Κρατάει… χρόνια η κολόνια!

Το μίσος… ξαναζωντανεύει! Για μια ακόμη φορά τη φετινή σεζόν, το Μάντσεστερ χωρίζεται στα δύο, με αφορμή την κόντρα της Γιουνάιτεντ και της Σίτι στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας. Οι δύο «μονομάχοι» θέλουν σαν… τρελοί το «εισιτήριο» του τελικού και το england365.gr θυμάται τις έξι φορές που οι δύο ομάδες, τέθηκαν αντιμέτωπες στο θεσμό.



Κρατάει… χρόνια η κολόνια!

Η… κολόνια κρατάει από το 1926, όταν για πρώτη και τελευταία φορά – μέχρι σήμερα – οι «κόκκινοι διάβολοι» και οι «πολίτες» είχαν κοντραριστεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου, με τη Σίτι να παίρνει την πρόκριση στον μεγάλο τελικό, εκεί όπου ηττήθηκε από τη Μπόλτον και έχασε το τρόπαιο. Οι «μπλε» του Μάντσεστερ ασφαλώς δεν είχαν τη δυναμική που έχουν αποκτήσει την τελευταία διετία, κάτι που μαρτυρούν και τα αποτελέσματα των αναμετρήσεων με τη Γιουνάιτεντ στην ιστορική διοργάνωση του Νησιού. Τέσσερις νίκες μετρούν οι «κόκκινοι διάβολοι», έναντι δύο των «πολιτών» και το england365, σας τις παρουσιάζει:

21 Μαρτίου 1926: Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-0 (γήπεδο: Bramall Lane)

Η πρώτη φορά που οι δύο αντίζηλοι τέθηκαν αντιμέτωποι στο Κύπελλο Αγγλίας, θα μείνει για πάντα στη μνήμη των οπαδών της Σίτι. Οι «μπλε» του Μάντσεστερ πήραν πανηγυρική νίκη επί της «αιώνιας» αντιπάλου τους, επικρατώντας με σκορ 3-0 και προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης. Εκεί, η Μπόλτον χάλασε τα σχέδια των «πολιτών», κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο. Η Σίτι, εκείνη τη σεζόν, είχε διασύρει με σκορ 6-1 τη Γιουνάιτεντ για το πρωτάθλημα, αλλά υποβιβάστηκε στην τότε, Division Two.

29 Ιανουάριου 1955: Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (γήπεδο: Maine Road)

Η τελευταία φορά που η Σίτι κατάφερε να πανηγυρίσει νίκη επί της Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο, τοποθετείται πριν από 56 χρόνια. Οι «πολίτες» επιβλήθηκαν των «κόκκινων διαβόλων» με σκορ 2-0, ωστόσο, για μια ακόμη χρονιά δεν κατάφεραν να «γευτούν» τη χαρά της κατάκτησης του τροπαίου. Ηττήθηκαν από τη Νιούκαστλ στον μεγάλο τελικό, αλλά την επόμενη χρονιά, επέστρεψαν δριμύτεροι και όχι μόνο έφτασαν στην πηγή, αλλά… ήπιαν και νερό.

24 Ιανουαρίου 1970: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι 3-0 (γήπεδο: Old Trafford)

Παρθενική νίκη για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της συμπολίτισσάς της, στο θεσμό του Κυπέλλου. Οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν το «εισιτήριο» για τον 5ο γύρο του Κυπέλλου, επικρατώντας της Σίτι με την άνεση που δείχνει και το τελικό 3-0 στο «Θέατρο των Ονείρων». Στην επόμενη φάση, η Γιουνάιτεντ σκόρπισε τη Νορθάμπτον με σκορ 8-2, σε παιχνίδι που ο Τζορτζ Μπεστ βρήκε το δρόμο για τα δίχτυα έξι φορές! Το «ταξίδι» σταμάτησε στα ημιτελικά με την ήττα από τη Λιντς.

10 Ιανουαρίου 1987: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι 1-0 (γήπεδο: Old Trafford)

Το πρώτο ντέρμπι της πόλης με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της Γιουνάιτεντ. Ο Σκοτσέζος τεχνικός κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη επί της Σίτι με σκορ 1-0, χάρη σε γκολ που πέτυχε στο δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού ο Νόρμαν Γουάιτσαϊντ και έδωσε στους «κόκκινους διαβόλους» την πρόκριση για τον 4ο γύρο του Κυπέλλου. Στο φινάλε της σεζόν, οι «πολίτες» υποβιβάστηκαν για μια ακόμη φορά στη Division Two.

18 Φεβρουαρίου 1996: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι 2-1 (γήπεδο: Old Trafford)

Τα γκολ των Ερίκ Καντονά και Λι Σαρπ ήταν αυτά με τα οποία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ολοκλήρωσε μια ηρωική ανατροπή στην αναμέτρηση με τη Σίτι και με το υπέρ τους 2-1, οι «κόκκινοι διάβολοι» πανηγύρισαν την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας. Ο Καντονά ήταν και ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος της Γιουνάιτεντ στον τελικό του θεσμού κόντρα στη Λίβερπουλ (1-0), με την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να κατακτά το τρόπαιο.

14 Φεβρουαρίου 2004: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι 4-2 (γήπεδο: Old Trafford)

Η τελευταία φορά που η κόντρα του Μάντσεστερ είχε «άρωμα» Κυπέλλου, ήταν πριν εφτά χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2004, η Γιουνάιτεντ των Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρόι Κιν, δεν συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα κόντρα στη Σίτι και έκαμψε την αντίσταση των «πολιτών» με σκορ 4-2 για τον 5ο γύρο του θεσμού. Παρά το γεγονός πως οι «κόκκινοι διάβολοι» έμειναν με δέκα παίκτες από το πρώτο ημίχρονο, λόγω της αποβολής του Γκάρι Νέβιλ στο 39ο λεπτό, η ομάδα του Φέργκιουσον προκρίθηκε στα προημιτελικά και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, εκεί όπου επιβλήθηκε της Μίλγουολ με σκορ 3-0.