2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…

Η τελευταία παρουσία της Εθνικής Αγγλίας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου καταγράφηκε ως ένα από τα χειρότερα μουντιαλικά καλοκαίρια στην ιστορία της. Tο μόνο που κατάφερε το συγκρότημα του Ρόι Χότζον στα γήπεδα της Βραζιλίας ήταν να… απογοητεύσει!



2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…

Βάσει συγκομιδής βαθμών πρόκειται για τη χειρότερη «παράσταση» των Άγγλων στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη. Διότι ο τρίτος αποκλεισμός των «Lions» σε φάση ομίλων Μουντιάλ ήρθε δια της τελευταίας θέσης στο τέταρτο γκρουπ της διοργάνωσης και με μόλις έναν βαθμό στο… σακί.

Χωρίς νίκη είχε ολοκληρωθεί και το ταξίδι του 1958 στη Σουηδία, όμως τότε το συγκρότημα του Γουόλτερ Γουιντερμπότομ είχε αποχαιρετήσει με τρεις ισοπαλίες και μια ήττα από τη Σοβιετική Ένωση στα playoffs (1-0) ενώ στο τουρνουά του 1950 -και πάλι επί βραζιλιάνικου εδάφους-το κεφάλαιο είχε κλείσει με μια νίκη απέναντι στη Χιλή (2-0)…

Και να σκεφτεί κανείς πως ο Χότζον θα έβαζε και στοίχημα πως η ομάδα του θα μπορούσε να επιστρέψει στο Νησί με το τρόπαιο που σχεδίασε το 1974 ο Ιταλός γλύπτης Σίλβιο Γκαζανίγκα, αφού οι δηλώσεις του πριν την αναχώρηση της αποστολής για τη χώρα του καφέ είχαν ως εξής: «Θα πόνταρα τα χρήματά μου στην Αγγλία! Αν παίξω Βραζιλία υπάρχει περίπτωση να πάω ‘’κουβά’’, οπότε γιατί να μην στοιχηματίσω υπέρ μιας ομάδας που θέλω να κατακτήσει το Μουντιάλ;»…

Όποια κι αν ήταν τελικά η στοιχηματική επιλογή, ο ομοσπονδιακός κόουτς θα έκανε τη βόλτα του από τον αγαπημένο σε όλους μας…  «κουβά», αφού η Σελεσάο αποκλείστηκε στον ημιτελικό με την ιστορική εφτάρα (7-1) από τη Γερμανία και τα «πάντσερ» έφτασαν για τέταρτη φορά στην κορυφή του κόσμου επικρατώντας στον τελικό με σκορ 1-0 της Αργεντινής χάρις στο τέρμα του Μάριο Γκέτσε στην παράταση…

Αγγλία-Ιταλία 1-2

Ίσως ο Χότζον πόνταρε περισσότερα από όσα έπρεπε στην παρουσία των Στίβεν Τζέραρντ, Φρανκ Λάμπαρντ και Γουέιν Ρούνεϊ. Ίσως πάλι πίστεψε πως το νέο αίμα των Ραχίμ Στέρλινγκ, Ντάνιελ Στάριτζ, Τζακ Γουίλσιρ και Ρος Μπάρκλεϊ συντελούσε ένα μίγμα κατάλληλο για την επιτυχία. Το θέμα είναι πως η κακή μέρα φάνηκε από το πρωί. Ήττα με σκορ 2-1 στην πρεμιέρα από τους Ιταλούς! Ο Στάριτζ (37’) ισοφάρισε κατευθείαν το γκολ του Μαρκίζιο (35’) αλλά ο Μάριο Μπαλοτέλι διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 50ο λεπτό μιας αναμέτρησης που ο Αντρέα Πίρλο «ζωγράφιζε» στον αγωνιστικό χώρο…

Αγγλία-Ουρουγουάη 1-2

Στη δεύτερη αγωνιστική η ιστορία έμοιαζε ίδια κι απαράλλαχτη. Η Ουρουγουάη με δύο γκολ του Λουίς Σουάρεζ (39’, 85’) αναγκάζει τους Άγγλους σε δεύτερη ήττα, παρά το γεγονός ότι ο Γουέιν Ρούνεϊ είχε δώσει ελπίδες με το τέρμα της ισοφάρισης στο 75ο λεπτό. Ο εφιάλτης ολοκληρώθηκε με τη λευκή ισοπαλία απέναντι στην Κόστα Ρίκα (0-0) και η αποκαρδιωτική εικόνα της άφιξης στο Μάντσεστερ μιλά από μόνη της…

Αγγλία-Κόστα Ρίκα 0-0

Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση που τα «τρία λιοντάρια» επιστρέφουν στην Αγγλία από κάποιο σπουδαίο ραντεβού και στο αεροδρόμιο δεν έχει αναλάβει κανείς το ρόλο της υποδοχής. Μονάχα η φιγούρα μιας ηλικιωμένης κυρίας που μοιάζει να έχει υποδυθεί το ρόλο της μάνας, περιμένοντας το παιδί της που έμεινε μετεξεταστέο…

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

 

Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:

1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!

1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς

1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα...

1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»

1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το... ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…