Οι «Λύκοι» που εξημέρωσαν την απόλυτη φωνή του ροκ! (video/pics)
Από τη μια έχουμε την απόλυτη ομάδα της φετινής Τσαμπιονσιπ που στο διάβα της τα σάρωσε όλα και από την άλλη την απόλυτη φωνή του ροκ. Η σχέση της Γουλβς με τον Ρόμπερτ Πλαντ, τον τραγουδιστή των Led Zeppelin του μεγαλύτερου συγκροτήματος της ροκ, πάει πίσω πολλά χρόνια και το England365 έχει την εξήγηση.
Στη ζωή υπάρχουν περίεργες συμπτώσεις. Ορισμένα παιχνίδια της μοίρας που υπάρχει η ανάγκη να γίνουν πιστευτά, παρότι ουσιαστικά πρόκειται για μια ουτοπία. Κάπως έτσι είναι και ο μικρόκοσμος του ποδοσφαίρου, που μερικές συγκυρίες είναι τόσο μαγικές για να είναι αληθινές. Το μικρόβιο του παραμυθιού εισχωρεί ρομαντικά, κάνοντας κάθε αμφιβολία στην άκρη, αφού η ιστορία ορισμένες φορές είναι πιο ισχυρή.
Μια ανάλογη περίπτωση είναι κι' αυτή της Γούλβς, της ομάδας που μαζί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κυριάρχησε στη δεκαετία του 50 και διέπρεψε στο Νησί. Τότε, ο πιτσιρικάς Ρόμπερτ Πλαντ γινόταν βάρος στους ώμους του πατέρα του, για να αντικρίσει την αίγλη των «λύκων» του Σταν Κάλις που είχαν αρχηγό τον περίφημο Μπίλι Ράιτ. Τότε γεννήθηκε ένας δεσμός που έμελλε να γίνει παντοτινός στο πέρασμα των χρόνων, με τον Πλαντ να... «στριγγλίζει» τα μπλουζ και να ταυτίζει τη Γουλβς με τους Led Zeppelin.
Ο λύκος που «ροκάρει»
Η Γούλβερχαμπτον Γουόντερερς, όπως είναι ολόκληρη η ονομασία της, ήταν η κορυφαία δύναμη μιας άλλης εποχής. Ιδρυτικό και καινοτόμο μέλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, της πρώτης ουσιαστικά που δημιουργήθηκε στην Αγγλία το 1863 και του πρώτου πρωταθλήματος το 1888.
Η Γουλβς αποτελούσε την ομάδα φόβητρο, που υπό τις οδηγίες του μεγάλου προπονητή Σταν Κάλις , έγινε η αιτία της δημιουργίας του σημερινού Champions League. Αφορμή, ένα φιλικό παιχνίδι!
Οι «λύκοι» υποδέχτηκαν στο Μολινό την ουγγρική Χόνβεντ. Οι πρωταθλητές Ουγγαρίας του Πούσκας, απαρτίζονταν απ' όλα τα αστέρια της τότε εθνικής τους ομάδας, όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν απλά να δυσκολέψουν μια ακόμη νίκη της Γουλβς. Ο σύλλογος από το Γούλβερχαμπτον ανέτρεψε το εις βάρος του 2-0 του πρώτου ημιχρόνου και επικράτησε με 3-2, «αναγκάζοντας» την UEFA να υιοθετήσει την ιδέα του θρυλικού δημοσιογράφου Γκαμπριέλ Ανό, για τη δημιουργία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Ήταν η περίοδος που τότε, δειλά δειλά, ο Ρόμπερτ Πλαντ είχε επιλέξει τα χρώματα που θα υποστηρίζει, την ομάδα που θα τον συντροφεύει στα τραγούδια του. Στα μέσα της δεκαετίας των 50s καταγράφει ο ίδιος την πρώτη του ανάμνηση από το Μολινό, τότε που «καθισμένος πάνω στους ώμους του πατέρα μου έβλεπα τη Γουλβς να «καταπίνει» την Ευρώπη».
Οι «λύκοι» συμμετείχαν το 1958 για πρώτη φορά στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, που οι ίδιοι ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί. Ο Πλαντ συνέχιζε να είναι ένας ανιδιοτελής συνοδοιπόρος της ξέφρενης πορείας τους, όπου μέσα σε έντεκα χρόνια κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Αγγλίας. Η εκπληκτική «φουρνιά» της Γουλβς συνεχίστηκε και την επόμενη δεκαετία, αυτή των 70s, τότε που ο Πλαντ άρχισε να γίνεται εξώφυλλο στο «Rolling Stone». Ο Άγγλος μουσικοσυνθέτης έγινε μέλος του συγκροτήματος Led Zeppelin, που κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1968 μαζί νε την θρυλική κιθάρα του Τζίμι Πέιτζ που προερχόταν από τους εμβληματικούς Yardbirds.
Γουλβς και Ρόμπερτ Πλαντ «διέγραψαν» παρόμοια πορεία και ο καθένας έγραψε τις επιτυχίες στο χώρο του. Οι «λύκοι» κατέκτησαν δύο Λιγκ Καπ και έφτασαν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1972 αποκλείοντας τη Γιουβέντους και τη Φερεντσβάρος σε βραδιές που θύμιζαν τα 50s την ίδια ώρα που ο Πλαντ πρωταγωνίστησε ως μέλος του αγγλικού ιστορικού συγκροτήματος στις κορυφαίες μουσικές σκηνές, μην μπορώντας να αποβάλει το μικρόβιο της αγαπημένης του ομάδας. Τα παρασκήνια έγιναν το μέρος που μπορούσε να παίρνει κλεφτές ματιές του πράσινου χορταριού, της σκηνής που είχε επιλέξει η Γουλβς να «ροκάρει», σκοράροντας. «Όταν φεύγαμε για περιοδεία, ενώ η Γουλβς πήγαινε καλά, σκεφτόμουν εγώ γιατί είμαι μακριά τώρα». Οι «λύκοι» άλλωστε του έμαθαν να εξασκεί τις φωνητικές του χορδές. «Υπήρχαν κάποιες φορές με τους Led Zeppelin, που... μυστηριωδώς, ο λαιμός μου είχε πρόβλημα πριν από ένα ματς κι' έτσι μπορούσα να κάτσω να το δω με την ησυχία του. Ως εκ θαύματος την επόμενη μέρα ο λαιμός έφτιαχνε». Σα μεθυστικό γιατροσόφι από τις επιτυχίες, όπως τότε, το 1974 που «κερδίσαμε το Λιγκ Καπ νικώντας τη Μάντσεστερ Σίτι και χρειάστηκα τρεις μέρες για να γυρίσω από το Γουέμπλεϊ, δεν έχω ιδέα όμως που ήμουν».
Κοινή πορεία με κοινό τέλος
Όμως όλα τα ωραία, κάποτε τελειώνουν και το τέλος των Led Zeppelin σηματοδότησε και το τέλος εποχής για τη Γουλβς. Όπως ήταν μαζί σε όλα, έτσι το φινάλε των επιτυχιών τους αποφάσισαν, μοιραία, να το «γράψουν» παρέα. Η δεκαετία του 80' αν και άρχισε με τίτλο για τη Γουλβς, ένα ακόμα Λιγκ Καπ επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Νότιγχαμ Φόρεστ και ένα ακόμα πλατινένιο άλμπουμ το In through the out door για τους Led Zeppelin αποδείχθηκε καταραμένη τόσο για το μουσικό συγκρότημα, όσο και για τους «λύκους», που έπαψαν πια να είναι ισχυροί.
