Η πορεία προς το Γουέμπλεϊ!

Το ταξίδι των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ ξεκίνησε στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας και ήταν Ιανουάριος όταν οι συμπολίτισσες του Μάντσεστερ έβαλαν τα καλά τους για το ξεκίνημα της διοργάνωσης. Στη Γιουνάιτεντ χρειάστηκαν τέσσερα ματς. Στη Σίτι έξι. Το england365.gr κάνει μία αναδρομή να σας θυμίσει την πορεία τους προς τον ημιτελικό.



Η πορεία προς το Γουέμπλεϊ!

Η πορεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τρίτος Γύρος

Μαν. Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 1-0

Η κληρωτίδα έφερε στη Γιουνάιτεντ τα δύσκολα από την αρχή. Μία Λίβερπουλ (19 Ιανουαρίου) που μπορεί να μην ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση, όμως με τον Κένι Νταλγκλίς να έχει μόλις προσληφθεί και να θέλει να αντιδράσει. Οι δύο σύλλογοι είχαν να βρεθούν πέντε ολόκληρα χρόνια αντίπαλοι στη διοργάνωση και πιο συγκεκριμένα 12 χρόνια στο «Ολντ Τράφορντ». Μόλις στο 1ο λεπτό ο Μπερμπάτοφ κέρδισε πέναλτι με τον Ράιαν Γκιγκς να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση αυτή του Χάουαρντ Γουέμπ που τον είδαν στο 32’ να δείχνει την απευθείας κόκκινη κάρτα στον Στίβεν Τζέραρντ και να τους αφήνει με δέκα παίκτες. Τα παράπονα συνεχίστηκαν και μετά το τέλος του αγώνα με τους «κόκκινους διαβόλους» να μην παίρνουν μέρος στο σίριαλ και να προχωράνε στην επόμενη φάση.


Man United 1-0 Liverpool | The FA Cup 3rd Round... by fatv

Τέταρτος Γύρος

Σαουθάμπτον – Μαν. Γιουνάιτεντ 1-2

Στις 29 Ιανουαρίου και ενώ η Γιουνάιτεντ συνέχιζε νικηφόρα στο πρωτάθλημα ήρθε η ώρα να ταξιδέψει στην έδρα ομάδας από τη League One. Η Σαουθάμπτον περίμενε με άγριες διαθέσεις τους «κόκκινους διαβόλους» θέλοντας να βάλει τέλος στο σερί των πέντε συνεχόμενων ηττών. Έδειχναν να τα καταφέρνουν μάλιστα απέναντι στην ελλιπή Γιουνάιτεντ που παρέταξε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Οι γηπεδούχοι διατηρούσαν το προβάδισμα με 1-0 μέχρι το 65ο λεπτό, όμως τότε ανέλαβαν δράση οι επιθετικοί των φιλοξενούμενων. Ο Όουεν που είχε προηγουμένως και δοκάρι ισοφάρισε με κεφαλιά και η αποκάλυψη της σεζόν, Ερνάντες, χάρισε με δύσκολο σουτ πέφτοντας, την πρόκριση στην ομάδα του.

Φάση των «16»

Μαν.Γιουνάιτεντ – Κρόουλι 1-0

Η κληρωτίδα ήταν ιδιαίτερα ευγενική με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στις 19 Φεβρουαρίου έφερε στο «Ολτ Τράφορντ» την ερασιτεχνική Κρόουλι! Ήταν η μοναδική ερασιτεχνική ομάδα που είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι αυτό το σημείο τη διοργάνωσης. Η Γιουνάιτεντ είχε σαφώς την παράδοση με το μέρος της. Με την Κρόουλι θα αναμετριόταν πρώτη φορά, αλλά τελευταία φορά που είχε ηττηθεί από ερασιτεχνικό σωματείο ήταν το 1914(!) όταν και είχε ηττηθεί με σκορ 1-0 από τη Σουίντον. Ο αγώνας γινόταν λίγες μέρες πριν τη σημαντική αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ για το Τσάμπιονς Λιγκ και έτσι η ενδεκάδα που παρέταξε ο Σκωτσέζος τεχνικός ήταν η αναπληρωματική και πάλι (Άντερσον, Γκίμπσον, Μπράουν, Ομπερτάν, Μπεμπε). Το γκολ με κεφαλιά του Μπράουν στο πρώτο ημίχρονο από τη σέντρα του Γκίμπσον ήταν αρκετό για την πρόκριση.

