Γκάρεθ Μπέιλ: Ο πρίγκιπας της Ουαλίας ανέβηκε πλέον στον θρόνο!

Το όνομα της Ουαλίας είναι αναμφίβολα συνδεδεμένο περισσότερο με την ατμοσφαιρική ομορφιά των φυσικών της τοπίων και λιγότερο με την μακρά ποδοσφαιρική της παράδοση. Η «Ουαλία της ανυπαρξίας» είδε ωστόσο φέτος την εθνική της ομάδα στη όγδοη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA, χάρη στο πάθος και την μαχητικότητα που παρουσίασε, ενώ στο πρόσωπο του Γκάρεθ Μπέιλ έχει έναν νικητή του Champions League τέσσερις φορές μετά από 34 χρόνια και τον Φιλ Νιλ της Λίβερπουλ.



Γκάρεθ Μπέιλ: Ο πρίγκιπας της Ουαλίας ανέβηκε πλέον στον θρόνο!

Οι Ουαλοί μεταφέροντας το μήνυμα πως το ποδόσφαιρο αν μη τι άλλο είναι ένα άθλημα που πρέπει πρωτίστως κανείς να απολαμβάνει προσπαθούν να βρουν χώρο στην παράδοση τους καθώς με το ράγκμπι πιο δημοφιλές σπορ της χώρας δεν φημίζονται για την μαζική παραγωγή ταλέντων στον ποδοσφαιρικό χώρο.

Από τον Τζον Τσαρλς θρύλο της Γιουβέντους στα 50s μέχρι τον τον Ίαν Ρας, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε την θέση του στον Γκιγκς και εκείνος στον Γκάρεθ Μπέιλ, μέχρι τώρα και τον εξελίξιμο και ελπιδοφόρο νεαρό Μπεν Γούντμπερν οι πεισματάρηδες Ουαλοί όταν θέλουν κάτι πολύ μπορούν να το καταφέρουν. Έτσι ζουν το ποδοσφαιρικό όνειρο και η Ουαλία δεν θα είναι μόνο η χώρα του Ράγκμπι. Και ο Μπέιλ μπορεί να λέει πως έγινε πια ο νέος βασιλιάς αφού για χρόνια πάλευε με τους ήρωες του παρελθόντος...

Ο εκρηκτικός Γκάρεθ Μπέιλ

Γεννημένος στις 16 Ιουλίου του 1989 ο Γκάρεθ Μπέιλ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Σαουθάμπτον, παίζοντας ως αριστερό μπακ και κερδίζοντας την αναγνώριση λόγω της εξαιρετικής ικανότητας του στα χτυπήματα φάουλ. Έπειτα το 2007 μετακόμισε στην Τότεναμ όπου και αποτελούσε για τρεις μήνες τον αποκλειστικό σκόρερ της ομάδας των Λονδρέζων, με τον ίδιο να ανακηρύσσεται ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος παρά τον τερματισμό της ομάδας στην πέμπτη θέση και τον αποκλεισμό της από το Τσάμπιονς Λιγκ. «Ο Μπέιλ είναι καλύτερος συνολικά από ότι ήμουν εγώ στην ηλικία του» θα ομολογήσει ο Γκιγκς εντυπωσιασμένος από το νεαρό ταλέντο. Πράγματι, η καταξίωση για εκείνον δεν άργησε να έρθει, καθώς τον Ιανουάριο του 2009 η Τότεναμ σκέφτεται να τον παραχωρήσει με 15 εκατομμύρια λίρες.

Ο εκρηκτικός εξτρέμ που διακρίνεται για την επιδεξιότητα του στο να σκοράρει, την ταχύτητα και την φυσική του κατάσταση, μεταλλάχθηκε σε έναν ασυναγώνιστο μεσοεπιθετικό στον άξονα και ως εκ τούτου το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου του 2013 η Ρεάλ Μαδρίτης τον εντάσσει στο δυναμικό της έναντι 100εκατομμυρίων. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως ο Μπέιλ έκτοτε πήρε με τα χρώματα της Ρεάλ τέσσερα στα πέντε Champions League εκ των οποίων στα δυο έβαλε το νικητήριο γκολ.

