1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!
Το όνειρο των Άγγλων για κατάκτηση της ποδοσφαιρικής κορυφής έγινε πραγματικότητα στην πέμπτη τους συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μια διοργάνωση που φιλοξενήθηκε το καλοκαίρι του 1966 στα γήπεδα του Νησιού και αποτελεί έως και τις μέρες μας το highlight της ιστορίας των «τριών λιονταριών», αφού πρόκειται για τον μοναδικό τίτλο που έχει κατακτηθεί από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας που «γέννησε» το ωραιότερο άθλημα στον κόσμο!
Πρωτομάστορας της επιτυχίας ο Σερ Αλφ Ράμσεϊ, ο οποίος διαδέχτηκε στον πάγκο της ομάδας τον Γουόλτερ Γουιντερμπότομ μετά την τελική φάση του Μουντιάλ της Χιλής και πιστώνεται μεγάλο μέρος της πορείας προς το «Γουέμπλεϊ»! Τα δείγματα γραφής που έδωσε η αρμάδα του στα φιλικά πριν την έναρξη του τουρνουά ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, γεγονός που αποδεικνύεται και από την απόφαση των bookmakers να τοποθετήσουν την Αγγλία στη δεύτερη θέση της λίστας των φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ πριν από την έναρξή του, πίσω μόνο από τη Βραζιλία που είχε στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Δέκα ημέρες ωστόσο πριν από την πρεμιέρα με την Ουρουγουάη, σύσσωμο το αγγλικό έθνος θρηνεί για τον αιφνίδιο χαμό του προέδρου της Αγγλικής Ομοσπονδίας Τζόι Μιρς, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την πρώτη του Ιούλη στο Όσλο της Νορβηγίας λόγω ανακοπής. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ερχόταν αντιμέτωπος με την… καρδιά του, αφού παραλίγο να αποχαιρετήσει τα εγκόσμια το Μάρτιο του 1966, ταραγμένος από την κλοπή του τροπαίου «Ζιλ Ριμέ» το οποίο φυλασσόταν την περίοδο εκείνη από τους οικοδεσπότες στον εκθεσιακό χώρο του «Methodist Central Hall» στο Λονδίνο.
Η υγεία του κυρίου Μιρς αποκαταστάθηκε έστω και προσωρινά στις 27 Μαρτίου, όταν ένας σκύλος-ντεντέκτιβ ονόματι Πικλς «μύρισε» την… κούπα του Μουντιάλ σε έναν κήπο του νοτίου Λονδίνου την ώρα που πραγματοποιούσε την καθιερωμένη του βόλτα με το αφεντικό του Ντέιβιντ Κόρμπετ, ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του ναυτεργάτη! Ο αστικός μύθος αναφέρει μάλιστα πως το διάσημο τετράποδο απόλαυσε εκλεκτά κρέατα κατά τη διάρκεια της γιορτής που διοργάνωσε Ομοσπονδία μετά την κατάκτηση της διοργάνωσης! Ο πραγματικός υπαίτιος αυτής της αναστάτωσης δεν έχει αποκαλυφθεί μέχρι τις μέρες μας, η «Mirror» έρχεται όμως 52 χρόνια αργότερα να φανερώσει το πρόσωπο του πρώτου Άγγλου που κράτησε στα χέρια του το Παγκόσμιο Κύπελλο…
Επιστρέφοντας στα περισσότερο... αγωνιστικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να επηρέασε τους παίκτες του Ράμσεϊ, οι οποίοι ξεκινούσαν τις υποχρεώσεις τους στη διοργάνωση με το επιπλέον κίνητρο του μποναμά των 1000 λιρών που περίμενε τον καθένα σε περίπτωση που το Κύπελλο που επέστρεψε ο Πικλς κατέληγε στα χέρια τους στις 30 Ιουνίου. Αντίπαλοι στον όμιλο η Ουρουγουάη, το Μεξικό και η Γαλλία, με τους Άγγλους να καπαρώνουν την πρώτη θέση με δύο νίκες στο σκορ του 2-0 (Μεξικό, Γαλλία) και μια λευκή ισοπαλία (0-0) με τους Ουρουγουανούς στο πρώτο ματς.