Προημιτελικά

Μαν.Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 2-0

Μετά τις ανάσες με Σαουθάμπτον και Κρόουλι ήρθε ένα δεύτερο δύσκολο εμπόδιο. Πέρα από τη Λίβερπουλ η Γιουνάιτεντ θα έπρεπε να αποκλείσει και την Άρσεναλ για να συνεχίσει στο Κύπελλο. Ο αγώνας ήταν στο «Ολντ Τράφορντ» στις 12 Μαρτίου με τους «κόκκινους διαβόλους» να είναι σε σύγχυση. Αιτία ήταν οι δύο συνεχόμενες εκτός έδρας ήττες στο πρωτάθλημα από Τσέλσι και Λίβερπουλ και το γεγονός ότι σε τρεις μέρες είχε άλλον έναν σημαντικό αγώνα, αφού υποδεχόταν τη Μαρσέιγ για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Τι έκανε ο Φέργκιουσον; Είπε να βασιστεί στην άμυνα και το έκανε πιο επιδεικτικά από ποτέ! Χρησιμοποίησε έναν τερματοφύλακα (Φαν ντερ Σαρ), εφτά αμυντικούς(!) (Εβρά, Βίντιτς, Μπράουν, Ο’Σέι, Φάμπιο, Ράφαελ, Σμόλινγκ) και ένα αμυντικό χαφ (Γκίμπσον) με τους μόνους επιθετικογενείς παίκτες να είναι οι Ρούνεϊ και Ερνάντες. Το κόλπο έπιασε, το μηδέν στην άμυνα έμεινε και τα γκολ των Φάμπιο και Ρούνεϊ φέρανε την πρόκριση στα προημιτελικά.



Η πορεία της Μάντσεστερ Σίτι

Τρίτος γύρος

Λέστερ – Μαν. Σίτι 2-2

Μετά από ένα δύσκολο παιχνίδι πρωταθλήματος στην έδρα της Άρσεναλ (0-0) η Μάντσεστερ Σίτι ξεκινούσε τέσσερις μέρες αργότερα, στις 9 Ιανουαρίου το ταξίδι της στο Κύπελλο. Πρώτος αντίπαλος κληρώθηκε σύλλογος της Τσάμπιονσιπ. Η Λέστερ. Στα χαρτιά το παιχνίδι έμοιαζε εύκολο, όμως λίγο η κούραση του «Έμιρεϊτς», λίγο ο αιφνιδιασμός από το γρήγορο γκολ των γηπεδούχων, οι «πολίτες» χρειάστηκε να ιδρώσουν για να φτάσουν στην ανατροπή. Ο Μίλνερ με μία ωραία προσπάθεια και σουτ στη γωνία και ο Τέβες με φανταστικό τακουνάκι έδωσαν το προβάδισμα στην ομάδα τους, όμως η Λέστερ κατάφερε να ισοφαρίσει και να στείλει το παιχνίδι στον επαναληπτικό.

Μαν. Σίτι – Λέστερ 4-2

Επόμενος αγώνας εντός έδρας στις 18Ιανουαρίου. Τι πρόλαβε να αλλάξει; Πολλά. Στην ενδεκάδα της Σίτι από τον προηγούμενο αγώνα κόντρα στη Γουλβς βρέθηκε ο Τζέκο, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας και το κοντέρ έγραψε τέσσερα, παρόλο που ο Βόσνιος δεν σκόραρε. Επόμενος αγώνας (αυτός με τη Λέστερ) ξανά τέσσερα με την επίθεση των γηπεδούχων να έχει πάρει φωτιά, με πρώτο βιολί τον Τέβες. Τρίτος σερί αγώνας που ο Αργεντινός επιθετικός έστελνε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα και τώρα φρόντισε να το κάνει με ένα εντυπωσιακό γκολ. Η απάντηση της Λέστερ ήρθε άμεσα, όμως ο Βιεϊρά προ κενής εστίας και ο Τζόνσον μετά από μπαλιά τρύπα του Σίλβα έκαναν το 3-1. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 3-2 λίγο πριν διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα ο Κολάροφ με δυνατό μακρινό σουτ στην εκπνοή.

