Σουίντον-Τσάρλτον: Πράξη πρώτη

Πρώτος αγώνας για την ημιτελική φάση των πλέι-οφ ανάμεσα σε Σουίντον και Τσάρλτον στο «Κάουντι Γκράουντ». Η ομάδα-έκπληξη της φετινής περιόδου κόντρα στους σταθερούς «Άντικς» και όλα φαντάζουν ανοιχτά...



Σουίντον-Τσάρλτον: Πράξη πρώτη

Σουίντον

Πολύ καλή πορεία για την Σουίντον φέτος, που με ένα αήττητο σερί 13 αγώνων στην αλλαγή του... χρόνου έφτασε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, δεν έπεσε από εκεί. Ρίχνεται στην μάχη των πλέι-οφ, δεχόμενη απολύτως τον τίτλο του αουτσάϊντερ κάτι που το ήθελε και ο τεχνικός της, Ντάνι Γουίλσον ώστε να αποφορτίσει τους παίκτες του από το άγχος. Μάλιστα ανέφερε στους παίκτες του ότι και η ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι δεν θα είναι κακό αποτέλεσμα, αφού έτσι θα μεταφερθεί η πίεση στην Τσάρλτον ενόψει του επαναληπτικού στο «Βάλεϊ».

 

Ο τεχνικός

Από τις τέσσερις ομάδες που συμμετέχουν στα πλέι-οφ της Λιγκ1, η Σουίντον έχει την περισσότερη εμπειρία στον πάγκο της, με την παρουσία του Ντάνι Γουίλσον. Δεν έκανε μεταγραφές ηχηρές το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά κυρίως ουσίας και παίζοντας καλό ποδόσφαιρο πέτυχε την έκπληξη με την συμμετοχή στα πλέι-οφ. Πάντως, του έχουν «κολλήσει» και τον τίτλο του λούζερ στη συγκεκριμένη διαδικασία καθώς δυο φορές οδήγησε την Μπρίστολ Σίτι στα μπαράζ της Λιγκ1 αλλά και τις δυο φορές ηττήθηκε στα ημιτελικά.

 

Υπέρ

* Η Σουίντον «έκλεισε» την κανονική περίοδο με μόλις οχτώ ήττες (η μια εξ’ αυτών από την Τσάρλτον) κάτι που δείχνει την δυναμική της.

* Το ρεκόρ της κόντρα στις ομάδες που τερμάτισαν ψηλά στην βαθμολογία είναι πολύ καλό.

 

Κατά

* Η Σουίντον τελείωσε την σεζόν με το χειρότερο παθητικό τερμάτων από τις ομάδες που παίζουν στα πλέϋ-οφ καθώς και με την μικρότερη διαφορά τερμάτων.

* Στο τέλος της κανονικής περιόδου μάλιστα, υπήρξε μια σχετική αγωνιστική κοιλιά. * Ο Γουίλσον, δεν έχει καταφέρει ποτέ να οδηγήσει ομάδα που μανατζάρει σε τελικό πλέϋ-οφ.

 

Παίκτες-κλειδιά

Το μεγάλο ατού της ομάδας είναι ο επιθετικός Μπίλι Πάϊντερ όπου έχει σημειώσει 29 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχε η Σουίντον. Μαζί του και ο Τσάρλι Όστιν στην γραμμή κρούσης που ολοκλήρωσε την σεζόν με 19 τέρματα στο ντεμπούτο του στην Λιγκ1. Σημαντική βοήθεια πάντως δίνει και ο εξτρέμ Μακ Γκόβερν που δημιουργεί πολλούς κινδύνους στις αντίπαλες εστίες.

 

Η παρουσία της Σουίντον σε πλέι-οφ

Η Σουίντον έχει συμμετάσχει πολλές φορές σε πλέι-οφ ανόδου. Την πρώτη φορά, το 1987 κατάφερε να κερδίσει την άνοδο της σε τριπλό τελικό κόντρα στην Τζίλιγχαμ (δυο νίκες και μια ήττα). Την περίοδο 1988-89 στα πλέϋ-οφ της Τσάμπιονσιπ (τότε δεύτερη κατηγορία) αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Κρύσταλ Πάλας. Την αμέσως επόμενη χρονιά (1989-90) αγωνίστηκε και πάλι στα πλέϋ-οφ της Τσάμπιονσιπ. Απέκλεισε στα ημιτελικά την Μπλάκμπερν, στον τελικό κέρδισε με 1-0 την Σάντερλαντ αλλά δεν κέρδισε την άνοδο της λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Και πάλι την σεζόν 1992-93 η Σουίντον αγωνίστηκε στα πλέι-οφ της Τσάμπιονσιπ. Απέκλεισε στα ημιτελικά την Τρανμίρ και στον τελικό επικράτησε με 4-3 της Λέστερ και ανέβηκε στην Πρέμιερ. Τελευταία φορά ήταν την σεζόν 2003-04 για τα πλέι-οφ της Λιγκ1, όταν και αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Μπράϊτον. 

 

Τα αγωνιστικά νέα

Ο Ντάνι Γουίλσον είναι στην ευχάριστη θέση να μην έχει νεότερα προβλήματα απουσιών. Παραμένει εκτός πλάνων ο φορ Πέρικαρντ που είναι τραυματίας, καθώς και ο μέσος Χάμοντς.

 

Τσάρλτον

Ξεκίνησε πολύ δυναμικά την φετινή περίοδο η Τσάρλτον. Έξι σερί νίκες από την έναρξη της σεζόν και μόλις μια ήττα στα πρώτα 14 παιχνίδια της. Φάνηκε κουρασμένη με την αλλαγή του χρόνου και έχασε σημαντικό έδαφος στην προσπάθεια να διεκδικήσει την απευθείας άνοδο. Γενικά μια ομάδα με πολύ καλή ενδεκάδα (για την κατηγορία) αλλά με λίγες καλές λύσεις στον πάγκο. Στο παιχνίδι με την Σουίντον εξαντλήθηκαν τα 2000 εισιτήρια που πήρε εν ριπή οφθαλμού, με αρκετούς οπαδούς να γκρινιάζουν καθώς δόθηκε προτεραιότητα στους κατόχους διαρκείας.

 

Ο τεχνικός

Η Τσάρλτον πορεύεται με τον Φιλ Πάρκινσον στον πάγκο. Έχει καταφέρει να πανηγυρίσει απευθείας άνοδο με την Κόλτσεστερ το 2006 αλλά ποτέ δεν έχει παρουσία με ομάδα σε διαδικασία πλει-οφ (πρώτη του συμμετοχή). Πέρασε στην καριέρα του λίγους μήνες στο τιμόνι της Χαλ όπου απολύθηκε και όταν ανέλαβε την Τσάρλτον πέρσι, δεν κατάφερε να την γλιτώσει από τον υποβιβασμό. Είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, ζητώντας παράλληλα από τους παίκτες και θέαμα.

 

Υπέρ

* Μαζί με την τωρινή αντίπαλο της, την Σουίντον είναι η ομάδα με τις λιγότερες ήττες στην κανονική περίοδο. Μόλις οχτώ.

* Εκτός έδρας μάζεψε αρκετούς βαθμούς και μαζί με την Μπράϊτον είχε υποστεί τις λιγότερες ήττες (πέντε στον αριθμό).

 

Κατά

* Υπάρχει σαφέστατα αρκετή πίεση στην ομάδα για επιτυχία αφού μιλάμε για έναν σύλλογο που πριν λίγα χρόνια αγωνιζόταν στην Πρέμιερ Λιγκ.

* Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, αφού οι οπαδοί της είναι ανυπόμονοι και μπορεί στον επαναληπτικό του «Βάλεϊ» να φορτώσουν την ομάδα με άγχος.

 

Παίκτες-κλειδιά

Ο μέσος Νίκι Μπέϊλι είχε συμμετοχή σε όλες τις καλές εμφανίσεις που έκανε φέτος η ομάδα. Σκόραρε 13 τέρματα στην κανονική περίοδο και δημιουργεί αρκετές φάσεις. Ο έμπειρος (από παρουσία σε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ) φορ Ντέον Μπέρτον παραμένει μια απειλή για κάθε αντίπαλη άμυνα ενώ ο νεαρός κίπερ Ντάρεν Ράντολφ δείχνει πολλά υποσχόμενος, με εξαιρετικές επεμβάσεις σε όλη την διάρκεια της κανονικής σεζόν.   

 

Η παρουσία της Τσάρλτον σε πλέϋ-οφ

Οι «Άντικς» μια φορά έχουν αγωνιστεί προηγουμένως σε πλέι-οφ. Ήταν την περίοδο 1997-98 όταν διεκδίκησαν την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ από την Τσάμπιονσιπ. Στα ημιτελικά απέκλεισαν την Ίπσουϊτς. Στον τελικό στο Γουέμπλεϊ, η κανονική διάρκεια κόντρα στην Σάντερλαντ έληξε με 4-4 (!) και η Τσάρλτον κέρδισε την άνοδο στην διαδικασία των πέναλτι με 7-6.

 

Τα αγωνιστικά νέα

Ο Πάρκινσον σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον ποιοτικό Μπέϊλι στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, στην προσπάθεια να έχει περισσότερο χώρο από ότι στο κέντρο, με τα δυο αμυντικά χαφ που θα παραταχθεί η Σουίντον. Από εκεί και πέρα, ο αμυντικός Σαμ Σοντζ επέστρεψε από τραυματισμό και πιθανόν να συνθέσει το κεντρικό αμυντικό δίδυμο με τον Μιγκέλ Λέϊρα. Εκτός πλάνων παραμένουν οι αμυντικοί Γιούγκα, Μπέϊσι ενώ θέση στον πάγκο θα πάρει ο φορ Μακ Κένζι που αποθεραπεύτηκε. Πιθανόν στην αποστολή και ο στράϊκερ Κρις Ντίκσον που επέστρεψε από τον δανεισμό του στην Τζίλιγχαμ. Ηγέτης της επίθεσης, ο βετεράνος Νίκι Φόρστερ που ξεκουράστηκε στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν ενόψει των πλέι-οφ.

 

Η προϊστορία μεταξύ των δυο αντιπάλων:

 

  Νίκες Σουίντον

  Ισοπαλίες

  Νίκες Τσάρλτον

Πρωτάθλημα

11

19

20

Κύπελλο

0

0

2

Λιγκ-Καπ

1

0

2

Συνολικά

12

19

24