουσίας του στο «τιμόνι» του συλλόγου, ο Αρσέν Βενγκέρ βγήκε νοκ-άουτ από τον 3ο γύρο του Κυπέλλου, αφού, αυτό είχε να συμβεί από το 1996, σε δοκιμασία με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ!
Μάλιστα, η Νότιγχαμ Φόρεστ έγινε η πρώτη ομάδα των τελευταίων 110 ετών (!) που ως αντίπαλος της Άρσεναλ από χαμηλότερη κατηγορία, σκοράρει 4 ή περισσότερες φορές (4-2). Παρόμοιο στατιστικό είχε σημειωθεί από τη Χαλ, τον Ιανουάριο του 1908.
Φέτος, το κλαμπ βρέθηκε στο Γιουρόπα Λιγκ, σε πολύ πρωτόγνωρα μονοπάτια, αφού για πρώτη φορά από το 1997 δίνει το «παρών» στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση κι όχι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στον συγκεκριμένο θεσμό, λοιπόν, προέκυψαν ζόρια, έστω κι αν αυτά ήταν ελεγχόμενα, ήρθε ήττα (1-0) από την Κολωνία την περίοδο που οι Γερμανοί αγκομαχούσαν στην Bundesliga, ενώ στους «32», η Έστερσουντ πήγε να κάνει τεράστια έκπληξη στον επαναληπτικό στην αγγλική πρωτεύουσα, παίρνοντας προβάδισμα δύο τερμάτων στην ανάπαυλα και διεκδικώντας στα ίσια την πρόκριση (3-0 εις βάρος των Σουηδών το πρώτο ματς) μέχρι να σκοράρει ο Κολάσινατς.
Με παίκτες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φανούν συνεπείς σε συγκεκριμένα στάνταρ απόδοσης και δη σε μεγάλα παιχνίδια, με προβλήματα τραυματισμών, με γραμμή κρούσης που αποδυναμώθηκε έντονα και που ο Ομπαμεγιάνγκ καλείται να τραβήξει κουπί δίχως να γνωρίζει κι εκείνος αν μπορεί να «δέσει» και με άμυνα που παρουσιάζει αστάθεια, η Άρσεναλ δείχνει ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή. Κι αυτή την αλλαγή θα πρέπει να την αποδεχθούν και να την προκαλέσουν το μεγάλο αφεντικό, Σταν Κροένκε, ο εκτελεστικός διευθυντής, Ιβάν Γαζίδης, ο Άλισερ Ουσμάνοφ, δεύτερος κατά σειρά μέτοχος και ο πρόεδρος, Σερ Τσιπς Κέσουϊκ.