Τέταρτος γύρος

Νοτς Κάουντι – Μαν.Σίτι 1-1

Η κλήρωση χαμογέλασε και πάλι στη Σίτι που της έφερε αντίπαλο από League One. Η Νοτς Κάουντι την υποδέχτηκε στις 30 Ιανουαρίου όμως δεν ήταν ευγενική οικοδέσποινα. Έχοντας ήδη μεσολαβήσει η ήττα στην έδρα της Άστον Βίλα και με ένα ακόμη παιχνίδι πρωταθλήματος να ακολουθεί τρεις ημέρες αργότερα η επίθεση των «πολιτών» που ξεκίνησε τον αγώνα απαρτιζόταν από του Τζο και Τζέκο. Ο Βόσνιος μάλιστα ήταν αυτός που στο 80’ με προβολή μέσα στη μικρή περιοχή χάρισε στην ομάδα του την ισοπαλία με το πρώτο του γκολ στα αγγλικά γήπεδα.

Μαν. Σίτι – Νοτς Κάουντι 5-0

Με μόλις μία νίκη στα έξι τελευταία παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις η Μάντσεστερ Σίτι έψαχνε να βρει κάποιον να ξεσπάσει και στις 20 Φεβρουαρίου ήρθε η Νοτς Κάουντι στο γήπεδό της για τον επαναληπτικό. Ο Βιεϊρά ήταν αυτός που άρχισε το χορό των γκολ σκοράροντας δύο φορές με κεφαλιά από καλοεκτελεσμένα κόρνερ. Έπειτα ο Τέβες ξεχύθηκε στην επίθεση χωρίς να μπορεί κανείς να τον προλάβει, περνώντας ακόμη και τον τερματοφύλακα πριν στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ακολούθησε άλλο ένα γκολ με κεφαλιά αυτή τη φορά από τον Τζέκο για να σημειώσει το τελευταίο τέρμα από ένα ακόμη κόρνερ με ωραίο γυριστό σουτ ο Ρίτσαρντς και να παύσουν οι πυροβολισμοί.

Φάση των 16

Μάντσεστερ Σίτι – Άστον Βίλα 3-0

Η επίθεση της Σίτι είχε αρχίσει να λειτουργεί για τα καλά και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που ξαφνικά σκόραραν όλοι. Στη φάση των 16 ήρθε ο πρώτος αντίπαλος από Πρέμιερ Λιγκ. Η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ ήρθε στις 2 Μαρτίου στο «Σίτι οφ Μάντσεστερ» με στόχο την πρόκριση όμως έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι. Αρχικά ο Γιάγια Τουρέ μόλις στο 5’ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του με σουτ από τη μικρή περιοχή. Στη συνέχεια σε μία φάση για χάιλαϊτς ο Γ.Τουρέ τροφοδότησε καταπληκτικά τον Μπαλοτέλι, με τον Ιταλό επιθετικό να στοπάρει έξοχα και να τελειώνει τη φάση υποδειγματικά με δοκάρι και γκολ. Ο Σίλβα ήταν αυτός που έβαλε την τελική πινελιά με συρτό σουτ στο 70’.

Προημιτελικά

Μάντσεστερ Σίτι – Ρέντινγκ 1-0

Η κληρωτίδα του Κυπέλλου έκανε για άλλη μια φορά τη φετινή σεζόν το χατίρι στους παίκτες του Ρομπέρτο Μαντσίνι και τους έφερε εντός έδρας ομάδα της Τσάμπιονσιπ. Την Ρέντινγκ. Η Σίτι προερχόταν από τρεις συνεχόμενες νίκες όμως η άμυνα των φιλοξενούμενων αποδείχτηκε σκληρό καρύδι. Άντεξε καλά στις επιθέσεις των «πολιτών» για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να την ανοίξει στο 74΄ο Μίκα Ρίτσαρντς με κεφαλιά μετά από ιδανική εκτέλεση κόρνερ του Σίλβα. Οι γηπεδούχοι ξέσπασαν σε πανηγύρια, πήραν την πρόκριση και πέρασαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης.



Η Πορεία σε περίληψη

Δείτε όλα τα γκολ της Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο τη φετινή σεζόν


Δείτε όλα τα γκολ της Σίτι στο Κύπελλο τη φετινή σεζόν