Οι «άγιοι» Ουαλοί της μπάλας! (video)

H 1η Μαρτίου δεν σηματοδοτεί ημερολογιακά μόνο την αρχή της άνοιξης. Στην Ουαλία, τη μέρα αυτή γιορτάζεται η Saint David’s Day, προς τιμή  του «πολιούχου» Αγίου της χώρας ο οποίος  πέθανε σαν σήμερα το 589. Με αφορμή την ημέρα αυτή το england365.gr σας παρουσιάζει τους τέσσερις Ουαλούς ποδοσφαιριστές που άφησαν με το δικό τους τρόπο το στίγμα τους στην ιστορία του αθλήματος. 



Οι «άγιοι» Ουαλοί της μπάλας! (video)

Ο Τζον Τσαρλς απο πολλούς θεωρείται το μεγαλύτερο όνομα που γέννησε το ουαλικό ποδόσφαιρο ενώ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Ουαλός ποδοσφαιριστής με αφορφή του εορτασμού των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ. Ο "ευγενικός γίγαντας" όπως χαρακτηρίστηκε λόγω του ύψους του 1,88 αλλά του γεγονότος οτι στην καριέρα του δεν δέχθηκε ούτε κίτρινη κάρτα, έχει μείνει στην ιστορία ως παίκτης της Λιντς και της Γιουβέντους. Μάλιστα το 1957 έγινε ένας απο τους πρώτους Βρετανούς που έπαιρνε μεταγραφή για ομάδα του εξωτερικού. Με τη "Βέκια Σινιόρα" πανηγύρισε την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων και δυο Κυπέλλων Ιταλίας και αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στην Ιταλία το 1958. Στην εθνική ομάδα της χώρας του αγωνίστηκε 38 φορές και υπήρξε η "ψυχή" της ομάδας που έφτασε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1958, στη μοναδική παρουσία της Ουαλίας στη διοργάνωση. O Τσαρλς πέθανε το 2004, σε ηλικία 72 ετών, απο καρδιακή προσβολή. 


Αν και σε ηλικία 16 ετών ήταν αρχηγός της σχολικής ομάδας της εθνικής Αγγλίας σε ένα ματς με τη Γερμανία, η Ουαλία μπορεί να περηφανεύεται για το άξιο τέκνο της, τον Ραιαν Γκίγκς.  Γεννημένος ως Ραιαν Γουιλσον ο μακροβιότερος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ επέλεξε να γίνει διάσημος με το επώνυμο της μητέρας του, όταν οι γονείς του πήραν διαζύγιο. Ο 37χρονος άσος είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις συνολικά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ απόψε κόντρα στην Τσέλσι θα φτάσει τον Μπόμπι Τσάρλτον σε συμμετοχές μόνο στο πρωτάθλημα (606). Για να απαριθμήσει κανείς τους τίτλους που έχει κατακτήσει με τους "κόκκινους διαβόλους" και τις διακρίσεις που έχει κερδίσει μεμονωμένα ως ποδοσφαιριστής θα χρειαστεί πολύ χρόνο. Ο Γκιγκς μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα Αγγλίας και έχει αναδειχθεί εννέα φορές στην καλύτερη εντεκάδα της χρονιάς στην Αγγλία. 

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπουλ είναι Ουαλός. Ο Ίαν Ρας έχει σκοράρει 346 φορές με τη φανέλα των «κόκκινων», ενώ κατέχει και το ρεκόρ με τα περισσότερα τέρματα σε μια χρονιά για το σύλλογο με τα 47 που σημείωσε τη σεζόν 1983-84 και αναδείχθηκε 9 φορές πρώτος σκόρερ της ομάδας. Ο αρχηγός της ομάδας από το 1993 έως το 1996 διατηρεί ακόμη τα σκήπτρα του αρχισκόρερ στην ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας για τον 20ο αιώνα με 44 γκολ (τα 39 με τη φανέλα της Λίβερπουλ), ενώ και τα 5 γκολ που έχει σημειώσει στους 3 τελικούς που έλαβε μέρος παραμένουν αξεπέραστα. Ταυτόχρονα, ο Ίαν Ρας κρατά και το ρεκόρ με τα περισσότερα τέρματα στα ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ, έχοντας σκοράρει 25 φορές κόντρα στην Έβερτον.



Ο Τζον Τόσακ είναι ο άλλος μεγάλος Ουαλός που φόρεσε την κόκκινη φανέλα, μένοντας στο «Άνφιλντ» για 8 χρόνια και πετυχαίνοντας 96 τέρματα. Ο Τόσακ είναι «υπεύθυνος» για τους μυθικούς πανηγυρισμούς που έλαβαν χώρα στο Κοπ, στο ντέρμπι με την Έβερτον το 1970. Η Λίβερπουλ βρέθηκε να χάνει στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου με 0-2 από την συμπολίτισσά της, αλλά ο Τόσακ ισοφάρισε στο 76’ ετοιμάζοντας  το έδαφος για την επική ανατροπή με 3-2, που σημείωσε  ο Κρις Λόουερ. Αυτό ήταν το πρώτο τέρμα του Ουαλού με τη Λίβερπουλ, μόλις 10 ημέρες μετά τη μεταγραφή του από την Κάρντιφ. Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Κέβιν Κίγκαν, καθώς ο Τόσακ ..έκανε πάρτι στον αέρα και ο Κίγκαν …καθάριζε χαμηλά. Χαρακτηριστικό μάλιστα της επιτυχίας του επιθετικού διδύμου της Λίβερπουλ είναι ότι το περιοδικό «Shoot» τους παρουσίασε σε σκίτσο ως «Μπάτμαν & Ρόμπιν», ενώ και ο σπορτσκάστερ Ντέιβιντ Κόλεμαν είχε έτοιμη την ατάκα: «Τόσακ, Κίγκαν και 1-0».