1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

Το καλοκαίρι του 1998 η Αγγλία επιστρέφει σε Παγκόσμιο Κύπελλο έπειτα από οκτώ χρόνια. Η ιστορία περιλαμβάνει μια ακόμη αποκάλυψη του αγγλικού ποδοσφαίρου (Όουεν), έναν αποδιοπομπαίο τράγο (Μπέκαμ) και ένα άδοξο τέλος δια της «καταραμένης» διαδικασίας των πέναλτι…



1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

Πριν μεταφερθούμε όμως στα γήπεδα της Γαλλίας, ας γυρίσουμε το χρόνο στις 13 Οκτωβρίου του 1993. Την ημέρα εκείνη τα «τρία λιοντάρια» φιλοξενούνται από την Ολλανδία στο «Ντε Κάιπ» στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών που θα λάμβανε χώρα το καλοκαίρι του 1994. Η τότε ομάδα του Γκρέιαμ Τέιλορ ταξιδεύει στις «Κάτω Χώρες» με στόχο την αποφυγή της ήττας αλλά η φάση του 57ου λεπτού θα σημαδέψει το ματς!

Ο Ντέιβιντ Πλατ βρίσκεται φάτσα με το τέρμα των Ολλανδών, ο Ρόναλντ Κούμαν τον ακολουθεί ως τελευταίος παίκτης και τον σωριάζει στο έδαφος με ένα «επαγγελματικό» τράβηγμα. Ο Γερμανός διαιτητής της συνάντησης Καρλ-Γιόσεφ Άσενμαχερ παρόλο που αρχικά καταλογίζει πέναλτι, συμβουλεύεται τον βοηθό του και παίρνει πίσω την απόφαση  υποδεικνύοντας φάουλ χωρίς να αποβάλει τον νυν τεχνικό των «οράνιε»! Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Κούμαν θα άνοιγε το σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ο Ντένις Μπέργκαμπ θα τελείωνε τη δουλειά στο 67ο λεπτό (σ.σ. 2-0 τελικό σκορ) και τα «λιοντάρια» θα έμεναν εκτός Μουντιάλ τερματίζοντας στην τρίτη θέση πίσω από Νορβηγία (1η) και Ολλανδία (2η), σημειώνοντας μόλις δύο ήττες σε σύνολο δέκα παιχνιδιών…

Ολλανδία-Αγγλία 2-0

Πέντε χρόνια αργότερα ωστόσο όλο το Νησί μοιάζει έτοιμο για μια νέα αρχή! Προπονητής πλέον ο Γκλεν Χοντλ και το ρόστερ περιλαμβάνει ένα μείγμα έμπειρων αλλά και ελπιδοφόρων ποδοσφαιριστών. Κάτω από τα γκολπόστ δεσπόζει η μορφή του Ντέιβιντ Σίμαν, στυλοβάτες της άμυνας είναι οι Τόνι Άνταμς, Σολ Κάμπελ, Πολ Ινς και Γκάρι Νέβιλ ενώ από το κέντρο και μπροστά η ποιότητα περισσεύει! Πολ Σκόουλς, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Στιβ ΜακΜάναμαν, Τέντι Σέριγχαμ, Άλαν Σίρερ αλλά και ο 19χρονος τότε Μάικλ Όουεν, ο οποίος αναλαμβάνει το ρόλο που υποδύθηκε το 1990 ο Πολ Γκασκόιν. Αυτόν της «σπίθας»...

Αγγλία-Τυνησία 2-0

Τα «λιοντάρια» συναντώνται στον όμιλο με τις Κολομβία, Ρουμανία και Τυνησία καταλαμβάνοντας εν τέλει τη δεύτερη θέση με συγκομιδή έξι βαθμών. Η πρεμιέρα με τους Τυνήσιους (2-0) απέφερε το πρώτο «τρίποντο» χάρις σε τέρματα των Σίρερ (42’) και Σκόουλς (89’) αλλά  οι Ρουμάνοι έκαναν τη ζημιά στο 90ο λεπτό της δεύτερης αγωνιστικής!