Ακόμη και σήμερα η ομάδα της Μαδρίτης έχει την πολυτέλεια να διαθέτει τον Μπέιλ ως αλλαγή, με αποκορύφωμα το φοβερό γκολ με ανάποδο ψαλίδι που κατέγραψε στο φετινό τελικό του επί της Λίβερπουλ, σε μια στιγμή εντυπωσιακής τελειότητας που για πολλούς χαρακτηρίστηκε ως το κορυφαίο τέρμα της διοργάνωσης.

Στην εθνική Ουαλίας έκανε το ντεμπούτο του τον Μάιο του 2006 και έτσι έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της εθνικής. Από τότε έχει αγωνιστεί σε περισσότερα από 70 παιχνίδια, σκοράροντας 29 γκολ, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σκόρερ όλων των εποχών για την εθνική του. Μάλιστα, υπήρξε ο πρώτος σκόρερ για την Ουαλία στο Euro του 2016 πετυχαίνοντας 7 γκολ. Έχει ονομαστεί Ουαλός ποδοσφαιριστής της χρονιάς έξι φορές, ενώ ο «Guardian», τον κατέταξε ως τον έβδομο καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο το 2016.

Οι διακρίσεις του Ουαλού άσου βέβαια δεν σταματούν εδώ, με την πιο πρόσφατη στην φιλική αναμέτρηση με την Κίνα υπό τις οδηγίες του Ράιαν Γκιγκς και το μαγικό χατ-τρικ του να τον εκτοξεύουν στην πρώτη θέση των σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος με 29 γκολ σε 69 συμμετοχές, ξεπερνώντας τον θρυλικό Ίαν Ρας. Στις κατακτήσεις του Champions League έπιασε τον μόνο άλλο Βρετανό με τέσσερις κατακτήσεις τον Φιλ Νιλ της Λίβερπουλ που πήρε και τα τέσσερα πρώτα τρόπαια της Λίβερπουλ το 1977 το 1978 το 1981 και το 1984. Μάλιστα είχε σκοράρει σε δυο τελικούς το 77 και το 84 και τους δυο στην Ρώμη.

Ο... μάγος Ράιαν Γκιγκς

Γεννημένος στο Κάρντιφ στις 20 Νοεμβρίου του 1973 ο Ουαλός μέσος έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στα 17α γενέθλια του, στις 29 Νοεμβρίου του 1990, πραγματοποιώντας λίγους μήνες αργότερα την πρώτη του εμφάνιση σε ένα παιχνίδι του πρωταθλήματος εναντίον της Έβερτον. Από το 1991 έως το 2013 o Γκιγκς αριθμούσε στην συλλογή του 35 τρόπαια εκ των οποίων τα 13 ήταν Πρωταθλήματα Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τα δυο Τσάμπιονς Λιγκ. Κατά πολλούς δεν υπήρξε ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα των κόκκινων διαβόλων, ούτε και ανέλαβε ποτέ στην πορεία της καριέρας του την αρχηγία της ομάδας που υπηρέτησε για 24 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο λατρεύτηκε ως θρύλος στο “Όλντ Τράφορντ” από τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Από τα δοκιμαστικά της χριστουγεννιάτικης περιόδου του 1986 που τον βρήκαν να υπογράφει συμβόλαιο με την εφηβική ομάδα της Γιουνάιτεντ ως και το τέλος της διαδρομής του υπήρξε πιστός στρατιώτης στο πλάι του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Μάλιστα, ο σπουδαίος προπονητής όπως και ίδιος αναφέρει στην αυτοβιογραφία του, από την πρώτη στιγμή εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο και την ευφυΐα του νεαρού άσου. Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια οι συγκρίσεις με τον εμβληματικό Τζορτζ Μπεστ δεν άργησαν να εμφανιστούν, όμως ο Ράιαν κατάφερε να ξεχωρίσει με την δική του ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Τα κατορθώματα του παίκτη-συμβόλου της Γιουνάιτεντ συνεχίστηκαν με την καταγραφή φοβερών ρεκόρ στην διάρκεια της θητείας του στην βρετανική ομάδα, με τον ίδιο να αναδεικνύεται ως ο απόλυτος ρέκορντμαν του συλλόγου, αφήνοντας πίσω του ακόμη και τον ΜπόμπιΤσάρλτον. Στην συγκομιδή του μετρά περισσότερα γκολ από ολόκληρες ομάδες με 109 τέρματα στην Πρέμιερ Λιγκ, περισσότερα δηλαδή από τις Όλνταμ, Γουότφορντ, Μπέρνλι, Μπράντφορντ, Μπλάκπουλ, Σουίντον, Κάρντιφ και Μπόρνμουθ. Το 1995 σημειώνει το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, με τον ίδιο να σκοράρει μέσα σε μόλις 16 δευτερόλεπτα εναντίον της Σαουθάμπτον. Στο κοντέρ του μετρά μάλιστα περισσότερες ασίστ από κάθε άλλο παίκτη στην Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας συνολικά 162 αφήνοντας πίσω του στην δεύτερη θέση τον Φράνκ Λάμπαρντ.

