Λίβερπουλ – Ρόμα: Της έχει πάρει τον αέρα στα ευρωπαϊκά

Κοιτώντας την τετράδα των ημιτελικών του Champions League, δεν πρέπει να υπήρξε άνθρωπος που να μην τις χώρισε στη μέση, ανάμεσα στις ομάδες με τα μεγάλα φαβορί και τις άλλες δύο με θεωρητικά λιγότερες ελπίδες για πρόκριση στον τελικό και κατάκτηση του τροπαίου. Η τύχη έμελλε να φέρει τις δύο τελευταίες, Λίβερπουλ και Ρόμα αντιμέτωπες, σε ένα ματσάρισμα που στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ευεργετικό για τους «κόκκινους».



Λίβερπουλ – Ρόμα: Της έχει πάρει τον αέρα στα ευρωπαϊκά

Οι δύο εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης, αν αναλογιστούμε το ποιους άφησαν εκτός (Μάντσεστερ Σίτι και Μπαρτσελόνα) και το ποιες ήταν οι προσδοκίες από αμφότερες, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη κατά το τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1983-84, σε ένα ματς το οποίο κρίθηκε στα πέναλτι.

Μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, με τον Νιλ να ανοίγει το σκορ για τους τυπικά γηπεδούχους στο 13’ και τον Προύτσο να ισοφαρίζει λίγο πριν βγει το ημίχρονο, τα πράγματα έμειναν απαράλλαχτα στην παράταση, για να πάρει σειρά η ψυχοφθόρα διαδικασία. Ο Νικόλ έχασε την πρώτη εκτέλεση, αλλά οι επόμενες ήταν όλες εύστοχες για την Λίβερπουλ, που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη από τις πέντε φορές που το έχει καταφέρει.

Το επόμενο ραντεβού τους δόθηκε μετά το μιλένιουμ, όταν τέθηκαν αντιμέτωπες σε σειρά δύο αγώνων, στους οποίους νικητές ήταν και στις δύο περιπτώσεις οι φιλοξενούμενοι, με την Λίβερπουλ να έχει για παρακαταθήκη το 2-0 της Ιταλίας και να συνεχίζει παρά την ήττα της στο «Άνφιλντ» με σκορ 1-0. Εκείνη τη χρονιά, οι «κόκκινοι» του Στίβεν Τζέραρντ έφτασαν μέχρι το τέλος της διοργάνωσης, κατακτώντας το τρόπαιο στον ιστορικό τελικό με την Αλαβές, που κρίθηκε με ένα αυτογκόλ του Ντελφί Χέλι τέσσερα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της παράτασης. Στο πραγματικά αξέχαστο 5-4, προπονητής της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ ήταν ο Ζεράρ Ουγιέ.

Σαν να μην... χόρτασαν με την πρόκρισή τους την περασμένη σεζόν, οι ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ (σ.σ η οποία δεν είχε αλλάξει δραματικά στους μήνες που μεσολάβησαν) οι δύο πλευρές βρέθηκαν αντιμέτωπες στον όμιλο, έναν όμιλο στον οποίο οι Άγγλοι τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από την Μπαρτσελόνα, στην ισοβαθμία με τους Ρωμαίους. Στα μεταξύ τους το πρώτο είχε λήξει χωρίς σκορ (0-0) και το δεύτερο ανήκε στην ομάδα του Ουγιέ, που πήρε καθοριστικό τρίποντο με σκορ 2-0.

Γιώργος Σιάφας