Φαν Ντάικ όπως λέμε Άλαν Χάνσεν
Η έλευση του 26χρονου κεντρικού αμυντικού Φίρχιλ Φαν Νταικ στη Λίβερπουλ αποτέλεσε την πιο δαπανηρή μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία του ποδοσφαίρου και οι προσδοκίες προς το πρόσωπο του Ολλανδού άσου να ηγηθεί της προβληματικής άμυνας φαίνεται να δικαιώνονται. Ο Ολλανδός επιβεβαιώνει πως πρόκειται για ένα πραγματικό δώρο για τους φίλους της Λίβερπουλ, με τον Γκρέιαμ Σούνες μάλιστα να τον χαρακτηρίζει ως τον καλύτερο αμυντικό της ομάδας από την εποχή του Άλαν Χάνσεν!
Οι επιτελικές ικανότητες του Σκωτσέζου αμυντικού που έβγαζε την μπάλα άψογα στην επίθεση χωρίς να φοβάται αμυντικά να πέσει στη φωτιά, έμειναν ιστορικά και η σιγουριά στο παιχνίδι και προς τον εαυτό του που αποπνέει ο 26χρονος Ολλανδός ανεβάζει ποιοτικά όλη την ομάδα.
Το england365 σας παρουσιάζει την πορεία του θρυλικού Άλαν Χάνσεν, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η κορυφαία περίοδος της Λίβερπουλ.
Ο τελευταίος αρχηγός που σήκωσε το πρωτάθλημα για τη Λίβερπουλ το 1990 θεωρείται ως σήμερα ένας από τους πιο ολοκληρωμένους και ταλαντούχους κεντρικούς αμυντικούς που γέννησε και ανέδειξε το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο. Ένας παίκτης θαυμάσιας τεχνικής που με την έντονη ηγετική προσωπικότητα και ψυχραιμία που διέθετε το 1990 έγινε ο πρώτος Σκωτσέζος εντός Αγγλίας που κατέκτησε Πρωτάθλημα Αγγλίας σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες.
Το ξεκίνημα
Γεννημένος στις 13 Ιουνίου του 1955 στο Σάουτσι, ένα χωριό της ανατολικής Σκωτίας κοντά στο Στέρλινγκ και βορειανατολικά της Γλασκώβης, ο Σκωτσέζος αμυντικός στην ηλικία των 15 ετών ήρθε αντιμέτωπος με έναν τραυματισμό, όταν παίζοντας βόλει έπεσε πάνω στο γυάλινο πάνελ προκαλώντας του μια μεγάλη ουλή στο μέτωπο. Στο διάστημα μεταξύ των 15 και 17 ετών ο Χάνσεν σταμάτησε την ποδοσφαιρική του δραστηριότητα προκειμένου να ασχοληθεί επαγγελματικά με το γκολφ, με τον πατέρα και τον αδερφό του να επιμένουν πως έπρεπε να στρέψει το μέλλον του στο γρασίδι. Ο ίδιος ωστόσο εμφανιζόταν ανένδοτος απορρίπτοντας στα 17 του χρόνια μια προσφορά σε δοκιμή για την Χιμπέρνιαν.
Η συνέχεια τον βρίσκει στο πλευρό του αδερφού του Τζον στην Πάτρικ Θίστλ, παρακολουθώντας μάλιστα τον τελικό του σκωτσέζικου Λιγκ Καπ του 1971, όπου με βασικό τον αδερφό του η Θίστλ έκανε μια από τις κορυφαίες εκπλήξεις στο θεσμό όταν διέλυσε την Σέλτικ με 4-1.