Αγγλία-Ρουμανία 1-2

Η παρέα του Γκιόρκι Χάτζι προηγήθηκε στο 46’ με τον Μόλντοβαν, ο Όουεν έφερε στο 81’ το ματς στο ίσα αλλά ο Πετρέσκου έστειλε στην εκπνοή τους Άγγλους για... «τελικό» με την Κολομβία στο «Φελίξ Μπολάρ» του Λανς. Ο Κάρλος Βαλντεράμα και οι συμπαίκτες του δεν κατάφεραν τελικά να φέρουν αντίσταση και το συγκρότημα του Χοντλ προκρίθηκε στους «16» με ένα ξερό σουτ του Ντάρεν Άντερσον στο 20ο λεπτό αλλά και μια αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ του Μπέκαμ εννέα λεπτά αργότερα (2-0)!

Αγγλία-Κολομβία 2-0

Δώδεκα χρόνια μετά το «χέρι του Θεού» έχει έρθει πλέον η ώρα για την Αγγλία να ξαναδοκιμαστεί σε νοκ-άουτ αναμέτρηση με την Αργεντινή, η οποία αυτή τη φορά εκπροσωπείται από τους Μπατιστούτα, Βερόν, Ορτέγκα, Σιμεόνε, Ζανέτι, Κρέσπο και Αγιάλα! Το ματς δείχνει αρχικά να… στραβώνει αφού ο «Μπατιγκόλ» έχει ήδη ανοίξει το σκορ με πέναλτι έπειτα από πέντε αγωνιστικά λεπτά! Στο 9’ ωστόσο ο Άλαν Σίρερ απαντά με τον ίδιο τρόπο και στο 16ο λεπτό ο Μάικλ Όουεν σημειώνει ένα από τα καλύτερα γκολ της διοργάνωσης περνώντας όποιον παρουσιάστηκε στο διάβα του, σε μια φάση που αποτελεί το highlight της καριέρας του! Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους όμως οι παίκτες του Ντανιέλ Πασαρέλα ισοφάρισαν έπειτα από πανέξυπνη κομπίνα από φάουλ που τελείωσε υποδειγματικά ο Χαβιέ Ζανέτι για το 2-2.

Αγγλία-Αργεντινή 2-2 (3-4 pens.)

Οι σταθερές της συνάντησης επρόκειτο πάντως να μεταβληθούν στο 47ο λεπτό από την πιο «ηχηρή» από τις 21 κόκκινες κάρτες που βγήκαν στα γήπεδα της Γαλλίας! Mια φάση που σημάδεψε την καριέρα του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έπεσε με δύναμη πάνω του, ο Νίλσεν καταλόγισε φάουλ αλλά ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κλώτσησε πονηρά τον νυν τεχνικό της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Δανός διαιτητής είδε την... παρατυπία, απέβαλε τον «Μπεκς» και η Αγγλία αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι με 4-3 για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Το πάρτι όμως μόλιες είχε ξεκινήσει!

Μία στιγμή αρκούσε για να «κρεμαστεί» το νούμερο 7 σε όλα τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων της 1ης Ιουλίου, με την «Daily Mail» να κυκλοφορεί με τίτλο «Δέκα ηρωικά λιοντάρια και ένα ανόητο παιδί…»! Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για τον Μπέκαμ στην Αγγλία είναι η «υποδοχή» που του επεφύλασσαν οι οπαδοί της Γουέστ Χαμ στις 22 Αυγούστου, στη χαραυγή της χρονιάς του ιστορικού «τρεμπλ» για τη Γιουνάιτεντ. Όταν λοιπόν οι «hammers» αντιμετώπιζαν τους «red devils» στο «Άπτον Παρκ» για τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Πρέμιερ Λιγκ (0-0), περίπου δέκα χιλιάδες φίλοι των γηπεδούχων κρατούσαν στα χέρια τους ισάριθμες κόκκινες κάρτες πάνω στις οποίες αναγραφόταν ο τίτλος «προδότης του Έθνους»…

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

 

Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:

1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!

1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς

1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα...

1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»

1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το… ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…