Το Σεπτέμβριο του 1980 ο θάνατος του Τζον Μπόναμ, μέλος της ροκ μπάντας, οδηγεί τους Led Zeppelin στην απόφαση να διαλύσουν το μουσικό συγκρότημα τρεις μήνες μετά. Μια χρονιά που η Γουλβς έριξε τους δικούς της τίτλους τέλους, με τα οικονομικά προβλήματα να είναι ο δικός τους «θάνατος», που τους κατάργησε από την επιφάνεια φέρνοντας απανωτούς υποβιβασμούς από το 1984 μέχρι το 1987.
Τίποτα δε θα ήταν ξανά το ίδιο, παρά μόνο η αγάπη του Πλαντ για τους «λύκους». Μια αγάπη που μετατράπηκε σε αναγνώριση, όταν η Γουλβς έχρησε τον δικό της Ρόμπερτ, ως επίτιμο αντιπρόεδρο της ομάδας. Ο Άγγλος legend, έχοντας αφήσει την κιθάρα του στην άκρη, άρπαξε το μικρόφωνο, αυτή τη φορά όχι για να «ροκάρει», όχι να φωνάξει ξεσηκώνοντας εκατομμύρια πλήθος με τη φωνή του, αλλά για να ευχαριστήσει.
«Είμαι κολακευμένος, αλλά νιώθω αμήχανα για να είμαι ειλικρινής. Υπάρχουν τόσοι άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι τόσο σημαντικοί και προσηλωμένοι στο σύλλογο, ειδικά οι άνθρωποι που έκατσα δίπλα τους στο Μολινό».
Η δυναμική τους έχει χαθεί, ο Πλαντ δεν έχει πλέον τους Led Zeppelin παρά τα εκατομμύρια που στρώνουν οι πολυεθνικές στα πόδια τους για μια ακόμα συναυλία οπως η sold out του 2008. Η Γουλβς δεν πρωταγωνιστούσε χρόνια τώρα στα μεγάλα σαλόνια, «βολοδέρνοντας» στις μικρές κατηγορίες του αγγλικού πρωταθλήματος.
Κι' όμως την... ηρεμία τους αυτή επέλεξαν να την περάσουν παρέα. Όπως τότε, που ο Ρόμπερτ κρεμιόταν στα κάγκελα για να δει τους «αστέρες» με τις χρυσές φανέλες, που έχανε πρόβες για να πανηγυρίσει το Λιγκ Καπ των «λύκων». Όπως τότε, που η Γουλβς του κράταγε συντροφιά στο καμαρίνι, στις ατελείωτες περιοδείες που δεν ήταν παρών.
Η Γουλβς πλέον επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ και μάλιστα θα είναι πρωταθλήτρια και τυπικά σε λίγες μέρες, ενώ του χρόνου θα μπορεί να πηγαίνει στο γήπεδο για να δει την αγαπημένη του ομάδα απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Λίβερπουλ, την Τότεναμ την Τσέλσι την Άρσεναλ. « Αυτό το περιμένω πως και πως» λέει.
Γουλβς και Πλαντ συνεχίζουν ακόμη μαζί, με βαριά παρακαταθήκη που κουβαλούν και δεν μπορεί να τους την πάρει κανείς. Είναι οι μνήμες τους και τα βιώματά τους, ο ένας στο πλευρό του άλλου. Ένας λύκος που εξημέρωσε με τον καλύτερο τρόπο τον απόλυτο ροκ σταρ που όπως λέει «προτιμάω ένα ματς στο Μολινό παρέα με τους παιδικούς μου φίλους παρά μια συναυλία στη Νέα Υόρκη ή στο Τόκιο. Γέρασα πια για να χτυπιέμαι στη σκηνή σαν το πιτσιρίκι» και δεν μπορείς να διαφωνήσεις εύκολα με το σκεπτικό του παρά τα τριάντα εκατομμύρια λίρες προκαταβολή που προσφέρονται διαρκώς στο συγκρότημα για μια ακόμη τελευταία συναυλία!
Έλενα Χαριτάκη