Με την εθνική Ουαλίας κατέγραψε 64 συμμετοχές, ενώ όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουαλίας ανέθεσε και επίσημα στον Γκιγκς την τεχνική ηγεσία της εθνικής του ομάδας. Ο 44χρονος αντικατέστησε τον Κρις Κόουλμαν, ο οποίος οδήγησε την Ουαλία στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 2016 και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Ο ήρωας Μαρκ Χιουζ

Ο Ουαλός επιθετικός γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1963 στο Ρέξαμ, πραγματοποιώντας μια αξιοζήλευτη για πολλούς καριέρα, καθώς φόρεσε στο ενεργητικό του φανέλες ομάδων όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν Μονάχου, η Έβερτον, η Σαουθάμπτον και η Τσέλσι. Ακόμη, υπήρξε το αστέρι της εθνικής Ουαλίας με 72 συμμετοχές, κάνοντας το ντεμπούτο για την χώρα του σε ηλικία μόλις 19 ετών. Το 1987 ο Μαρκ Χιουζ κατάφερε να κάνει έναν πραγματικό άθλο ξεπερνώντας κάθε ανθρώπινο μέτρο και όριο. Εκείνη τη σεζόν αγωνιζόταν λοιπόν ως δανεικός από την Μπαρτσελόνα στην Μπάγερν Μονάχου και έτσι στις 11 Νοεμβρίου του 1987 βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πραγματική πρόκληση. Μέσα σε λίγες ώρες καλούνταν να αγωνιστεί σε δυο διαφορετικά παιχνίδια σε δυο διαφορετικές χώρες. Από την μια πλευρά η εθνική Ουαλίας με την Τσεχοσλοβακία για τα προκριματικά του Euro και από την άλλη η Μπάγερν να δίνει έναν κρίσιμο αγώνα Κυπέλλου με την Γκλάντμπαχ. Ένα περιστατικό που επιβεβαιώνει την απόλυτα ρομαντική φύση του ποδοσφαίρου μέσα στην δεκαετία του 1980, με τον Ουαλό ήρωα Μαρκ Χιουζ να αψηφά την συσσωρευμένη κόπωση, τα πολύωρα ταξίδια και τις προπονήσεις έναντι του πάθους για την φανέλα.

Η αυλαία της ενεργούς ποδοσφαιρικής του δράσης πέφτει τον Ιούνιο του 2002 όταν μένει ελεύθερος από την Μπλάκμπερν και ο επόμενος σταθμός του θα είναι ο πάγκος της εθνικής Ουαλίας, μιας θέσης που κατείχε περιστασιακά από το 1999. Μέχρι και σήμερα υπηρετεί το αγγλικό ποδόσφαιρο από το πόστο του προπονητή με τελευταίο σταθμό την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Σαουθάμπτον.

Ο εμβληματικός Ίαν Ρας

Γεννημένος στο Σεντ Άσαφ της Ουαλίας στις 25 Οκτωβρίου του 1961 ο Ίαν Ρας ήταν αποφασισμένος από νωρίς να ακολουθήσει ποδοσφαιρική καριέρα, κάνοντας το ντεμπούτο του το 1978 στην Τσέστερ. Σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε με την φανέλα της Λίβερπουλ σε δυο περιόδους από το 1980 έως το 1987 κάνοντας μια διακοπή για μια σεζόν με τα χρώματα της Γιουβέντους και επιστρέφοντας για δεύτερη φορά στην βρετανική ομάδα το 1996. Θεωρείται αδιαμφισβήτητα ως ο κορυφαίος σκόρερ του συλλόγου του Μερσεϊσάιντ, καθώς σκόραρε 346 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις σε αυτά τα δυο χρόνια του στην ομάδα. Ο εμβληματικός Ίαν Ρας αγαπήθηκε όσο λίγοι από την κερκίδα των «κόκκινων» με τον ίδιο να ανακηρύσσεται ως ο τρίτος σημαντικότερος παίκτης συγκλόνισε τους οργανωμένους οπαδούς της Λίβερπουλ με βάση δημοσκόπηση του 2006.

