Αν όχι και τώρα... πότε;

Χάντερσφιλντ εναντίον Μίλγουολ το δεύτερο ζευγάρι της ημιτελικής φάσης στα πλέι-οφ της Λιγκ1 Αγγλίας, με τα «λιοντάρια» να μην έχουν καταφέρει ποτέ στην ιστορία τους να κερδίσουν την άνοδο μέσα από αυτήν την διαδικασία.



Αν όχι και τώρα... πότε;

Χάντερσφιλντ

Σε γενικές γραμμές είχε καλή παρουσία στην κανονική διάρκεια της σεζόν. Ένα ικρό ντεφορμάρισμα στις αρχές Μαρτίου όπου ηττήθηκε τρεις σερί φορές παραλίγο να στοιχίσει την συμμετοχή της στα πλέι-οφ αλλά κατάφερε να βγει αλώβητη. Συνέχισε με έξι νίκες και μια ισοπαλία μέχρι την τελευταία αγωνιστική (όπου αδιάφορη ηττήθηκε με 2-1 εκτός από την Έξετερ) και πλέον προετοιμάστηκε για τα πλέι-οφ. Η ήττα την τελευταία αγωνιστική, σύμφωνα με τον Λι Κλαρκ μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει, θεωρώντας ότι ταρακούνησε τους παίκτες ενόψει των αναμετρήσεων με την Μίλγουολ. Θέλοντας να αποφορτώσει και τους παίκτες από το άφχις ανέφερε ότι ακόμα και αν δεν έρθει η νίκη στο πρώτο παιχνίδι, δεν χάθηκε τίποτα. Σίγουρα πάντως είναι το αουτσάϊντερ του ζευγαριού.

 

Ο τεχνικός

Ρούκι σε διαδικασία πλέι-οφ ο τεχνικός της Χάντερσφιλντ, Λι Κλαρκ που το 2008 που ανέλαβε την Χάντερσφιλντ ήταν και η πρώτη του επαγγελματική δουλειά. Το προηγούμενο καλοκαίρι, σχεδίασε την ομάδα, στηριζόμενους σε αρκετούς νεαρούς παίκτες ενώ δεν φοβήθηκε να απελευθερώσει τους παίκτες στο γήπεδο, ζητώντας τους ελκυστικό ποδόσφαιρο. Για τον λόγο αυτόν και τα αποτελέσματα της ομάδας ήταν συνήθως όσο βάλει και όσα φάει...

 

Υπέρ

* Εξαιρετική επίθεση για την Χάντερσφιλντ και με πλουραλισμό στο σκοράρισμα, καθώς πέραν της πρωταθλήτριας στην Λιγκ1 Νόριτς και της «ακριβής» ως προς το ρόστερ Σαουθάμπτον, έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα στην κατηγορία, με 82.

* Δυνατή έδρα καθώς έχει ηττηθεί μόλις μια φορά φέτος, ενώ έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα εντός από οποιαδήποτε άλλη ομάδα της κατηγορίας. 

* Αν εξαιρέσει κανείς το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν όπου ήταν αδιάφορη, ξεκινάει τις υποχρεώσεις στα πλέι-οφ σε καλή αγωνιστική κατάσταση και χωρίς φόβο.

 

Κατά

* Το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στα εκτός έδρας παιχνίδια όπου είχε την χειρότερη απόδοση από τις πρώτες έξι ομάδες της βαθμολογίας, με 11 ήττες σε 23 παιχνίδια.

* Το αρκετά νεανικό ρόστερ στερείται εμπειρίας όπως και ο 37χρονος μόλις προπονητής της, Λι Κλαρκ.

 

Παίκτες-κλειδιά

Μορφή της ομάδας, ο επιθετικός και πρώτος σκόρερ Τζόρνταν Ρόουντς που έχει σημειώσει ήδη 23 τέρματα. Απειλή για κάθε άμυνα, ο αριστερός εξτρέμ Γκάρι Ρόμπερτς που με τις επελάσεις του, έχει την ευχέρεια και της καλής σέντρας αλλά και του τελειώματος της φάσης με δικό του σουτ (έχει πετύχει 9 τέρματα). Ο νεαρός κίπερ Άλεξ Σμίθις παρότι είχε αρκετή δουλειά στην σεζόν αφού η Χάντερσφιλντ δεν είχε και την καλύτερη άμυνα, έδειξε μεγάλες δυνατότητες. Ήδη τον τσεκάρουν ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ.

