Η δικαίωση του «υπηρεσιακού» Σαουθγκέιτ και το χρέος στον Ποτσετίνο!
Το 1990 ο αείμνηστος Μπόμπι Ρόμπσον πήγε την Αγγλία σε έναν ημιτελικό Μουντιάλ αλλάζοντας το παραδοσιακό 4-4-2 του αγγλικού ποδοσφαίρου βάζοντας τρεις στην άμυνα και ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ ακολούθησε αυτό τον δρόμο μετατρέποντας τα στερεότυπα φτάνοντας και πάλι τα λιοντάρια στην τετράδα 28 χρόνια μετά. Όμως ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για έναν άλλο προπονητή που έχει τεράστια επιρροή σε αυτή την αγγλική ομάδα στο Μουντιάλ. Τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο.
Ο Αργεντινός προπονητής της Τότεναμ γενικά παίρνει τα εύσημα για τη βελτίωση των πιο πολλών παικτών που βλέπουμε να διαπρέπουν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Αυτός πίστεψε σε ένα νεαρό μπακ από την Μπέρνλι που θα αντικαθιστούσε τον Κάιλ Γουόκερ ο οποίος στα χέρια του είχε μετατραπεί σε μπακ πενήντα εκατομμυρίων λιρών! Ο Κίραν Τρίπιερ μπήκε στην ενδεκάδα και δεν ξαναβγήκε και ο Σαουθγκέιτ του εμπιστεύτηκε τον ρόλο του δεξιού μπακ χαφ στον οποίο κάνει παπάδες σε αυτό το Μουντιάλ.
Ο Ποτσετίνο μετέτρεψε τον Ντέλε Αλι απο ένα ταλέντο σε κανονικό ποδοσφαιριστή ενώ φυσικά πιστώνεται την εκτόξευση του Χάρι Κέιν. Αυτος του έδωσε την ευκαιρία πριν τέσσερα χρόνια και ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας και πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ την άρπαξε από τα μαλλιά!
Φυσικά στα χέρια του άλλαξε επίπεδο ο Ντάιερ (που χτύπησε το πιο κρίσιμο πέναλτι στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα επί της Κολομβίας) ενώ γενικά μην ξεχνάμε πως στην Τότεναμ παίζουν και άλλοι οι οποίοι συνεχίζουν όπως ο Γιορίς της Γαλλίας οι Βέλγοι Βερτόνγκεν και Αλντεβάιρελντ ενώ στα χέρια του εξελίχτηκε σε τοπ κλας παίκτη κάποιος που πια έφυγε από τη διοργάνωση, ο Δανός Ερικσεν.
Αλλά ας σταθούμε στην επιρροή του Ποτσετίνο στην αγωνιστική παρουσία και τακτική νοοτροπία της Αγγλίας και θα δούμε δια γυμνού οφθαλμού πως ο τρόπος που αγωνίζεται ο Σαουθγκέιτ είναι ξεκάθαρα επηρεασμένος από τη λογική του Αργεντινού τεχνικού!
Πάντως γενικά ο Σαουθγκέιτ πιστώνεται πολλά όπως το ότι αυτό τον σχηματισμό με τους τρεις στην άμυνα τον πίστεψε εδώ και καιρό και τον δούλεψε σε όλα τα φιλικά και επίσημα παιχνίδια εδώ και δώδεκα μηνες. Σε αντίθεση νε τις εμμονές του Φαμπιο Καπέλο και την ιδεοληψία του Χότζον ο Σαουθγκέιτ πιστεύει πως οι παίκτες πρέπει να ταιριάζουν στα συστήματά και όχι το αντίθετο με το ζόρι και σας το έγραψα σε αυτή τη στήλη στην αρχή του Μουντιάλ.
Γενικά η τωρινή φουρνιά των Άγγλων παικτών είναι τυχερή και ευλογημένη γιατί δουλεύει με ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά των προπονητών εδώ και μια δεκαετία και αυτό κάνει τεράστια διαφορά. Μπορεί να μην έχουν το ταλέντο του Ρούνει του Οουεν του Τζέραρντ του Μπέκαμ του Ασλει Κόουλ του Σκόουλς του Λάμπαρντ του Τέρι του Φέρντιναντ ωστόσο εκείνοι δεν μπόρεσαν να δουλέψουν με τους κορυφαίους τεχνικούς του καιρού τους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων! Έτσι τώρα οι ιδέες του Πεπ του Μουρίνιο του Μπενίτεθ του Κλοπ του Κόντε και ιδίως του Ποτσετίνο είναι μπολιασμένες στο μυαλό τους. Ο Σαουθγκέιτ επειδή είναι έξυπνος και προσαρμοστικός μπόρεσε να βάλει σε καλούπι την αγωνιστική αναρχία του 2016 όταν στο Euro αλλά ζητούσε ο Χότζον και άλλα προσπαθούσαν να εφαρμόσουν μόνοι τους οι παικτες!
Με αυτά και με αυτά η Αγγλία από την εποχή του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον ποτ επίσης ήταν διορατικός και πολύ διατεθειμένος να προσαρμοστεί στις ανάγκες του τι μπορούσαν να κάνουν οι παίκτες του, θα παίξει ξανά σε ένα ημιτελικό Μουντιάλ! Εικοσιοκτώ χρόνια μετά το Τορινο και τα δάκρυα του Γκασκόιν η Αγγλία θα έχει την ευκαιρία να πάει στον τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου... Για ένα προπονητή σαν τον Σαουθγκέιτ που η FA του έδωσε δυο παιχνίδια διορία με τη Μάλτα και τη Σκωτία το Νοέμβρη του 2016 ως υπηρεσιακό τεχνικό, προκειμένου να δείξει αν μπορεί, το λες και απόλυτη δικαίωση!