Πέραν της μιας σεζόν στην Γιουβέντους οι ποδοσφαιρικοί σταθμοί της ζωής τους συμπεριλάμβαναν σύντομες περιόδους με την Τσέστερ, τη Λιντς, τη Νιούκαστλ, τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, τη Ρέξαμ και τη Σίντνει Ολίμπικ. Ως παίκτης ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2000 αναλαμβάνοντας για μια χρονιά (2004-2005) ως προπονητής την Τσέστερ, ενώ έκτοτε εργάζεται ως τηλεοπτική ποδοσφαιρική αυθεντία. Σε διεθνές επίπεδο πραγματοποίησε 73 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα της Ουαλίας, διατηρώντας το αξιοσημείωτο ρεκόρ του κορυφαίου σκόρερ στην ιστορίας της εθνικής Ουαλίας με 28 γκολ μεταξύ του 1980 και του 1996.

Ο «καταραμένος» Άαρον Ράμσεϊ

Γεννημένος στις 26 Δεκεμβρίου του 1990 ο Ουαλός μέσος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2006 από το Κάρντιφ Σίτι. Έκτοτε από το 2008 αγωνίζεται με την Άρσεναλ με την οποία και έχει κερδίσει τρία Κύπελλα Αγγλίας και τρία Κομιούνιτι Σιλντ. Μπορεί ο αστικός θρύλος να έχει συνδέσει τον ταλαντούχο παίκτη με την κατάρα πως κάθε φορά που σκοράρει με την φανέλα της Άρσεναλ σκορπά τον θάνατο σε κάποιο διάσημο πρόσωπο, ωστόσο ύστερα από μια εκπληκτική σεζόν του2013-2014, ο βετεράνος χαφ των Λονδρέζων Πατρίκ Βιεϊρά τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Πρέμιερ Λιγκ.

Στην εθνική Ουαλίας αγωνίζεται από το 2008, ενώ ήταν εκείνος που φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού οδήγησε την ομάδα στο Euro του 2016, με την καθοριστική απουσία του από τα προημιτελικά να κινδυνεύει να κοστίσει στους «δράκους» την φάση των ημιτελικών.

Ο φέρελπις Μπεν Γούντμπερν

Γεννημένος στις 15 Οκτωβρίου του 1999 στο Τέστερ, ο νεαρός άσος Μπεν Γούντμπερν αποτελεί το φρέσκο αίμα τόσο των ακαδημιών της Λίβερπουλ όσο και της εθνικής Ουαλίας. Ο Γούντμπερν ξεκίνησε την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο σε ηλικία επτά ετών από τις ακαδημίες των «κόκκινων», ενώ έχει αγωνιστεί με την εθνική Παίδων και Ελπίδων της χώρας του. Η τύχη χαμογέλασε από νωρίς στον πολυσυζητημένο Γούντμπερν καθώς το γκολ του 17χρονου πιτσιρικά της Λίβερπουλ σε ένα παιχνίδι για το Λιγκ Καπ Αγγλίας με την Λιντς αποτέλεσε απλά μια επιβεβαίωση για τον χαρακτηρισμό του ως ακατέργαστου διαμαντιού από τον ίδιο τον Κλοπ, καθιστώντας παράλληλα τον ταλαντούχο νεαρό ως τον νεότερο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, σπάζοντας το ρεκόρ του Μάικλ Όουεν. Μόλις 17 χρονών και 45 ημερών μέσα από τα σπάργανα της Λίβερπουλ ο Μπεν αναδείχθηκε σε ένα πραγματικό επιθετικό πολυεργαλείο για το μέλλον του συλλόγου.

Κωνσταντίνα Θεοδώρου