Την περίοδο 1975/76 κέρδισε το Πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας συμμετέχοντας σε 21 αγώνες, κάνοντας 35 εμφανίσεις μέχρι το τέλος της επόμενης σεζόν με την πρώτη ομάδα. Σταθμό στην καριέρα του αποτέλεσε αναμφίβολα η 5η Μαΐου του 1977, όταν και υπογράφει στη Λίβερπουλ του Μπομπ Πέισλι έναντι 110.000 λιρών! Μια Λίβερπουλ της οποίας η δυναμική μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο αν κανείς προσέξει πως σε εννιά χρόνια με τον Μπομπ Πέισλι στον πάγκο από το 1974 έως το 1983 πήρε τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών και εξι πρωταθλήματα συν ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1977 πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ομάδας στο Άνφιλντ σε έναν αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της Ντέρμπι Κάουντι με μια νίκη με 1-0. Το παρθενικό του γκολ δεν άργησε να έρθει ένα μήνα μετά στις 19 Οκτωβρίου, όπου και άνοιξε το σκορ σε μια συντριπτική νίκη επί της Δυναμό Δρέσδης με 5-1 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Ο Σκωτσέζος στόπερ παρέμεινε κάτοικος στο Άνφιλντ ως το 1991, συμμετέχοντας σε 4 τελικούς Πρωταθλητριών και κατακτώντας τους 3 ( 1978, 1981, 1984), χάνοντας εκείνον τη μοιραία νύχτα του «Χέιζελ» του 1985.Πανηγύρισε ακόμη 8 Πρωταθλήματα ( 1979, 1980, 1982, 1983, 1984, 1986,1988, 1990), τα 2 Κύπελλα, τα 4 Λιγκ Καπ και τα 5 Σούπερ Καπ, καθιστώντας τον από τους πιο μεγάλους νικητές τρόπαιων στην Αγγλία και μόνο πίσω από τον Ράιαν Γκιγκς και τον Πολ Σκόουλς σε συνολική συγκομιδή τροπαίων.
Η ολοκλήρωση του κύκλου στη Σκωτία
Το βάπτισμα του πυρός στην ομάδα της Σκωτίας ωστόσο δεν υπήρξε ιδιαίτερα ευτυχές για τον Χάνσεν που στις 19 Μαΐου του 1979 γνωρίζει την ήττα με 0-3 από την Ουαλία για το βρετανικό εσωτερικό Πρωτάθλημα. Η δεύτερη συμμετοχή του ήρθε στις 2 Ιουνίου του ίδιου χρόνου στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης σε έναν ιστορικό αγώνα κόντρα στην Αργεντινή, όταν και ο 18χρονος τότε Ντιέγκο Μαραντόνα σημείωσε το πρώτο διεθνές του τέρμα. Ο Σκωτσέζος αμυντικός κατέγραψε στο ενεργητικό του ακόμα μια συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 στην Ισπανία, αγωνιζόμενος για την πατρίδα του, με κύκνειο άσμα του το τελευταίο από τα 26 παιχνίδια του για τη Σκωτία να λαμβάνει χώρα το 1987. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός πως ο Χάνσεν πραγματοποίησε ελάχιστες εμφανίσεις στους «χαϊλαντερ» λόγω της ύπαρξης του κεντρικού διδύμου της Αμπερντίν του Άλεξ Φέργκουσον, τους Γουίλι Μίλνερ και Άλεξ Μακ Λις που ο αείμνηστος Τζοκ Στιν προτιμούσε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80.
Η διαδοχή του Στιν μετα τον αιφνίδιο θάνατο του, από τον Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της Εθνική Σκωτίας σημαδεύτηκε από έντονη κόντρα μεταξύ τους που οδηγησε στην απροθυμία του Χάνσεν να αγωνιστεί σε διεθνή φιλικά. Όταν επίσης δεν τον προτίμησε ο σερ Άλεξ για το Μουντιάλ του Μεξικού το 1986, ενώ βρισκόταν στο καλύτερο σημείο της καριέρας του έχοντας σηκώσει το Νταμπλ με την Λίβερπουλ, ο Άλαν Χάνσεν ουσιαστικά απομακρύνθηκε από το πλάνο και το κάδρο της εθνικής.
Εγκατέλειψε το 1991 ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς και δεν είναι τυχαίο πως από τότε ξεκίνησαν και τα πέτρινα χρόνια της Λίβερπουλ. Για πάρα πολλά χρόνια υπήρξε βασικός σχολιαστής στο BBC και ο πιο ακριβοπληρωμένος μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Τώρα πια απολαμβάνει ως συνταξιούχος το γκολφ και παίζει με τα εγγόνια του ενώ παραμένει ο καλύτερος φίλος του Κένι Νταλγκλίς.
Κωνσταντίνα Θεοδώρου