Εξελίξεις στο θέμα της «News of the World»

Σημαντικές πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα με το τέλος στη λειτουργία της «News of the World». Ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας, Άντι Κόλσον, συνελήφθη, την στιγμή που ο Τζέιμς Κάμερον ανακοίνωνε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα ερευνήσει το θέμα των υποκλοπών.



Εξελίξεις στο θέμα της «News of the World»

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του δημοσιογραφικού ομίλου «News International», με την οποία έγινε γνωστό ότι το φύλο της Κυριακής θα είναι το τελευταίο της «News of the World». Ο όμιλος Μέρντοχ τόνισε ότι «κλείνει η εφημερίδα», μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές που έγιναν από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

Περίπτωση Κόλσον

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ, ο Άντι Κόλσον, πρώην διευθυντής της εφημερίδας και πρώην σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, συνελήφθη την Παρασκευή αφού πρώτα είχε κληθεί στο αστυνομικό τμήμα για να απαντήσει σε ερωτήσεις για την πιθανή ανάμειξή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο 43χρονος Κόλσον, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο από τη θέση του στην Ντάουνινγκ Στριτ εξαιτίας της υπόθεσης, επέμενε μέχρι και λίγο πριν την αποχώρησή του πως δεν γνώριζε τίποτα περί του θέματος. Η αστυνομία διευκρινίζει πως είναι «ύποπτος για συμμετοχή σε παράνομες υποκλοπές τηλεφωνημάτων» και για διαφθορά.

Πρωτοβουλίες και από Κάμερον

Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας ανακοίνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τζέιμς Κάμερον, η οποία θα διεξάγει έρευνες παράλληλα με την Αστυνομία. «Δεν θα παραβλέψουμε τίποτα», δήλωσε ο Κάμερον, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Το σκάνδαλο υποκλοπών έχει αγγίξει άμεσα Κάμερον, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε στενές επαφές με τον Μέρντοκ, ενώ είχε ορίσει εκπρόσωπο Τύπου της νεοεκλεγείσας κυβέρνησής του τον Άντι Κόλσον. Πριν την κίνηση «ματ» του πρωθυπουργού, ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας - υφιστάμενος του Κόλσον - καθώς και ένας ιδιωτικός ερευνητής είχαν καταδικαστεί επειδή είχαν παγιδεύσει τα τηλέφωνα εργαζόμενων στα Ανάκτορα.