 

Η παρουσία της Χάντερσφιλντ σε πλέι-οφ

Ήδη η Χάντερσφιλντ έχει συμμετάσχει άλλες πέντε φορές σε πλέϋ-οφ και τις δυο κατάφερε να κερδίσει την άνοδο. Η πρώτη ήταν την περίοδο 1991-92 στα πλέϋ-οφ της Λιγκ1 αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Πιτέρμορο. Η δεύτερη ήταν την χρονιά 1994-95 στην Λιγκ1, με την Χάντερσφιλντ να ξεπερνάει το εμπόδιο της Μπρέντφορντ στα ημιτελικά και να κερδίζει την άνοδο στην Τσάμπιονσιπ, επικρατώντας με 2-1 στον τελικό της Μπρίστολ Ρόβερς. Τρίτη την σεζόν 2001-02 στην Λιγκ1, όπου ηττήθηκε στα ημιτελικά από την Μπρέντφορντ (ρεβάνς της τελευταίας από το 1995). Το 2003-04 η Χάντερσφιλντ κέρδισε την άνοδο από την Λιγκ2 στην Λιγκ1, επικρατώντας στον τελικό στα πέναλτι της Μάνσφιλντ ενώ στα ημιτελικά είχε αποκλείσει την Λίνκολν. Τελευταία συμμετοχή δυο χρόνια αργότερα (2005-06) στην Λιγκ1, αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Μπάρνσλεϊ.

 

Τα αγωνιστικά νέα

Θετικά τα νέα για τον τεχνικό, καθώς έχει ουσιαστικά στην διάθεση του, πλήρη αποστολή. Ο μέσος Τομ Κλαρκ αποθεραπεύτηκε έγκαιρα ενώ στον πάγκο θα είναι και ο μέσος Κόλινς που ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Μια μικρή αμφιβολία για τον δανεικό μέσο Ντάνι Ντρίκγουοτερ (από Μαν. Γιουν.) αλλά το ιατρικό τιμ μάλλον θα δώσει το ΟΚ.

 

Μίλγουολ

Δεν ξεκίνησε πολύ ικανοποιητικά η σεζόν για την Μίλγουολ, εμφανώς επηρεασμένη από την ήττα στον τελικό των πλέι-οφ της προηγούμενης περιόδου από την Σκάνθορπ. Έκανε όμως ένα εξαιρετικό δεύτερο γύρο και με μόλις μια ήττα στα 18 παιχνίδια από την είσοδο του νέου έτους (2010) κατάφερε να βρεθεί στα υψηλά στρώματα. Μάλιστα θα μπορούσε να ήταν αυτή που θα έπαιρνε την δεύτερη θέση της απευθείας ανόδου αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε τις γκέλες της Λιντς. Είχε δυο ήττες στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια και περιορίστηκε στην Τρίτη θέση της κανονικής διάρκειας. Ξεκινάει και φέτος τα πλέι-οφ με τον τίτλο του απόλυτου φαβορί για άνοδο κάτι που σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει και άγχος. Ο φορ Χάρις τόνισε ότι φέτος η ομάδα έχει πιο δυνατό ρόστερ και είναι πιο έμπειρη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει μια αισιοδοξία σε γενικές γραμμές για την επίτευξη του στόχου. Περίπου 2.500 φίλαθλοι της στο «Γκάλπαρμ» για το πρώτο παιχνίδι με την Χάντερσφιλντ.

 

Ο τεχνικός

Μόνη σκέψη στο μυαλό του προπονητή της Μίλγουολ, Κένι Τζάκετ είναι να μην ηττηθεί για Τρίτη φορά σε τελικό πλέι-οφ. Είχε προηγηθεί πέρσι από την Σκάνθορπ καθώς και το 2006 από την Μπάρνσλεϊ. Ο 48χρονος μάνατζερ «ξέρει» να «χτίζει» ομάδες από μηδενική βάση ενώ υπάρχει οργάνωση στο τιμ αλλά μια καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας. Είναι η δεύτερη φορά που οδηγεί την Μίλγουολ σε πλέι-οφ, από την στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της, το 2007.

 

Υπέρ

* Η δουλειά του Τζάκετ στην αμυντική λειτουργία ήταν και το «κλειδί» της φετινής της πορείας, έχοντας το μικρότερο παθητικό τερμάτων. Μόλις 44 σε 46 αγώνες.

* Παράλληλα στο γήπεδο της έχει το καλύτερο ρεκόρ συγκομιδής βαθμών με 56 (αλλά και νικών) καθώς σε 23 παιχνίδια ηττήθηκε μόλις μια φορά.

* Το γεγονός ότι και πέρσι αγωνίστηκε στα πλέι-οφ ίσως λειτουργήσει θετικά στους παίκτες, έχοντας αποκομίσει εμπειρίες.

 

Κατά

* Σημαντικότερο πρόβλημα για τα «λιοντάρια» η δυσκολία στο σκοράρισμα μακριά από το «Νιου Ντεν». Είχε τα λιγότερα τέρματα ενεργητικό από τις ομάδες που τερμάτισαν στις έξι πρώτες θέσεις.

* Πιθανόν οι μνήμες ήττας από πέρσι στον τελικό από την Σκάνθορπ να είναι νωπές και να επηρεάσουν αρνητικά. Αρκετοί παίκτες του φετινού ρόστερ ήταν και πέρσι.

 

Παίκτες-κλειδιά

Το καλοκαίρι αποκτήθηκε από την ερασιτεχνική Στίβενεϊτζ, ο φορ Στηβ Μόρισον που τελικά εξελίχθηκε στον πιο hot παίκτη των «λιονταριών». Έχει σκοράρει μέχρι στιγμής 22 τέρματα. Επίσης, ο έμπειρος επιθετικός Νέϊλ Χάρις (είχε κερδίσει απευθείας άνοδο με την Μίλγουολ το 2001) συνθέτει εξαιρετικό δίδυμο με τον Μόρισον, έχοντας σημειώσει 18 τέρματα. Σημαντική συνεισφορά και του κίπερ Ντέϊβιντ Φορντ που θεωρείται από τους καλύτερους των χαμηλών κατηγοριών της Αγγλίας. Φέτος κράτησε 16 φορές ανέπαφη την εστία του.

 

Η παρουσία της Μίλγουολ σε πλέι-οφ

Δεν της… ταιριάζουν τα πλέϋ-οφ της Μίλγουολ καθώς τις προηγούμενες τέσσερις φορές που συμμετείχε δεν κατάφερε να κερδίσει την άνοδο. Η πρώτη ήταν την περίοδο 1990-91 στην Τσάμπιονσιπ αλλά ηττήθηκε στα ημιτελικά από την Μπράϊτον. Η δεύτερη απόπειρα ήταν τρία χρόνια αργότερα αλλά και εκεί, με τεχνικό τον Μικ Μακ Κάρθυ, αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Ντέρμπι. Τρίτη φορά, την περίοδο 1999-00 αλλά και εκεί ήρθε ο αποκλεισμός στα ημιτελικά από την Γουίγκαν στο πλαίσιο των πλέϋ-οφ της Λιγκ1. Τελευταία ήταν πέρσι στην Λιγκ1. Στα ημιτελικά ξεπέρασε το εμπόδιο της Λιντς αλλά στον τελικό του Γουέμπλεϊ, ηττήθηκε από την Σκάνθορπ με 3-2.

 

Τα αγωνιστικά νέα

Το σημαντικότερο θέμα έχει να κάνει με τον επιθετικό Στηβ Μόρισον. Όλη την εβδομάδα που διανύουμε δεν προπονήθηκε και πιθανόν να μην προλάβει να είναι έτοιμος. Αν δεν τα καταφέρει, δίπλα στον Σον Μπατ (που προορίζεται για βασικός στην γραμμή κρούσης) θα είναι ένας εκ των Χάρις, Αλεξάντερ ή Ομπίκα (δανεικός από Τότεναμ). Με τον πρώτο εκ των τριών να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Υπάρχουν παράλληλα κάποιες αμφιβολίες για τις συμμετοχές των Νταν (αμυντικός) και Σκόφιλντ (εξτρέμ).

 

Η προϊστορία μεταξύ των δυο αντιπάλων:

 

  Νίκες Χάντερσφιλντ

  Ισοπαλίες

  Νίκες Μίλγουολ

Πρωτάθλημα

14

4

14

Κύπελλο

2

1

2

Συνολικά

16

5

16