Ο όμιλος έμελλε ωστόσο να βάλει τέλος στη συμμετοχή του Τζίμι Γκριβς στο τουρνουά λόγω τραυματισμού που αποκόμισε στο ματς με τους Γάλλους. Επρόκειτο για τον βασικό σέντερ φορ των «τριών λιονταριών» και το μοναδικό «αστέρι» παγκόσμιας κλάσης που διέθετε το ρόστερ του Ράμσεϊ. Τα κατορθώματά του παραμένουν έως σήμερα αξιομνημόνευτα αφού ήταν ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας όλων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με 366 γκολ πριν τον ξεπεράσει το 2017 ο Κριστιάνο Ρονάλντο! Ο Τζεφ Χαρστ αποδείχτηκε πάντως άξιος αντικατάστασης…
Στα προημιτελικά, το δικό του γκολ ήταν αρκετό για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Αργεντινής ενώ στην ημιτελική φάση το λόγο απέναντι στους Πορτογάλους πήρε ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας Μπόμπι Τσάρλτον με δύο προσωπικά τέρματα (30’, 80’). Το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Εουσέμπιο στο 82ο λεπτό απλά διαμόρφωσε το αποτέλεσμα της συνάντησης (2-1).
Ο τελικός του «Γουέμπλεϊ» έχει μείνει στις μνήμες όλων για πολλούς λόγους. Ανάμεσα σε αυτούς δεν συγκαταλέγεται ωστόσο το γεγονός ότι στο σημαντικότερο παιχνίδι της ιστορίας των Άγγλων δεν (!) σημειώθηκε «sold out»! Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Telegraph» (σ.σ. 30.06.2016), στις κερκίδες υπήρχαν θέσεις για 76 ακόμη θεατές!
Η Αγγλία κατάφερε βέβαια να επικρατήσει της Δυτικής Γερμανίας με σκορ 4-2 στην παράταση, αφού η κανονική διάρκεια της «μάχης» ολοκληρώθηκε με σκορ 2-2. Ο Χέλμουτ Χάλερ άνοιξε το σκορ για τα «πάντσερ» στο 12ο λεπτό αλλά ο Τζεφ Χαρστ απάντησε με κεφαλιά από γέμισμα του Μπόμπι Μουρ με εκτέλεση φάουλ στο 18’. Το προβάδισμα έδωσε προσωρινά ο Μάρτιν Πίτερς στο 78’, πριν ο Βόλφγκανγκ Βέμπερ νικήσει τον Γκόρντον Μπανκς ένα λεπτό πριν το τέλος, οδηγώντας την υπόθεση σε… extra time!
Δύο ακόμη τέρματα του Τζεφ Χαρστ (101’ και 120’) ολοκλήρωσαν το θρίαμβο των «τριών λιονταριών» αλλά το 11ο λεπτό της παράτασης θα προκαλεί παντοτινά τις διαμαρτυρίες των Δυτικογερμανών! Κανείς δεν έβαζε εκείνη τη στιγμή το χέρι του στη φωτιά για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος μετά την «οβίδα» που προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι πριν καταλήξει στο εσωτερικό της εστίας! Ο επόπτης από το Αζερμπαϊτζάν Τόφικ Μπαχράμοφ καταλόγισε γκολ και η τεχνολογία ήρθε μισό αιώνα αργότερα (2016) μέσω της «EA Sports» να δικαιώσει τον ίδιο αλλά και τον Γκότφριντ Ντιενστ, ο οποίος παραλληλίστηκε με την υπόδειξη του βοηθού του…
Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής
ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Φάση Oμίλων
Αγγλία-Ουρουγουάη 0-0
Αγγλία-Μεξικό 2-0
Αγγλία-Γαλλία 2-0
Προημιτελική Φάση
Αγγλία-Αργεντινή 1-0
Ημιτελική Φάση
Αγγλία-Πορτογαλία 2-1
Τελικός
Αγγλία-Δυτική Γερμανία
Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:
1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!
1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…
1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου
1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ
1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!
1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς
1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!
1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα…
1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»
1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ
2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το… ασύλληπτο του Ροναλντίνιο
2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο